Cum combatem mahmureala

Foto credit @ Cum combatem mahmureala

Un pahar de vin este o comoara pentru sanatate, daca este baut din cand in cand. Acelasi lucru este valabil si pentru bere. Cand insa se depaseste limita, povestea se schimba. Trebuie sa recunoastem, ca toti am simtit, macar o data, efectele mahmurelii. Bine, fie! Ca sa nu se supere nimeni, vom spune ca majoritatea dintre noi.

De fiecare data s-a intamplat unul si acelasi lucru: dureri de cap, ameteala, stari de greata, confuzie si declaratii solemne de abstinenta totala si vesnica. Toate acestea urmate de un remediu impotriva mahmurelii. In privinta asta, metodele sunt nenumarate. Cu alte cuvinte, fiecare are cate un leac impotriva mahmurelii lasat din mosi-stramosi sau aflat de la prieteni, rude, cunostinte.

De la “dresul” cu bere, zeama de varza, oua crude, paine prajta, pana la o bucata de slanina sau un Bloody Mary.

In primul rand, trebuie sa intelegem ca aceste simptome apar datorita mai multor factori, nu numai din cauza deshidratarii, considerata factorul principal al mahmurelii.

Corpul metabolizeaza alcoolul in acetaldehida, care este toxica pentru creier, spune dr. Robert Swift, profesor la Centrul pentru studii asupra efectelor alcoolului si dependentelor din cadrul Universitatii Brown. Un alt produs secundar al metabolizarii alcoolului este adenozina, o substanta neurochimica al carei efect este dilatarea vaselor sangvine in creier. Adenozina este responsabila pentru acele dureri sfasietoare de cap.

In plus, se adauga si scaderea glicemiei, pierderi ale electrolitilor, iritatii gastrice si un somn neodihnitor. Nu este de mirare ca a doua zi va simtiti ca ultimul supravietuitor dintr-un film de Tarantino.

Pentru stiinta tuturor soferilor, sunt necesare 8-11 ore pentru ca alcoolul din sange sa scada la valoarea 0, dupa ce ati baut o cantitate atat de mare de bautura, incat sa-si arate coltii mahmureala.

Nu aveti probleme cu mahmureala? Inseamna ca faceti parte dintre cei 25-30% norocosi ai planetei care, teoretic, nu resimt efectele mahmurelii.

Pentru restul muritorilor, iata cateva trucuri care sa ii ajute sa treaca onorabil peste starea de rau care insoteste cateva pahare in plus.

1. Nu beti tone de apa pe nerasuflate

Ati auzit ca deshidratarea este cauza principala a mahmurelii si este adevarat. Problema este ca prea multa apa bauta dintro data va umfla stomacul si asa destul de iritat, conducand la ameteala sau voma. In loc sa turnati apa cu palnia, beti cate un pahar mare de apa, in fiecare ora, recomanda Dr. Swift.

2. Alegeti medicamentul corect impotriva durerilor de cap

Nu veti putea face nimic pana nu indepartati durerea de cap.
Aspirina “merge”, dar este foarte iritanta pentru stomac.
Cel mai recomandabil ar fi sa algeti un medicament pe baza de ibuprofen, pentru ca este mai bland cu mucoasa gastrica, si asa iritata din cauza excesului de alcool.
In schimb, evitati medicamentele pe baza de acetaminofen (paracetamolul) care pot provoca leziuni la nivelul ficatului. Atat acetaminofenul, cat si alcoolul se metabolizeaza in ficat. Din cauza bauturii, ficatul nu mai functioneaza la capacitate maxima si nu poate elimina complet toxinele din medicament, spune Dr. Swift.

3. Aport de vitamine

Nivelurile vitaminelor B si C scad foarte mult din cauza alcoolului si ar trebui readuse la normal, cat mai repede posibil. Dupa cateva pahare de apa, puteti trece la suc de portocale, zeama de varza sau bors. Ultimele doua avand avantajul ca fiind sarate, ajuta la o mai rapida absorbtie a lichidelor in organism.

4. Faceti un ceai – dar nu-l beti!

Trebuie sa aratati prezentabili? Trebuie sa aveti prin casa pliculete de ceai negru, verde sau de mustel. Puneti ibricul cu apa la fiert, iar cand apa a dat in clocot, stingeti focul si lasati pliculetele de ceai 3-5 minute, in apa clocotita. Lasati-le sa se raceasca, apoi asezati-le pe ochi si stati linistiti 5-15 minute. Taninii din ceai au efect de constrictie asupra vaselor de sange, combatand astfel pleoapele umflate.

5. Mancati terci de ovaz la micul dejun

Veti rade dar s-au facut cercetari pe aceasta tema in universitati. Studentii mahmuri hraniti a doua zi cu terci de ovaz si-au revenit mai rapid, au avut o stare mai buna si au avut rezultate mai bune la testele de memorie, fata de cei care au mancat orice altceva. Pentru un aport de proteine, se recomanda indulcirea terciului cu unt de arahide.

6. Mancati oua fierte, iaurt sau carne de pui, la pranz

Aminocisteina ajuta, se pare, la refacerea ficatului dupa stresul provocat de excesul de alcool. Ouale, lactatele fermentate si puiul sunt surse bune de aminocisteina.

7. Beti o cafea…

…maxim doua. Cofeina creste gradul de alerta al organismului si calmeaza vasele dilatate ale creierului, spune Dr. Frederick Freitag, director medical al “Centrului de cercetari comprehensive pentru dureri de cap” din Dalas. Limitati-va la una, doua cafele pentru ca altfel va reincepe procesul de deshidratare.

8. Faceti-va de lucru

Gasiti-va ceva de facut, chiar daca tendinta este sa zaceti in pat sau pe canapea. Nu va rezolva mare lucru, “tehnic” vorbind, dar va veti simti mai bine din punct de vedere psihic.

Sursa: http://www.menshealth.com