Cuisoarele (Eugenia caryophyllus)

Foto credit @ Cuisoarele (Eugenia caryophyllus)

Engleza: Clove
Franceza: Clou de girofle

Putini stiu ca, de fapt, cuisoarele sunt muguri de floare, uscati. Ele se recolteaza din mai multe specii de copaci – (Caryophyllus aromaticus, Eugenia caryophyllata sau Syzygium aromaticum), inrudite cu mirtul si eucaliptul. Inainte de a se deschide, mugurii de floare sunt culesi si lasati sa se usuce, pana cand isi schimba culoarea, din roz in maro-inchis.

Sunt printre cele mai iubite condimente, fara de care multe popoare nu-si mai pot imagina gastronomia. Cuisoarele contin cantitati mari de eugenol – un antiinflamator puternic, ceea ce le-a facut obiect de studiu si cercetare in mai multe domenii, incepand cu prevenirea efectelor poluarii mediului asupra organismului uman si terminand cu prevenirea si tratarea reumatismului sau al cancerului de tract digestiv.

In stomatologie, extrasul de eugenol se foloseste ca anestezic local si agent antibacterian, totodata. Datorita acestor calitati, intra si in componenta apelor de gura sau a medicamentelor pentru ameliorarea si tratarea afectiunilor cailor respiratorii.

Testele au aratat ca adaugarea cuisoarelor intr-o alimentatie deja bogata in substante antiinflamatorii, potenteaza efectele benefice ale acizilor grasi (omega 3 si 6), cu 15-30%. De asemenea, prin continutul de flavonoizi, in special kaempferol si rhamnetin, au un puternic efect antioxidant.

Sunt si o sursa importanta de omega 3, vitamina K, fibre, vitamina C, calciu si magneziu.

In bucatarie

Cuisoarele sunt unul dintre cele mai ilustrative exemple pentru expresia: “Esentele tari se tin in sticlute mici”. Pot fi folosite aproape in orice fel de mancare, de la supe, pana la deserturi, cu multa moderatie. Gustul lor puternic poate acoperi cu totul, alte arome, mai delicate.

Cum recunoastem cuisoarele de buna calitate ?

Daca cuisoara este de buna calitate, atunci cand este strivita intre unghii, va lasa putin ulei. Se poate face si testul paharului cu apa: se lasa cuisoarele sa pluteasca intr-un pahar cu apa. Cele de buna calitate vor pluti vertical, in timp ce restul vor pluti orizontal sau se vor scufunda.

Cand alegeti cuisoare preferatile pe cele intregi si rasniti cat aveti nevoie, cand aveti nevoie cu o rasnita de cafea. Astfel se pastreaza mai bine aroma si substantele benefice ale cuisoarelor.

Precum spuneam mai sus, nu exista o regula de folosire a cuisoarelor. Totusi, iata cateva sugestii rapide:

Strapungeti o ceapa cu cateva cuisoare si adaugati-o in apa supei, ciorbei sau in sosuri si compoturi. Vor avea un gust deosebit.
Amestecati cuisoare macinate cu praf de curry si condimentati ceapa, usturoiul sau tofu atunci cand le sotati. Veti conferi unui preparat comun, o aroma indiana.
Pentru cine mai avea nevoie de aceasta informatie: pentru un vin fiert gustos si aromat, aruncati cateva cuisoare in vas.

Si nu va opriti aici. Folositi-le cu incredere in cele mai diverse combinatii. Cuisoarele au personalitate puternica si un gust unic, adaugand o savoare interesanta preparatelor dumneavoastra.

Trivia

Cuisoarele sunt originare din Insulele Moluce, cunoscute pe vremuri sub numele de Insulele Mirodeniilor, din Indonezia. Sunt cunoscute si apreciate de asiatici de peste 2000 de ani; chinezii au fost primii care le-au folosit pentru improspatarea respiratiei. Era o ofensa sa te prezinti in fata imparatului fara a avea respiratia parfumata cu cuisoare. Negustorii arabi le-au in Europa, in secolul al IV-lea dar au inceput sa fie folosite pe scara larga abia in Evul Mediu, pentru a masca… gustul mancarii prost conservate.

Foarte multa vreme, singurul loc in care se cultivau cuisoare a fost Indonezia. Astazi, insa, “sediul central” al cuisoarelor este in Estul Africii, in Zanzibar. Alaturi de aceste doua regiuni, productii notabile se inregistreaza in Indiile de Vest, Sri Lanka, Madgascar si Brazilia.