Aceasta este intrebarea pe care incep sa si-o puna cea mai mare parte dintre gospodinele lumii. Sunt alimente carora le sta mai bine crude, in timp ce altele ar trebui gatite pentru a facilita absorbtia substantelor nutritive in organism.
Consumul fructelor si legumelor in stare cruda este uneori cea mai buna solutie. Anumiti nutrienti sunt extrem de sensibili la caldura. De exemplu incalzirea rosiilor la foc, 10 minute, le scade cu 10% continutul de vitamina C dar sunt destule legume care ofera beneficii nebanuite atunci cand sunt gatite.
Ce gatim?
Morcovii, sparanghelul si chiar rosiile. Prin gatire, acidul ferulic continut de sparanghel si beta carotenul din morcovi va fi mai usor absorbit in organism. Aceeasi regula este valabila si pentru licopenul din rosii. Toti acesti nutrienti protejeaza celulele de actiunea factorilor de mediu si mentin sanatatea inimii.
Ce nu gatim?
Broccoli, macrisul, usturoiul si in general membrii familiei cruciferelor, ar trebui lasate asa cum sunt. Cand sunt gatite, enzime importante sunt distruse sau reduse. De aceea este bine sa le consumati in stare cruda sau sa le adaugati la sfarsitul prepararii mancarii.
In concluzie
Anumiti nutrienti sunt mai sensibili la foc decat altii. Vitaminele A, D, E si K nu sunt afectate de foc. Indifirent insa de cum alegeti sa preparati mancarea tineti cont de cateva chestiuni de baza:
Cumparati produse locale in detrimentul celor importate. Anumite vitamine se pierd in procesul de transport si depozitare.
Pastrati fructele si anumite legume la temeperatura camerei. Procesul de coacere va continua si astfel va creste nivelul nutrientilor.
Fructele si legumele se servesc imediat ce au fost preparate. Nu le lasati sa stea in frigider ore intregi.
Evitati pierderea vitaminelor solubile in apa. Grupul de vitamine B si C nu sunt prietene cu procedeul de fierbere. Coaceti alimentele cu continut mare de acest fel de vitamine sau folositi cat mai putina apa si doar daca este absolut necesar. Pastrati apa in care au fiert aceste legume pentru supe sau alte mancaruri.
Mariti capacitatea organismului de a absorbi vitaminele solubile in grasime adaugand putin ulei de masline.
Nu va feriti de produsele congelate. Contin mai multi nutrienti decat produsele aduse de peste mari si tari, presupuse proaspete.
Folositi ambele sisteme de servire a legumelor si fructelor. Serviti legume si fructe crude pentru un aport corect al vitaminelor B si C iar restul le puteti coace pentru a inlesni absorbtia celorlalte grupe de nutrienti.
Sursa: http://www.bbcgoodfood.com