Vara asta am fost la o taverna undeva in zona montana a Cretei, o carciuma mica, cu doar sase mese.
Proprietarul, un cretan pe la 50 de ani, mustacios si acru, servea la mese si nevasta sa era la bucatarie.Taverna arata rustic si original, visul oricarui turist.
Ne asezam la masa si carciumarul vine agale catre noi traversand aerul gros de 36 grade celsius:”Ce fac baietii? (erau si fetele cu noi).
Am costite de miel, friptura de porc si chiftele, aduc un platou cu de toate?”
Ma intorc la el si rostesc automat fraza standard: “Sunt vegetarian…”
Se uita lung la mine, se intoarce catre nevasta sa si striga: “Mariaaa, mai avem pui?”
Ma uit din nou la el si spun: “Nu mananc pui…”.
Omul nu isi mai ascunde dispretul si imi arunca: “Daca vrei peste poti sa mergi la restaurantele turistice din port!”
Nici eu nu ma las: “Nu mananc nici peste!”
Carciumarul mustacios se intoarce si pleaca de la masa.
Restul mesei ignora dialogul deja cunoscut, mai baga gluma standard ca mielul n-a mancat decat iarba si tragem cu toti o gura de bere rece.
Ne ignoram reciproc, eu si carciumarul, si ma bag la o salata greceasca geniala, dovlecei, vinete prajite cu tzatziki si sarmalute in foi de vita.
Dar unde m-a dat gata a fost portia de Vlita din curtea lui (Amaranthus Retroflexus – sau stirul, pe romaneste).
O buruiana de mare angajament care se serveste oparita cu mult ulei de masline extravirgin si lamaie stoarsa.Stirul este o planta subestimata in Romania si foarte apreciata in Grecia, merita sa incercati reteta.
Am furat si cativa cartofi prajiti de la fripturile vecinilor, cartofi de casa la care nu am rezistat (acasa nu fac d’astea, jur!).
La final am scufundat painea de tara in zeama salatei grecesti cu uleiul extra virgin de masline cretane.
Fericire maxima. E usor sa fii vegetarian? Categoric da.
de Grecu’