Crama Oprisor – Rusalca Alba, 2011

Foto credit @ Crama Oprisor – Rusalca Alba, 2011

De la bun început, o sa va spun un secret: vinurile albe seci, cum e Rusalca asta, se beau întotdeauna cat mai tinere! Sa n-aud ca va laudati c-ati luat un alb sec din 1900 toamna, ca de la acela si chiuveta se stramba cand îl versi în ea! Nu, la un vin alb sec de buna calitate, tot echilibrul si savoarea reusita de vinificator se pastreaza corect, în medie, pana în trei ani! În aceasta categorie de calitate, Rusalca Alba 2011 e un mare castigator. Vinul e opera unui tanar oenolog roman, despre care cu siguranta veti mai citi aici: prof. Liviu Grigorica, facut din struguri îngrijiti pe Dealurile Olteniei de Veronica Gheorghiu. Ce turnati în pahar, deschizandu-l, e un cupaj (amestec) din patru soiuri: Pinot Gris, Chardonnay, Sauvignon Blanc si Riesling de Rin, ceea ce-l defineste din start ca pe un vin complex si foarte generos, pentru ca toate aceste soiuri concura la o sarabanda de arome exotice: pepene galben, banana, mango si cremene! Gustul este fructos si amplu, alcoolul (14%) împacandu-se de minune cu aciditatea vioaie, senzatia la baut (raciti-l bine!) fiind catifelata, iar impresia ce o lasa dupa înghitire fiind lunga si consistenta. Una peste alta, o sa vedeti: în Rusalca e poezie si visare. Doar ca, spre deosebire de vis, cand, dupa ce te trezesti, constati invariabil ca ceea ce l-a animat a disparut în mrejele somnului, de aceasta data, dupa prima reverie, Rusalca ramane langa tine, continuand sa te inspire, în paharul urmator!

Razvan Jurca