Coriandru (Coriandrum sativum)

Foto credit @ Coriandru (Coriandrum sativum)

Engleza: coriander
Franceza: coriandre

Coriandrul in terapia naturista aici

Fructele (semintele) de coriandru se folosesc in variate feluri si bucatarii, la preparatele din carne, varza, cartofi si legume. Fin cunoscator al fripturilor la cuptor dar si al muraturilor, coriandrul este un “parfum” de baza in bucatarie.

Frunzele de coriandru sunt folosite in mod obisnuit in bucatariile sud-americane (in special in Mexic si Brazilia) si asiatice. Greu de conceput bucataria indiana sau thailandeza fara un pumn de frunze de coriandru tocate in mancare.

Marinatele şi pastramele se bucura, din plin, de aroma semintelor de coriandru zdrobite si adaugate in lichidul in care se macereaza carnurile.

Frunzele de coriandru se folosesc proaspete sau congelate; prin uscare isi pierd aroma. Se adauga in mancare in ultima faza a prepararii ei.

Fructele de coriandru se folosesc intregi, zdrobite sau macinate. Prajite uscat, fructele de coriandru isi pun cel mai bine in evidenta parfumul.

Trivia

Numele acestei plante deriva de la mirosul frunzelor asemanator cu mirosul unei insecte. Cuvantul grecesc “koros” inseamna insecta iar cuvantul “koriannon” inseamna gandac. Numele stiintific intreg s-ar traduce prin “planta cultivata care miroase ca un gandac”.

Planta este originară din sudul Europei şi Vestul Asiei iar in prezent este raspandita in toata zona mediteraneana, Balcani, Rusia, India, Olanda şi America.

Coriandrul este o planta inalta, anuală, de 30-60 de cm. inaltime, foarte asemanatoare – din mai multe puncte de vedere – cu patrunjelul, cu care si este inrudit.

Datorită frunzelor sale asemanatoare cu ale patrunjelului – care il  si inlocuieste atunci cand nu e disponibil – coriandrul a primit numele de patrunjel chinezesc.

Hipocrate recomanda utilizarea coriandrului in medicina.

Pliniu cel Batran mentiona ca cel mai bun coriandru este cel egiptean si, se pare, ca in Egipt semintele de coriandru erau la mare pret avand in vedere ca s-au gasit in toate mormintele celei de-a 21-a dinastii.

In a doua jumatate a Epocii de Bronz,  invadatorii au introdus coriandrul in Britania. Acestia il foloseau pentru a-si condimenta fiertura de orz. Britanicii au amestecat coriandrul cu chimion si otet si l-au folosit la conservarea carnii.

Fermierii din Essex, Anglia numesc coriandrul, Col.

Considerat ca fiind afrodisiac, coriandrul era adaugat in potiunile de dragoste in timpul perioadelor medievale si renascentiste. Se spunea, de asemenea, ca daca este consumat cu vin, coriandrul “stimuleaza pasiunea animalica”.

Evreii foloseau frecvent coriandrul in bucatarie. In Numeri este comparat cu mana (mana = lichen comestibil care crește pe stanci in forma unor mici ghemuri cenusii, purtate uneori in locuri foarte departate, unde cad ca o ploaie (Lecanora esculenta) )

Chinezii credeau ca cel care consuma seminte de coriandru va fi rasplatit cu nemurirea.

Coriandrul a fost introdus in Mexic si Peru de catre conchistadorii spanioli. Indata ce a ajuns, a devenit un ingredient esential pentru chili.

Unul dintre cele mai vechi condimente ale lumii, coriandrul este mentionat in Biblie printre “ierburile amare” ale Pastelui evreiesc.

Romania este una dintre tarile considerate emblematice pentru coridandru.