Dimineata pe racoare,
pana sa apara soare,
coacazul e de mancare.
Si uite asa eram treziti la 7 dimineata sa culegem coacaze cu roua pe ele. Mici, negre, parfumate si acrisoare.
Care este explicatia stiintifica, n-am aflat inca. Batranii spun ca fructele de padure culese inainte sa apara soarele, “nu fierb”. In padure e racoare si totusi…se pare ca este mai bine sa fie culese dimineata.
N-am inteles ratiunea dar am continuat sa culeg coacaze conform indicatiilor primite in copilarie.
Jumatate intrau direct in gura, jumatate ajungeau la bunica. Cand ti-e foame mananci si agurida dar adevarul este ca cine nu agreeaza gustul acru s-ar putea sa aiba o problema cu introducerea lor in alimentatie.
Oricum le-ati culege, coacazele negre sunt unele dintre cele mai “puternice” fructe din natura: sunt un fel de “supermani” ai fructelor de padure continand de doua ori mai mult magneziu decat bananele si de 2 ori mai multi antioxidanti decat afinele. Apar la inceputul lui iulie, urmate de coacazele albe si rosii. Contin vitaminele A, B1, B2, B6, PP, microelemente precum calciu, fosfor, fier, brom, zinc, antociani, taninuri, flavonoizi, betacaroten, pectina, acizi organici si uleiuri volatile.
Medicina traditionala le foloseste pentru atatea afectiuni incat este greu sa le enumeri intr-un singur articol: intaresc sistemul imunitar, maresc capacitatea vizuala, previn imbatranirea, sprijina sanatatea oaselor si a ligamentelor, stimuleaza regenerarea tesuturilor, sunt adjuvante in artrita si reduc oboseala psihica si fizica. Diabeticii le pot consuma iar cei care au abcese sau dermatoze ar trebui sa le consume regulat.
Nu trebuie sa va spunem ca se fac dulceturi delicioase, siropuri sau niste omlete fabuloase cu coacaze.
Daca doriti sa va uimiti musafirii, pregatiti un piure de coacaze pe care il puteti servi atat alaturi de salate, cat si alaturi de preparatele din carne.
Daca aveti posibilitatea sa achizitionati coacaze negre, congelati-le. Isi pastreaza vitaminele mult mai bine decat fructele uscate.
Si nu au nici o contraindicatie. Copiii dupa 1 an pot servi linistiti suc de coacaze. Daca nu le place gustul usor astringent, coacazele pot fi combinate cu sucuri mai dulci.