Ciocolata si fericirea

Foto credit @ Ciocolata si fericirea

Pamela Anderson a fost prima care a spus ca “ciocolata este mai buna decat sexul”, afirmatie care a intrat rapid in “folclorul universal”. Ce ciocolata a determinat-o pe actrita sa emita celebra butada, nu am reusit sa aflam niciodata.

Dar, ca o bucatica de ciocolata poate face minuni, cand esti indispus sau obosit, nu cred ca trebuie sa ne mai spuna nimeni.

Aceasta senzatie nu este doar rodul imaginatiei, unui efect Placebo sau o impresie indusa de vreo “manevra” de marketing. Toata comunitatea stiintifica a cazut de acord ca ciocolata influenteaza creierul sa produca endorfine. Dar in ce mod… aici inca exista dezbateri.

“Atunci cand manacam ciocolata, experimentam imediat o senzatie de placere care ne determina sa dorim din ce in ce mai mult” – spune dr. Adam Drewnowski de la Universitatea din Michigan. “Simtim nevoia de ciocolata in perioade de stress, anxietate, dureri, etc. Ciocolata este cel mai la indemana analgezic natural”.

Au existat chiar speculatii, ca ciocolata ar produce efecte similare cu cele ale marijuanei. “Ingredientele ar putea ca prin textura, aroma, miros si prin combinatia cu alte elemente precum cofeina, sa creeze aceeasi stare de bine“ spune Daniele Piomelli, cercetator la Institutul de Stiinte Neurologice din San Diego. “Desigur, concentratia de substante din ciocolata, este mult, mult inferioara marijuanei“ adauga Piomelli.

Un alt cercetator care a studiat comparativ reactiile chimice care se produc in creier atunci cand se consuma marijuana sau ciocolata, a demonstrat ca nivelul substantelor din ciocolata similare cu cele din marijuana sunt atat de infime, incat pot fi considerate neglijabile.

Piomelli a descoperit ca ciocolata contine anandamide, pe care le produce si creierul nostru si care activeaza aceeasi zona ca si marijuana. De asemenea, a mai descoperit ca ciocolata contine si doi inhibitori care impiedica scaderea nivelului anandamidelor in creier, ceea ce ar explica reactia de bine pe care o avem atunci cand consumam ciocolata.

Alti cercetatori afirma ca nevoia de ciocolata are de-a face cu nivelul serotoninei, substanta care ne face sa ne simtim relaxati.

“Este solutia Mamei Natura, de a creste nivelul de serotonina, de a ne face sa ne simtim mai bine si sa functionam mai eficient” afirma dr.Deborah Waterhouse, autoarea cartii “De ce au nevoie femeile de ciocolata”.

“Nevoia de ciocolata este o senzatie indusa de stres si, probabil, guvernata de chimia organismului, nu este ceva de necontrolat. Problemele apar cand cantitatile consumate sunt mult prea mari. In afara acestui caz, nu vad nici o problema sa va bucurati de cea mai buna ciocolata pe care o puteti gasi” a adaugat autoarea cartii.

Secretul este sa o consumati cu masura.

“14 grame de ciocolata sunt suficiente pentru a echilibra serotonina in creier. Este o cantitate surprinzator de mica”,a incheiat Waterhouse.

Adevarat, doar 14 gr de fericire din ciocolata sunt suficiente, dar cine le mai numara? Din cand in cand, putem abuza putin.

sursa: http://edition.cnn.com/HEALTH/indepth.food/sweets/chocolate.cravings/