Cicoarea (Cichorium intybus)

Foto credit @ Cicoarea (Cichorium intybus)

Engleza: Chicory
Franceza: Chicorée

“Ochi albastri ca cicoarea” spune vorba cantecului. Desi culoarea florilor de cicoare sunt cele care inspira poetii, radacina si frunzele sunt cele care ne ajuta in bucatarie. Cafeaua decofeinizata fata de cicoare este o palida imitatie, caci cicoarea are toate beneficiile cafelei, dar nu contine cofeina in mod natural.

In afara de acest “mic” amanunt, cicoarea are o caracteristica unica: isi deschide si isi inchide inflorescenta, zi de zi, la aceeasi ora. Aproape ca-ti poti potrivi ceasul dupa ea.

Frunzele de cicoare sunt un bun substitut al andivelor sau al radicchio-ului, iar radacinile coapte in cuptor si tocate sunt cele din care se obtine cafeaua de cicoare.

Pe vremurile, nu de mult trecute, i se spunea “cafeaua saracului” dar radacinile ei se gasesc in Egiptul Antic, in momentele de relaxare ale faraonilor. Mai tarziu, a aparut in Europa, cultivata de catre calugari si, incetul cu incetul, a devenit un substituent sau un adaos al cafelei, mai ales in Olanda.

Cum se prepara cicoarea

Pentru a o face comestibila sau, daca vorbim despre cafea, buna de baut, radacina de cicoare trece prin multe procese de preparare: este spalata, uscata,, prajita, taiata marunt si abia apoi este folosita in scopuri gastronomice. Tot acest proces ii confera cicorii un gust placut, usor prajit, asemanator cafelei. Pentru o cafea de calitate, radacinile de cicoare nu se macina ci se taie marunt.

Cicoarea este mult mai solubila in apa decat cafeaua de aceea este necesara o cantitate mai mica de substanta.

Daca doriti sa reduceti cantitatea de cofeina dar nu doriti sa renuntati la cafea preparati urmatorul amestec: la 2/3 din cantitatea de cafea, adaugati 1/3 cicoare. Gustul este surprinzator, proaspat si rafinat.

Sursa: http://coffeetea.about.com