Engleza: cumin
Franceza: cumin
Chimionul in terapia naturista
De la chimion se folosesc semintele uscate ca atare sau macinate. Planta poate creste pana la 30-50 cm inaltime. Semintele de chimion seamana cu cele de chimen, avand forma alungita, fiind crestate longitudinal si galben-maro la culoare, ca si alti membri ai familiei Umbelliferae, cum ar fi patrunjelul si mararul. Acest fapt a dus la confundarea chimionului si chimenului chiar si de catre persoanele avizate.Gustul chimionului este placut, proaspat si pregnant aromatic. Seamana doar vag cu cel al chimenului.
Definitoriu pentru zona araba, se foloseste in toate bucatariile Orientului Apropiat si este foarte popular in America de Sud.
Chimionul este condimentul care face dintr-o reteta oarecare din carne cu fasole si ardei iuti, un chili con carne autentic.
Se foloseste in asociere cu branza, carne, paine si chiar in unele bitteruri (bauturi din plante fermentate).
Bucataria indiana il foloseste cu precadere la prepararea unor amestecuri de condimente consacrate cum este garam masala, tandoori si curry.
Chutney-urile, in special cel de mango, poarta amprenta chimonului.
Bucataria turceasca i-a atribuit un loc important in gustul mancarurilor sale unde se regaseste sfaraind pe gratar in kebap-uri.
De aici a ajuns si la noi in componenta amestecului de carne pentru mici.
Chimionul se foloseste asemeni majoritatii condimentelor, intreg sau macinat. in special in mancarurile arabe si indiene, chimionul se prajeste la inceputul sau in in timpul procesului de preparare pentru ca sa-si elibereze pe deplin aroma continuta in uleiuri.
Semintele de chimion contin o cantitate considerabila de fier. Cu toate acestea, cu exceptia cazului in care cineva ar consuma aproximativ 15 grame pe zi, chimionul este putin probabil sa fie o considerat o sursa importanta de fier in alimentatie.
Trivia
Este o planta anuala din familia Apiaceae, raspandita din estul Marii Mediterane pana in estul Indiei.
Istoria chimionului incepe acum 5000 de ani. Vechii egipteni o foloseau atat ca si condiment cat si ca adjuvant in procesul de mumificare. Grecii si romanii il foloseau in scopuri medicale. Interesant este ca era folosit pentru un aspect mai palid.