Cele mai bune surse de vitamina K

Foto credit @ Cele mai bune surse de vitamina K

Vitamina K este numele sub care se ascunde un grup de vitamine solubile in grasimi, care sunt responsabile, in prima instanta, de inlaturarea pericolului formarii cheagurilor de sange. Motivul pentru care vitamina K nu a fost denumita vitamina F, urmatorul pas logic dupa vitamina E, este exact acest motiv: K este prescurtarea de la “koagulation,” cuvantul german care defineste cheagurile de sange sau coagularea, cum doriti.

In vremurile de demult, deficienta de vitamina K era o raritate, pentru ca dieta traditionala incorpora foarte multe legume cu frunze verzi-cea mai mare resursa de vitamine a lumii. Pe masura ce mancarea procesata si-a facut loc in viata noastra, deficienta de vitamina K a devenit o obisnuinta. Deficitul acesteia poate determina sangerari abundente ale unor rani banale, sangerari nazale sau ale gingiilor. Din fericire, este foarte simplu de rezolvat aceasta problema. Alimentele ne stau la indemana si sunt foarte ieftine.

Varza Kale sau varza furajera– varza Kale este privita ca regina vitaminei K si prima optiune in caz de deficienta grava. Conform Self‘s Nutrition Data, 28 grams de varza Kale gatita suplimenteaza organismul cu 229 micrograme de vitamina K ceea ce inseamna 286% din cantitatea zilnica recomandata din aceasta vitamina. Kale contine si mari cantitati de vitamina A si C care sunt cele mai bune antioxidante pentru oprirea proceselor de oxidare la nivel celular.

O precizare: Desi sursele de vitamina K pot fi consumate in exces fara probleme, varza Kale contine si exces de acid oxalic care intra in reactie cu calciul din organism, cauzand dureri musculare. De aceea, se recomanda consumul moderat de varza Kale.

Spanacul – Stralucitoare, de un verde inchis, frunzele de spanac sunt faimoase pentru cantitatea de nutrienti pe care o contin. O cana de spanac gatit la aburi ofera 138 micrograme de vitamina K ceea ce inseamna cu 173% mai mult decat doza zilnica recomandata. In timp ce consumam spanac, organismul nostru va primi si o cantitate indestulatoare de vitamina A, folati, fibre, mangan si fier. Dar si spanacul are un continut mare de acid oxalic, deci nu exagerati cu consumul acestuia.

Ceapa verde – 28 de grame de ceapa verde cruda contine 58 de micrograme de vitamina K sau 72% din doza zilnica recomandata. Este de asemenea o buna sursa de calciu, fier, potasiu si magneziu. Incercati sa o consumati cruda. Prin procesul de gatire se distrug majoritatea mineralelor.

Broccoli – Broccoli a fost dintotdeauna iubirea nutritionistilor. Intr-adevar, consumul regulat de broccoli a demonstrat rezultate exceptionale in imbunatatirea functiilor cerebrale, reglarea tensiunii areteriale, si, datorita continutului mare de carotenoizi, imbunatatirea vederii, intarirea imunitatii si chiar adjuvant in lupta contra cancerului. In privinta continutului de vitamina K, minunata leguma ne ofera 40 micrograme de vitamina k , la 28 de grame de broccoli gatit.

Varza de Brussels – Nu are cel mai bun gust dar are cel mai mare continut de vitamina C dintre toate legumele cu frunze verzi si 39,3 micrograme de vitamina K la 28 de grame de leguma gatita. Daca o preparati cu putin usturoi sotat in prealabil, daca o consumati murata in saramura sau in ulei de masline, gustul este incredibil.

Sursa: http://blogs.naturalnews.com