Cele mai bune alimente si plante pentru curatarea rinichilor

Foto credit @ Cele mai bune alimente si plante pentru curatarea rinichilor

Rinichii ne ajuta in procesul filtrarii si eliminarii toxinelor din organism. Dar daca ei insisi sunt plini de toxine, nu-si mai pot indeplini “sarcinile”. Rezultatele sunt dureroase si, nu de putine ori, chiar dezastruoase. Pietrele la rinichi si hipertensiunea arteriala sunt cele mai comune probleme ce se instaleaza in cazul unei functionari incorecte.

Curatarea rinichilor va duce automat la preventia bolilor, imbunatatind functionarea acestora. Ceea ce veti gasi in randurile ce urmeaza sunt recomandari care vizeaza preventia bolilor renale.

Cei ce sufera deja de afectiuni ale rinichilor trebuie sa consulte imediat un specialist care sa le indice o anumita dieta si medicatia corespunzatoare.

Rinichii sanatosi sunt capabili sa se curete singuri, daca organismul este hidratat corect. Principiul de baza este asigurarea cantitatii necesare de lichid organismului, band suficienta apa, ceaiuri si consumand fructe si legume proaspete.

Este important sa stiti ca, in cazul anumitor afectiuni renale, este necesara supravegherea cantitatii de lichid, pentru ca rinichii bolnavi nu mai sunt in stare sa elimine lichidele in exces. Sfatul medicului este foarte important in acest caz.

Sunt 4 reguli de aur de care trebuie sa tineti cont pentru a avea rinichi sanatosi: reduceti sau eliminati complet fumatul, alcoolul si cofeina, mentineti presiunea arteriala in limite normale, eliminati excesul de sare si mentineti-va greutatea normala.

Alimente care protejeaza rinichii

Pepenele verde – Pepenele verde contine foarte multa apa si este un foarte bun diuretic, ajutand organismul la eliminarea toxinelor.

Sucul de lamaie – Cea mai simpla limonada, aceea pe care o stim cu totii, doar apa si suc de lamaie, impiedica formarea pietrelor la rinichi. Puteti folosi in acelasi scop si otet din cidru de mere: amestecati 6 lingurite de otet in 3,5-4 litri de apa si beti pe parcursul intregii zile.

Fructele de padure – Antioxidantii din fructele de padure nu mai au nevoie de nici o prezentare. Una dintre calitatile lor este ca ajuta la eliminarea acidului uric, pastrand astfel rinichii sanatosi. Merisoarele si afinele sunt “campioane” in acest domeniu. Alaturi de acestea pot fi pusi la socoteala si strugurii negri care au aceleasi proprietati.

Merele – sunt bogate in antioxidanti, fibre si compusi antiinflamatorii care sustin buna functionare a rinichilor.

Seminte de dovleac crude – Semintele de dovleac crude sunt extraordinare pentru sanatatea rinichilor. Au exact componenta corecta de minerale, vitamine si antioxidanti, care reduc riscul de formare al pietrelor la rinichi.

Plante care curata rinichii

Iata si cateva plante care ne vin in ajutor:

Inainte de a trece la “tratamente” mai exotice nu ne putem opri sa mentionam doi venerabili campioni in lupta impotriva afectiunilor renale: matasea de porumb si cozile de cirese. Sub forma de ceai, acestea au atat proprietati profilactice, cat si curative.

1. Ghimbirul – contine compusi antioxidanti benefici pentru rinichi, ajutand la purificarea acestora.

2. Turmericul – are reale proprietati antiseptice si antinflamatorii, fiind folosit de mii de ani in tratamentul bolilor. In cazul rinichilor, este eficient in preventia si tratarea infectiilor urinare.

3. Papadia – Mai ales frunzele acesteia sunt printre cele mai bune diuretice din natura. Intaresc rinichii prin combaterea retentiei de apa, reducand iritatiile la nivelul aparatului urinar. De fapt, toate partile papadiei pot fi folosite, proaspete sau uscate, pentru a prepara un ceai foarte reconfortant si racoritor.

4. Urzica – Sub forma de ceai sau mancare, urzica este un adevarat elixir pentru sanatatea sangelui si a rinichilor, prin efectul diuretic si antibacterian pe care il are.

5. Patrunjelul – Este una dintre cele mai eficiente plante in tratarea bolillor renale, Curata rinichii de toxine, previne formarea pietrelor si a nisipului renal si combate infectiile urinare.

6. Nalba mare – Radacinile nalbei mari au proprietati diuretice si sunt folosite ca tratament in combaterea infectiilor tractului urinar, pietrelor la rinichi si a infectiilor vezicii urinare. Este o planta cu principii active foarte puternice, de aceea se recomanda administrarea ceaiului de nalba mare, dupa cateva ore de la ingerarea medicamentelor, pentru ca inhiba absorbtia acestora.

7. Boabe de ienupar – sunt cunoscute pentru faptul ca imbunatatesc functiile rinichilor. Sunt utilizate impotriva infectiilor urinare si a pietrelor la rinichi si vezica. Ca si Nalba mare, ienuparul este o planta extrem de puternica. Nu se foloseste in cazul inflamatiilor renale, este interzisa in timpul sarcinii si nu poate fi administrata mai mult de 4 saptamani, fara pauza. Nu beti niciodata ceai de ienupar inainte de a pleca la plimbare. Ienuparul creste nevoia de urinare si va puteti trezi in situatia stanjenitoare, de a face cale intoarsa, rapid.

8. Coada soricelului – nu numai ca este un diuretic extrem de eficient, dar contine si substante antiseptice si antiinflamatoare. Practic, ceaiul de coada soricelului rezolva doua probleme simultan: stimuleaza eliminarea urinei, luptand in acelasi timp cu bacteriile care cauzeaza infectiile tractului urinar.

9. Trifoiul rosu – stimuleaza eliminarea toxinelor si a surplusului de apa din rinichi.

Sursa: http://www.healthyandnaturalworld.com/best-foods-and-herbs-to-cleanse-your-kidneys/