Ceapa in bucatarie
Ceapa in cosmetica naturista
Beneficiile aduse sanatatii de catre ceapa sunt infinite, datorita proprietatilor sale antiseptice si antibacteriene foarte puternice.Ceapa este o leguma care se afla in stransa legatura cu usturoiul. I se spune adesea “regina legumelor” datorita gustului foarte puternic.
Exista mai multe varietati de ceapa: alba, galbena, rosie si verde. Difera in functie de dimensiune, culoare si gust. Cepele mai mici se gasesc in multe forme, precum ceapa verde, praz, arpagic sau ceapa frantuzeasca.
Cu cat cepele sunt mai mici, cu atat gustul este mai ascutit. Ele sunt de vina pentru lacrimile ce curg din ochii vostri atunci cand le taiati, deoarece este eliberat sulful natural.
Beneficii de natura nutritionala
Ceapa este un antiseptic puternic, puternic in vitaminele A, B si C. Este o sursa foarte puternica de acid folic, calciu, fosfor, magneziu, crom, fier si fibre alimentare.
Anemie: Continutul ridicat de fier din ceapa face ca aceasta sa fie foarte benefica in cazul tratarii anemiei.
Anti-coagulant: Mancand doar o jumatate de ceapa cruda zilnic va puteti reduce in mod semnificativ nivelul colesterolului, prevenind in acelasi timp si atacurile de inima.
Anti-inflamator: Agentii anti-inflamatori din ceapa sunt utili in reducerea simptomelor afectiunilor inflamatorii, precum artrita si guta.
Anti-septic: Lupta impotriva bacteriilor, inclusiv E.coli si salmonella si este foarte eficienta impotriva tuberculozei si infectiilor tractului urinar, precum cistita.
Tensiune arteriala: Indiferent daca o mancati cruda sau gatita, ceapa ajuta in diminuarea tensiunii arteriale intr-un mod natural. Subtiaza sangele, dizolva cheagurile de sange si curata sangele de grasimi nesanatoase.
Colesterol: Mancand o jumatate de ceapa cruda zilnic ajutati in mod semnificativ la corectarea trombozei, la reducerea nivelului colesterolului “rau” si preveniti atacurile de inima.
Prevenirea cancerului de colon: Fructo-oligozaharidele din ceapa stimuleaza cresterea bacteriilor bune din colon si ajuta la reducerea formarii unor tumori in acesta.
Constipatie si flatulente: Adaugati cat mai multa ceapa la mancarurile preparate pentru a vindeca constipatia cronica si flatulentele.
Diabet: Cromul din ceapa ajuta celulele diabeticilor sa raspunde in mod corespunzator pentru a reduce nivelul insulinei si imbunatateste toleranta la glucoza.
Probleme cu urechile: In unele culturi, un tampon de vata este umezit in sucul de ceapa si se pune in ureche, cand aceasta tiuie sau doare.
Sistemul imunitar: Gustul picant creste circulatia sangelui si cauzeaza transpiratia. Este foarte buna pe vremea rece pentru a tine la distanta infectiile, reducerea febrei si tratarea racelilor si gripei.
Osteoporoza: De curand, s-a identificat in ceapa un nou compus care previne colapsul oaselor. Ceapa este extrem de benefica pentru femeile care sunt supuse la riscul osteoporozei, in timpul menopauzei.
Sistemul respirator: Amestecati doze egale de suc de ceapa cu miere si luati zilnic 3-4 lingurite din aceasta compozitie. Ajuta la fluidizarea mucusului si previne formarea ulterioara a acestuia. Aceasta compozitie este si cea mai buna potiune pentru prevenirea racelii obisnuite.
Debilitate sexuala: Ceapa este un afrodiziac puternic si se afla pe locul doi, dupa usturoi. Folosita in acest scop, cea mai eficienta este ceapa alba.
Infectia tractului urinar: Fierbeti niste ceapa pana cand jumatate din apa in care este se evapora. Strecurati apa in care a fiert ceapa, lasati-o sa se raceasca si beti-o. Proprietatile antibacteriene ajuta la usurarea senzatiei de usturime din timpul urinarii.
Precautii
Desi ceapa ofera multe beneficii pentru sanatate, ea este si foarte puternica. Ca orice alt lucru bun, amintiti-va intotdeauna sa o consumati cu moderatie.