Ceapa (Allium cepa)

Foto credit @ Ceapa (Allium cepa)

Engleza: Onion
Franceza: Oignon

Ceapa in terapia naturista
Ceapa in cosmetica naturista

Ceapa este utilizata ca leguma si condiment la majoritatea mancarurilor: supe, ciorbe, tocanite, salate, sosuri, fripturi, placinte cu carne, crochete, etc. Este nelipsita in unele marinate si indispensabila in unele sortimente frantuzesti celebre precum: supa de ceapa, “coq au yin” sau “sauce soubise”.
Frunzele verzi de ceapa, aparute primavara sunt folosite in salatele verzi, de sezon in combinatie cu spanacul, ridichea sau salata verde.Acestea se utilizeaza in bucataria romaneasca la prepararea omletei alaturi de marar.
Pastele preparate prin pisarea cepei, la un loc cu alte mirodenii, sunt cunoscute in foarte multe tari. Cum ceapa cruda se amaraste foarte repede, astfel de paste trebuiesc consumate proaspete si fara intarziere; pot fi pastrate daca li se adauga un acid (de exemplu, otet sau zeama de lamaie). Indonezia are o larga varietate de condimente-pasta pe baza de ceapa (bumbu,); din Lumea Noua, jerk-ul jamaican este cel mai celebru exemplu. Ambele preparate se folosesc pentru a marina pestele, sau carnea.

In India ceapa este baza pentru cele mai multe sosuri. Aproape orice reteta nord-indiana incepe cu aceeasi procedura: se prajeste incet ceapa tocata, se adauga condimente (de multe ori usturoi proaspat si ghimbir, dar si condimente uscate, cum ar fi coriandrul, chimionul turcesc, cernusca (nigella sativa), curcuma, cardamomul negru, ardeii iuti si se prajesc pana cand ceapa devine aurie. Amestecul (masala umeda) poate fi apoi pasat, inabusit cu rosii, sau iaurt, sau pur si simplu adaugat la legumele, sau carnea, care fierb. Face parte din arta gatitului indian sa estimezi dinainte cantitatea de condimente; daca e prea mare, sau prea mica, eroarea va deveni vizibila abia in ultima faza a gatitului, cand nu se mai pot face ajustari. In India exista sortimentul “do pvaza” care contine carne inabusita cu o cantitate de ceapa tocata, dubla fata de cea a carnii.

In bucataria imperiala din nordul Indiei (bucataria Moghul,), sosurile se prepara similar, insa condimentele aromatice (scortisoara, foile de dafin indian si cuisoarele) se folosesc cu mai multa larghete, in detrimentul ardeilor iuti.

In Myanmar, sosurile pe baza de ceapa se prepara in alt fel; pozitia tarii (fosta Birmania), intre China, India si Thailanda, a dat nastere unei bucatarii unice. Mancarurile numite “curry” in Myanmar sunt alcatuite din cuburi de carne, sau de legume, fierte inabusit intr-un sos bogat si picant, preparat dinainte; ceapa, otetul, usturoiul, ghimbirul proaspat, chimionul, coriandrul si, desigur, ardeiul iute se amesteca pana formeaza o pasta moale, apoi se prajesc in ulei de susan pana cand grasimea se separa de sos. Prin indelunga prajire, curry-ul birmanez capata un gust foarte complex, care nu se regaseste in bucatariile altor tari.

Prin prajire ceapa isi schimba gustul si devine mai dulce si mai aromata; aroma se dezvolta cel mai bine daca dupa prajirea indelungata se transfera in grasime mai rece. Inelele de ceapa prajita sunt foarte populare in Europa Centrala, ca decoratie (pentru piureul de cartofi in Germania, de exemplu), dar sunt cunoscute si in Vietnam si, mai ales, in Indonezia, unde” nasi goreng” (orez prajit) este aproape intotdeauna decorat cu inele de ceapa. Dupa ce au fost scoase din grasimea in care s-au prajit, inelele de ceapa se pot pastra cateva ore fara sa-si piarda textura crocanta, daca sunt tinute intr-un container inchis ermetic.

Ceapa mai poate fi si uscata, caz in care, din nou, isi va schimba aroma si gustul, si va deveni mai asemanatoare cu usturoiul. Pudra de ceapa are mare popularitate in sudul SUA si in Mexic, si intra in compozitia amestecului de condimente chili-con-carne, impreuna cu chimion, oregano, usturoi, piper si ardei

Pentru a cali ceapa se ia o tigaie, se pune ceapa in ulei si apa ( la 1 lingura de ulei se adauga cam 5 linguri de apa), apoi se pun pe foc. Se va rumeni bine daca, in timpul sotarii in ulei, se va adauga putin zahar;

Ceapa inghetata va redeveni proaspata daca se va tine cateva ore in apa rece;

Foile de ceapa contin multe vitamine si minerale, nu le aruncati, spalati-le si adaugati-le in mancare, apoi scoateti-le dupa ce s-au fiert;

Pentru persoanele cu stomac sensibil, ceapa se poate lasa la macerat in ulei de masline pe timpul noptii si apoi poate fi utilizata a doua zi in salata sau mai poate fi „inmuiata’’ daca o introducem un timp intr-un recipient cu apa, sare si suc de lamaie.

Cine nu cunoaste celebrele feluri de mancare salata de ceapa sau supa de ceapa ?
Salata de ceapa

Ingrediente:
3 cepe rosii de Buzau
ulei de masline
otet sau zeama de lamaie
patrunjel tocat marunt
sare

Mod de preparare:
Se taie ceapa solzisori si se freaca cu sare. Se amesteca cu uleiul, otetul aromat sau seama de lamaie si patrunjel tocat marunt.
Sugestii:
Se serveste ca salata la gratare, alaturi de fripturi. Salata nu este iute deloc, deoarece taria i-a fost domolita de otet. Puteti renunta la patrunjel daca nu va place aroma lui.

Se spune ca in jurul anului 1700 Ludovic al XV-lea al Frantei a ajuns intr-o seara, tarziu la cabana de vanatoare unde nu era nimic de mancare in afara de ceapa, unt si sampanie. Foamea l-au facut sa combine ingredientele pe care le avea astfel incat sa obtina faimoasa soupe a l’oignon.Daca la inceput era considerata mancarea saracilor astazi supa de ceapa este vazuta ca o mancare foarte rafinata. Aroma fantastica pe care o are supa de ceapa se datoreaza felului in care este calita ceapa. Ca majoritatea mancarurilor celebre, reteta supei este intalnita in mai multe variante. Unii bucatari adauga in ultimul stadiu de fierbere a supei un strop de cognac sau sherry sporindu-i astfel savoarea.

Sfaturi legate de consum

Cand cumparati ceapa, alegeti cepele cu o forma potrivita si care au invelisul exterior uscat si casant. Evitati-le pe cele care au inceput deja sa infrunzeasca sau au ceva semne de putrezire.
Cepele pot fi depozitate la temperatura camerei, dar departe de zonele ventilate si departe de lumina puternica, pentru a preveni cresterea radacinilor. Nu le puneti impreuna cu cartofi pentru ca vor absorbi umezeala si etilena de la acestia si vor putrezi mult mai repede.
Pentru a preveni lacrimile in timpul taierii cepei, raciti ceapa cu o ora inainte de decojire sau cojiti-o intr-un vas cu apa. Compusii sulfurosi eliberati in aer sunt cei vinovati pentru iritarea ochilor.
Ceapa taiata poate fi depozitata in recipiente ermetice pentru a preveni oxidarea. Folositi-o intr-o zi sau doua. Exista teorii care sustin ca ceapa trebuie consumata imediat ce a fost taiata si nu se pastreaza de pe o zi pe alta nici macar in frigider. Intr-o singura noapte creeaza bacterii toxice care pot provoca infectii la stomac din cauza excesului de secretie de bila si chiar intoxicatii alimentare. Singurul mod in care ceapa poate fi pastrata este sa o gatiti.

Trivia

Inca nu s-a determinat cu precizie de unde provine ceapa. Parerile sunt impartite in legatura cu originea cepei. Specialistii sustin ca ar fi aparut prima data fie in Asia Centrala fie in Iran si Pakistanul de Vest

Se presupune ca stramosii nostrii consumau ceapa cu mult inainte de a se ocupa de gradinarit sau de a inventa scrisul.

Exista dovezi ca ceapa a inceput sa fie cultivata acum peste 5000 de ani datorita proprietatilor ei extraordinare: rezistenta, transportabila, conservabila prin uscare, usor de cultivat in aproape orice fel de sol si mai ales datorita capacitatii ei de a sustine viata consumul ei eliminand senzatia de sete

Daca despre originile cepei nu se stiu prea multe in schimb exista numeroase documente referitoare la folosirea cepei in alimentatie, arta, medicina si arta mumificarii.

Inca de acum 5000 de ani chinezii cultivau aceasta leguma in gradina si gasim mentiuni despre ceapa in cele mai vechi texte vedice ale indienilor. Faimosul tratat medical Charaka – Sanhita lauda calitatile medicale ale cepei ca diuretic, digestiv, intaritor pentru inima, ochi si articulatii.

Prima mentiune despre ceapa in Egipt dateaza din anul 3500 i.e.n. unde era venerata. Se considera ca aceasta simbolizeaza eternitatea datorita cercurilor concentrice care apar la sectionarea cepei si de aceea era oferita ca ofranda zeilor si ii insotea pe faraoni in mormant. Acestia erau ingropati cu bulbi de ceapa in cavitatea pelvina, toracica, dupa urechi , in orbite la talpi si de-a lungul picioarelor. Se credea ca mirosul puternic al cepei poate determina revenirea respiratiei decedatului. Exista si opinii potrivit carora ceapa era pusa in mormant datorita proprietatilor ei antiseptice pentru a-i fi de folos faraonului pe lumea cealalta.

Exista dovezi ca sumerienii cultivau ceapa din anul 2500 ien. Un text datand din aceea vreme povesteste despre un veritabil bombardament cu ceapa asupra orasului guvernatorului.

In Grecia Antica, inainte de competitii atletii consumau kilograme de ceapa, beau suc de ceapa si-si frecau corpurile cu ceapa.

Romanii mancau ceapa cu regularitate si o purtau in permanenta in timpul expeditiilor. Pliniu cel Batran consemna ca romanii credeau ca ceapa imbunatateste vederea, induce somnul, vindeca aftele bucale, muscaturile de caine, durerile de dinti, dizenteria si lumbago. Apicius, marele gurmand al Romei antice caruia i se atribuie scrierea uneia dintre primele carti de bucate din lume are numeroase referiri la ceapa.

In evul mediu cele trei legume de baza din alimentatie erau: fasolea, varza si ceapa, consumata deopotriva de catre bogati si de catre saraci. De asemenea era prescrisa impotriva durerilor de cap, a muscaturilor de sarpe si a caderii parului. Ceapa era folosita ca moneda pentru plata chiriei sau ca dar de nunta.

Mai tarziu primii emigranti de pe Mayflower au adus cu ei ceapa si au constatat ca ceapa crestea in flora spontana iar nativii americani o foloseau intr-o multitudine de forme: ca fel de mancare cruda sau gatita, ca legume sau condiment, ca sirop, cataplasme, ca ingredient pentru vopsele si chiar si ca jucarie.