In primul rand, Rooibos nu este o planta de ceai cum este ceaiul negru sau cel verde. Nu contine cofeina sau teina deci poate fi consumata la orice ora; este o planta medicinala, care se prepara prin infuzare, cu mentiunea ca frunzele pot ramane oricat in apa, spre deosebire de ceaiul negru sau verde. Ba mai mult, cu cat timpul in care sta la infuzat este mai mare, cu atat mai mare va fi cantitatea de antioxidanti.
Pe langa culoarea extraordinara si gustul dulce-acrisor, ceaiul de Rooibos sau ceaiul rosu sud-african, are proprietati remarcabile. Este, practic, un tufis care creste spontan doar in regiunea Cedarberg, langa Cape Town, in Africa de Sud.
Acum 300 de ani a fost pusa la punct metoda de preparare a ceaiului rooibos care se pastreaza si in zilele noastre, desi o parte dintre proceduri au fost automatizate. Etapele sunt urmatoarele: se recolteaza plantele (frunzele si uneori tulpinile), se bat cu ciocanele si apoi se lasa sa se oxideze la soare. Astfel, planta capata o culoare rosiatica de unde ii vine si numele, “rooibos” in limba africana inseamna “tufis rosu’.
In Africa este consumat zilnic, amestecat cu lapte, pentru ca are o influenta extraordinara asupra intregului organism incepand cu imunitatea acestuia si terminand cu functiile cerebrale, dar este la fel de eficient simplu sau cu lamaie.
Avantajele ceaiului de Rooibos
1. Nu contine cofeina – Acest aspect este foarte important pentru ca, astfel, planta poate fi consumata fara a trece printr-un proces chimic de inlaturare a cofeinei. Aceasta inseamna ca poate fi baut si de grupele de persoane care nu au voie sa consume cofeina (gravide, copii, hipertensivi, etc.). Un alt avantaj este ca poate fi consumat in orice cantitate; in Africa, sunt persoane care beau si 5-6 cani de ceai, pe zi.
2. Contine antioxidanti puternici – Rooibos contine un spectru larg de antoxidanti polifenolici. Doi dintre ei, aspalatin si nothofagin, se gasesc in concentratii mari in acest ceai, ba mai mult, aspalatinul se gaseste doar in rooibos, acesta fiind unica planta care il contine. Acesti antioxidanti distrug radicalii liberi, protejand astfel organismul. Polifenolii au si proprietati antiinflamatorii, protejand inima. Se spune ca antioxidantii continuti in ceaiul rooibos echivaleaza cu cei aflati in 22 de fructe si legume.
3. Preventia impotriva anumitor forme de cancer – Exista studii care au stabilit o legatura stransa intre consumul de ceai rooibos si scaderea incidentei cancerelor declansate de expunerea la sustante chimice. Aceasta datorita concentratiei mari de antioxidanti, o parte din ei avand proprietati anti-mutagene. Aceasta inseamna ca protejeaza celulele si implicit ADN-ul, inhiband mutatiile care conduc la declansarea cancerului. .
4. Continut ridicat de minerale – Ceaiul de Rooibos este o “colectie” de minerale vitale organismului. Magneziu-esential pentru sistemul nervos, calciu si mangan-pentru sanatatea dintilor si a oaselor, zinc-important pentru metabolism si fier, fara de care nu se poate realiza transportul oxigenului in organism.
5. Imbunatateste circulatia sangvina – Unul dintre antioxidantii din ceaiul de Rooibos este chisoeriolul–vasodilatant si agent hipotensiv recunoscut. De asemenea, consumul de Rooibos scade colesterolul rau.
6. Calmeaza durerile stomacale – datorita concentratiei de flavonoizi, in special a quercetinei, ceaiul rosu sud-african, combate crampele, diareea sau indigestia. Nu este o surpriza prea mare, fiind cunoscut faptul ca flavonizii au actiune antiinflamatorie, antispasmodica si antialergenica. Datorita lipsei cofeinei, este recomandata administrarea ceaiului rosu si in cazul colicilor la copii.
7. Faciliteaza absobtia fierului in organism – Spre deosebire de majoritatea tipurilor de ceai negru, care opresc absorbtia fierului datorita taninilor pe care ii contin, ceaiul rooibos contine mai putin de jumatate din cantitatea de tanini a ceaiurilor negre.
8. Protejeaza sanatatea si frumusetea pielii – Ceaiul de Rooibos a punctat si in domeniul dermato-cosmeticii. Foarte multe produse cosmetice contin extracte de ceai rooibos datorita continutului ridicat de acid fenilpiruvic, folosit si in tratamentele conventionale, pentru tratarea acneii, psoriazisului si a eczemelor. Puteti aplica o cataplasma cu ceai Rooibos pe zonele afectate si veti observa imbunatirea aspectului si chiar insanatosirea pielii.
9. Protejeaza impotriva afectiunilor Parkinson si Alzheimer – Consumul regulat de Rooibos protejeaza sistemul nervos prin blocarea procesului de degradare oxidativa a lipidelor. Aceasta se declanseaza cand radicalii liberi incep sa distruga tesutul nervos si neuronii. Daca aceasta actiune continua, conduce la o deteriorare progresiva a sistemul nervos, conducand la boli ca Alzheimer.
10. Previne insomnia – Rooibos este unic pentru faptul ca poate fi consumat oricat si oricand. Are efecte calmante asupra sistemului nervos si, de aceea, sunt multe persoane care aleg sa-l consume seara, inainte de culcare, pentru a preveni accese de insmonie.
Surse: http://www.undergroundhealth.com
http://www.redbushtea.com
http: www.wikipedia.com