Ceaiul de menta

Foto credit @ Ceaiul de menta

Cine n-a avut probleme cu stomacul si nu a auzit macar o data “bea si tu un ceai de menta, ca-ti trece”, cu siguranta traieste in alta emisfera.

Revenind pe plaiurile noastre, ceaiul de menta este unul dintre cele mai iubite ceaiuri, atat pentru gustul racoritor, specific, extrem de placut, cat si pentru beneficiile pe care le aduce sanatatii.

Sa invatam si cum sa-l preparam corect, pentru cine inca nu stie, caci prea mult mentol strica, iar un ceai prea slab este ineficient.

Daca folositi frunze proaspete, striviti-le intai, pentru a activa uleiurile volatile.

Si-acum sa incepem: se aduc 150 ml de apa la fierbere, se adauga 1 lingurita de frunze de menta proaspete strivite sau frunze uscate (pe acestea le lasati asa cum sunt) si se lasa 5-12 minute, in functie de cat de tare vreti sa fie ceaiul. Daca il doriti foarte concentrat fierbeti frunzele odata cu apa.

Strecurati ceaiul si il puteti servi.

Daca doriti mai mult de la ceaiul dvs. de menta, combinati-l cu levantica (care este minunata in combaterea stresului), ghimbir (extraordinar pentru digestie) sau seminte de fenicul, trasnformandu-l intr-un excelent ceai pentru detoxifierea organismului.

Menta este considerata medicul stomacului: amelioreaza sau chiar trateaza greturile, durerile de stomac si, la fel ca un carbune medicinal. In functie de concentratie, trateaza diareea sau constipatia. Aceste proprietati nu se aplica si la bomboanele mentolate care, pe termen lung, irita mucoasa stomacului.

Aproape instinctiv, cand suntem raciti sau gripati, simtim nevoia sa bem un ceai de menta. Uleiurile volatile sunt emoliente mai ales pentru mucoasa iritata a gatului iar continutul de calciu, vitamina B si potasiu creste imunitatea organismului.

Este demonstrat stiintific ca gustul si mirosul ceaiului de menta actioneaza asupra receptorilor nervosi, reducand stresul. Este recomandata o cana de ceai de menta inainte de culcare, pentru cei care sufera de forme usoare de insomnie.

Menta are insa si efecte adverse de care este bine sa tinem cont:

Nu este recomandat in cantitati mari in boala de reflux gastroesofagian pentru ca ceaiul de menta relaxeaza muschii stomacului si pe cei ai sfincterului. In acel moment, acidul gastric “migreaza” catre esofac inrautatind simptomele.

Femeile insarcinate ar trebui sa fie precaute in legatura cu ceaiul de menta, care poate determina relaxarea uterului. Nu exista o concluzie medicala ferma in acest sens, dar sunt semnalate medical cazuri de avort care au fost puse in legatura cu frcventa si consumul acestuia.

Un ceai prea concentrat sau baut in cantitati prea mari ar putea avea efecte adverse asupra sanatatii: crampe, diaree, dureri musculare, temuraturi, scaderea pulsului. Doua cani de ceai de menta pe zi sunt suficiente pentru a ne bucura de toate benficiile acestuia.

Sursa : http://www.newhealthguide.org