Ceaiul de iasomie – aroma de poveste

Foto credit @ Ceaiul de iasomie – aroma de poveste

Ceaiul de iasomie a devenit unul dintre cele mai populare ceaiuri din lume. Pentru a indeparta orice confuzie, traditional, ceaiul despre care facem vorbire (molihua cha-cum ii spun chinezii), este un amestec de ceai verde cu flori de iasomie. Se fac amestecuri si cu ceai alb sau ceai negru. Rezultatul este un ceai foarte aromat, cu o dulceata subtila.

In functie de amestec si de cum este preparat ceaiul de iasomie are aplicatii multiple, de la reducerea stresului, pana la preventia anumitor tipuri de cancer.

Cum preparam corect ceaiul de iasomie ?

Ice tea-ul se prepara amestecand in proportii egale doua varietati: verde si alb. Se lasa sa ajunga la temperatura camerei, apoi se adauga ghiata. Varietatile de ceai verde si alb cu iasomie contin mai multi antioxidanti decat ceaiul negru sau oolong.

Si, pentru ca nu toata lumea stie ce este ceaiul “oolong” vom incepe cu acesta.

Ceaiul Oolong, Wulong sau ceai bleu-verde este ceaiul verde semi-fermentat, mai parfumat, mai dulce si mai putin bogat in teina decat ceaiurile verzi chinezesti. Se spune ca ceaiul oolong este cel mai eficient dintre toate ceaiurile in combaterea imbatranirii. Isi datoreaza culoarea si proprietatilor modului in care este produs.

Si acum sa trecem la preparare:

Oolong: Se toarna 1 cana (250 ml) de apa fierbinte peste o lingurita de ceai oolong cu iasomie. Acoperiti si lasati 2-3 minute, apoi se strecoara si poate fi servit.

Negru: Se procedeaza la fel ca in cazul ceaiului oolong, De data aceasta ceaiul se lasa la infuzat 3-5 minute, apoi se strecoara si se serveste.

Alb: De data aceasta aduceti apa la 85 grade Celsius, turnati o cana de apa peste doua lingurite de frunze de ceai. Se lasa acoperit, 5-8 minute, apoi se strecoara si poate fi consumat.

Verde: In acest caz apa se incalzeste pana la temperatura de 71 grade. Se toarna o cana de apa calda peste 1 lingurita de ceai. Se acopera si se lasa 1-2 minute. Evident, strecurati si apoi serviti.

Este foarte importanta respectarea timpilor de infuzare si temperaturii apei. Altfel exista riscul sa obtineti un ceai prea slab sau prea amar.

Este cunoscut faptul ca ceaiul de iasomie scade presiunea arteriala, intareste sistemul imunitar, scade nivelul colesterolului si intarzie procesul de imbatranire al organismului. Sunt multe diete care recomanda ceaiul de iasomie ca adjuvant in programele de slabire, de asemenea are certe calitati sedative si previne riscul de atac cerebral si arteroscleroza.

Un studiu desfasurat de Universitatea de Stat din Kansas (Kansas State University) ca ceaiurile ce contin iasomie inhiba dezvoltarea bacteriilor Listeria si Salmonella, ca si a celor care sunt responsabile pentru producerea holerei, gripei si dezinteriei. Gargara cu ceai de iasomie este eficienta in preventia cariilor.

Ceaiul de iasomie amelioreaza durerile de cap, problememe respiratorii si simptomele asociate sindromului premenstrual.

Medicii chinezi ii atribuiau efecte afrodisiace folosindu-l in componenta remediilor lor. Exista o samanta de adevar pentru ca este bogat in linalool, jasmon, indoli si acetat benzoic, toate fiind substante cu efect de relaxare asupra sistemului nervos si reglare a fluxului sangvin. Tocmai de aceea, femeile insarcinate ar trebui sa consume ceaiul de iasomie in cantitati moderate.

De asemenea, nu beti ceai de iasomie pe stomacul gol. Creste nivelul de aciditate al organismului si, cine isi doreste o criza gastrica de la primele ore ale diminetii ?

Sursa: http://www.naturalnews.com

http://en.wikipedia.org