Delicios si revigorant, ceaiul de fructe de padure este un izvor de vitamine. In plus, poate fi consumat in cantitati mai mari decat ceaiurile de plante medicinale, ale caror substante active sunt asemanatoare cu cele ale medicamentelor.
Important de retinut este faptul ca fructele de padure cresc in salbaticie, fara interventie umana, in locuri in care gradul de poluare este foarte redus, ceea ce le transforma in unele dintre cele mai “curate” plante din lume. Asa ca, fie vara, fie iarna, un ceai de fructe de padure este mai mult decat binevenit.
Macese, afine, catina, coacaze de toate culorile, fragi, mure, capsuni, zmeura, merisoare etc. in acelasi ceai sau in diferite combinatii, sunt un tonic extraordinar pentru intreg organismul.
Cum ceaiul de fructe de padure se face exclusiv din fructe uscate, indiferent de amestecul pe care il faceti, exista un mic secret al prepararii acestuia.
Ca orice fruct uscat trebuie rehidratat ca sa-si “adune” toate puterile nutritive. Ca urmare, se lasa la macerat peste noapte, in apa rece. Vasul trebuie sa fie acoperit. Dimieata se fierb fructele cu tot cu apa in care s-au inmuiat, 10 minute. Dupa alte 10 minute, in care se lasa acoperit, se strecoara si se poate servi. Precum vedeti este o combinatie intre macerare la rece si infuzie.
Alta varianta ar fi sa fierbeti fructele uscate timp de 30 de minute, acoperite, apoi se lasa minim 30 de minute la infuzat.
Daca doriti sa obtineti o culoare mai vie, zdrobiti fructele, dupa ce s-au inmuiat, cu ajutorul unei furculite.
Prin fierbere fructele isi pierd efectul alergic si nu mai produc reactii cutanate, respiratorii sau digestive, iar cei care au alergii la fructele cu seminte se pot bucura de intreaga savoare a acestora,
Ceaiul de fructe de padure are numeroase beneficii: este un tonic extraordinar, vitaminizeaza si regenereaza, ajuta la reducerea umflaturilor (edeme) ale mainilor si picioarelor, mareste rezistenta corpului la caldura.