Ceaiul de condimente sau Masala Chai

Foto credit @ Ceaiul de condimente sau Masala Chai

Multi oameni beau Masala Chai sau, mai simplu, chai, pentru gustul foarte bun. Noi ii invitam sa il consume si pentru beneficiile extraordinare pe care le are.

Haideti sa lamurim intai ce este si cum se prepara acest ceai minunat.

Masala Chai vine de pe meaguri indiene si are radacini la fel de stravechi ca si istoria poporului care l-a daruit lumii. Se prepara, de obicei, din varietati de ceai negru care cresc doar in India (Darjeeling este un bun exemplu, si se gaseste si in magazinele noastre), la care se adauga anumite condimente si lapte. Daca nu doriti sa beti ceaiul cu lapte, cantitatea de lapte poate fi inlocuita cu aceeasi cantitate de apa.

Sa vedem cum se prepara. Mentionam ca reteta este pentru 4 persoane.

4 cani de apa sau 2 cani apa si 2 cani lapte integral

1/2 lingurita ghimbir proaspat ras

1/8 lingurita piper negru proaspat macinat

4 cuisoare intregi

4 boabe de cardamom, strivite

1 baton de scortisoara

2 “stelute” de anason stelat (optional)

2 linguri zahar brun

2 linguri ceai indian frunze (Darjeeling, Ceylon sau, cel mai indicat, Assam)

Cum procedam ?

Intr-o craticioara se aduc la fierbere apa impreuna cu ghimbirul, piperul, cuisoarele, boabele de cardamom, scortisoara si anasonul, daca folositi. Se adauga zaharul si laptele, daca se foloseste, si se mai aduce odata la fierbere.

Se ia craticioara de pe foc si se adauga frunzele de ceai. Se acopera si se lasa 3 minute (daca doriti un ceai mai tare, il puteti lasa mai mult. Ceaiul Darjeeling, dupa 5 minute, devine amar).

Se strecoara ceaiul, chiar daca nu il serviti imediat.

Condimentele folosite in masala Chai sunt principii ayurvedice active si au multiple beneficii pentru sanatatea organismului, mai ales a sistemului digestiv, stimuland apetitul, reducand gazele si echilibrand aciditatea gastrica.

Ghimbirul imbunatateste digestia, previne si amelioreaza ulcerul, stimuleaza circulatia sangvina si previne si amelioreaza simptomele gripei si ale racelii. Este, de asemenea binecunoscut ca antiinflamator, contribuind la ameliorarea artritei si reumatismului. Ghimbirul reduce nivelul costerolului prin imbunatatirea functiilor hepatice.

Scortisoara poate reduce nivelul colesterolului, regleaza nivelul zaharului in sange, ceea ce o face extrem de eficienta mai ales in cazul bolnavilor cu diabet de tip 2, are proprietati antifungice si antibacteriene si combate respiratia rau mirositoare.

Cardamomul mareste apetitul, imbunatateste digestia si reduce aciditatea gastrica. Este de asemenea benefic pentru sistemul urinar, stimuland curatarea rinichilor.

Cuisoarele au beneficii medicale cunoscute de secole si recunoscute de catre medicina moderna. Sunt antibacteriene, antifungice si au proprietati antiseptice. Sunt cunoscute pentru efectul pe care il au asupra durerilor de stomac, imbunatatind digestia si metabolismul.

Piperul negru este un antioxidant foarte puternic. Se cunoaste faptul ca imbunatateste activitatea sistemului digestiv si este imbatabil in raceli si gripe, datorita proprietatilor sale antibacteriene.

Tinanad cont ca ceaiul negru contine cofeina, va recomandam sa va bucurati de acest ceai, pana la orele pranzului, asta daca nu aveti vreun motiv serios sa stati treji toata noaptea.

Sursa: http://www.thechaicart.com
           http://en.wikipedia.org
           http://joannagoddard.blogspot.ro