Desi se intampla in Marea Britanie, de data aceasta, subiectul articolului nu vor fi cercetatorii britanici, ci un bucatar britanic si o companie care produce mancare “de gata”. Charlie Bigham a creat, pentru compania care ii poarta numele, cea mai scumpa Placinta cu peste (Swish Pie), din lume. O portie costa, nu mai putin, de 314,16 lire sterline.
Facuta cu sampanie, aur comestibil, trufe albe, caviar Beluga, stridii si cozi de homar, placinta se livreaza doritorilor precum o comoara: este adusa de un specialist in securitate intr-o cutie speciala de aluminiu, ancorata de curier, cu o pereche de catuse.
Pana si sarea folosita pentru a asezona preparatul, este una dintre cele mai scumpe sari din lume, extrasa din Slovenia.
Pretul placintei este inspirat, ca si placinta insasi, “de numarul Pi”, “transmitand consumatorilor-spune Bigham-ideea de perfectiune”.
Creatorul rafinatei placinte admite ca pretul este extrem de piperat pentru o masa in doi dar, adauga el, “pentru clientii obisnuiti cu cele mai rafinate bucate, pretul este ca o picatura intr-un ocean cu apa”.
“Intotdeauna am incercat sa facem cele mai bune versiuni ale celor mai iubite preparate. Luni de zile, am rascolit intreg globul pamantesc in cautarea celor mai exclusiviste ingrediente si am dezvoltat aceasta reteta unica, astfel incat sa fiu sigur ca obtin un preparat exceptional, cel mai bun dintre toate produsele “de-a gata” care au fost preparate vreodata.”
Practic, Swish Pie este o editie limitata a versiunii obisnuite de Placinta cu peste. Singurul lucru care a ramas nelamurit este denumirea acesteia: “Swish” inseamna in engleza: susur, suierat, fosnit. Probabil ca, atunci cand si-a botezat placinta, Bingham s-a gandit cum vor suiera a gol buzunarele clientilor sai si cum ii vor fosni in buzunare banii obtinuti din vanzarea acestei extravagante placinte.