Cand lumea occidentala se gandeste la bucataria ruseasca, de obicei, se refera la borsul de sfecla si la caviarul servit pe blini. Si, evident, toate stropite din belsug cu vodca.
Dar gastronomia ruseasca este mai mult decat atat, iar oaspetii veniti la Olimpiada de la Sochi, au prilejul sa cunoasca adevarata bucatarie ruseasca.
Sunt invitati sa priveasca Jocurile Olimpice si sa inlocuiasca gustarile obisnuite cu o salata Olivier, salata de cartofi ruseasca si niste pirosti. De cand a fost creata, in secolul 19, salata de cartofi a ramas preferata rusilor pana in zilele noastre. Nu gresim cu nimic daca afirmam ca salata Olivier este la fel de iubita la rusi, cum este salata de boeuf, la noi. In familiile instarite, salata de cartofi se prepara cu homari sau fazani si nu lipseste de pe nici o masa de sarbatoare, mai ales de Anul Nou.
Pentru cei care au fost iremediabil cuceriti de faimoasele blini, exista o oferta bogata incepand cu blini cu somon afumat, cu topping de ou fiert taiat marunt, smantana, caviar sau fructe.
Desi este destul de raspandit, borsul nu este privit ca ceva exceptional in Rusia. Este tratat ca o mancare oarecare, destul de fada, dar care are avantajul ca poate fi servita fie rece, fie calda.
Borsul rusesc devine o delicatesa atunci cand este facut cu ceapa calita si carnati de porc picanti, ceea ce ii da consistenta si il transforma intr-o masa in sine. Pentru savoare, se adauga marar si seminte de fenicul, iar gustul se implineste cu smantana.
In Rusia nu se gasesc in aceasta perioada legume proaspete dar oaspetii se vor putea bucura de salate delicioase, denumite generic “salata vinegret” – o salata din cartofi si sfecla fiarta cu un toping de mazare, fasole, varza murata, ceapa, castraveti murati si o jumatate de duzina de alte ingrediente, dupa inspiratia si dorinta fiecaruia. Una dintre variatiunile acestui tip de salata, Shuba, se prepara cu hering si legume fierte.
Ca sa sarbatoreasca ruseste, oaspetii pot bea kvass, o bautura fermentata din paine de orz sau vin cu miere, medovukha. Desigur, nimic nu inlocuieste insa, vodca.
http://www.denverpost.com/