Pentru majoritatea indragostitilor Sfantul Valentin este asociat cu sampania si ciocolata.
Orice vin spumant, ca sa folosim terminologia corecta (Champagne este doar unul dintre brandurile de vin spumant din lume), contine o anumita cantitate de zahar. Cu cat mai putina, cu atat mai bine caci asocierea zaharului cu alcoolul, este nefasta, mai ales a doua zi, dimineata, cand ne trezim cu dureri de cap.
Ce inseamna “Brut”
Brut semnifica nivelul de zahar din vinul spumant. Acesta variaza de la Brut Nature (fara zahar) pana la Doux (dulce) Intre cele doua extreme exista multe variatiuni, si bine ar fi ca, inainte de a alege vinul pentru cina de Valentine’s, sa studiem putin oferta.
Brut Nature contine 0-3 grame/litru zahar rezidual. Urmeaza Extra Brut care poate contine 0-6 grame/litru zahar rezidual. Brut poate ajunge pana la 12 g/litru zahar rezidual. Aici se opresc vinurile spumante care pot sa nu aiba in componenta zahar.
Urmeaza Extra Dry al carui continut de zahar rezidual este 12-17 grame/litru, urmat de Dry cu 17-32 grame/litru si Demi Sec -32-50 grame/litru.
De aici incolo incepe Doux de la 50 gr/litru zahar rezidual in sus.
Cat zahar este in vinul spumant comparativ cu alte bauturi ?
Acum ca v-am speriat putin cu cantitatea de zahar din vinul spumant, va spunem totusi, ca in comparatie cu alte bauturi, chiar si soiul Demi Sec este o nimica toata.
Comparati si dumneavoastra:
Voda Soda nu contine zahar. Vinul spumant Brut, 2 grame, Brut Nature contine 5 grame, Demi Sec, 8 grame.
Gin&Tonic deja sare aproape dublu la 14 gr de zahar, o Margarita cu gheata trece de 20 de grame, iar un whisky&cola e cat o ciocolatica:32 grame de zahar.
Daca are atat de putin zahar, de ce ne doare capul a doua zi ?
Printr-o simpla comparatie am dedus in mod logic ca nu continutul ridicat de zahar provoaca celebrele dureri de cap. Atunci, cine e de vina pentru prostul renume pe care il are vinul spumant, in aceasta privinta?
Nu simtiti sete – structura usor intepatoare a vinului spumant “taie” setea si din acest motiv nimeni nu bea apa alaturi de sampanie, deci organismul nu se hidrateaza suficient.
Beti o cantitate mai mare fata de alte bauturi – gustul placut si usor “pacaleste” pe oricine, sa mai serveasca un pahar, in plus. Daca ar fi votrba de o sticla de vin rosu, lucrurile s-ar petrece mai lent.
Ati baut prea tarziu – de obicei sampania este asociata cu mesele festive tarzii iar oboseala inerenta isi spune cuvantul.
Si…un ultim secret: cand beti un pahar de sampanie in cada… beti numai unul. Apa fierbinte impreuna cu alcoolul va deshidrateaza foarte mult si in loc de o baie romantica veti avea parte de urmari, foarte putin romantice.
http://winefolly.com/review/how-much-sugar-in-brut-champagne/