Ce n-ar trebui sa aruncam din fructele si legumele pe care le mancam

Foto credit @ Ce n-ar trebui sa aruncam din fructele si legumele pe care le mancam

Majoritatea oamenilor se preocupa de sanatatea lor si incearca sa manace cat mai multe fructe si legume dar putini stiu ca, uneori, arunca la gunoi cele mai nutritive parti.

Coaja merelor

Quercetina, un antioxidant extrem de pretios, pentru sanatatea plamanilor si a creierului, sta ascuns in coaja merelor. De asemenea, aceasta contine mai multe fibre si vitamine decat pulpa fructului.

Frunzele de mangold

Mangoldul este ruda buna cu sfecla. La noi este folosita mai mult ca furaj pentru animale. Mai este denumita sfecla de frunze. Un studiu din 2006 a descoperit ca frunzele acesteia contin cantitati insemnate de glutamina, un aminoacid care joaca un rol esential in regenerarea organismului. Pot fi folosite in mancare ca si spanacul sau alaturi de acesta.

Coaja citricelor

Conform unui studiu din 2004, coaja citricelor are un efect de reducere a nivelului de colesterol mai bun decat anumite medicamente de sinteza, recomandate in acest scop. De asemenea flavonoivii din componenta cojilor de citrice, au un efect protector asupra inimii si inflamatiilor.

Nu va faceti griji. Nu trebuie sa mancati portocala sau lamaia cu tot cu coaja. Radeti-o si adaugati-o preparatelor dumneavoastra.

Frunzele de sfecla

Contin cantitati insemnate de calciu, fibre, fier si ajuta la sintetizarea vitaminei A si K. Pentru un gust mai bun amestecati-le cu spanac sau urzici si consumati-le cu incredere.

Coaja alba a pepenelui

In timpul verii, sunt multi adulti care fac asa numita “cura de pepeni” dar arunca tocmai partea mai buna la gunoi. Este vorba despre coaja alba a pepenelui care are un continut bogat in citrulina, un aminoacid care imbunatateste performantele fizice. Exista suplimente cu citrulina care se administreaza atletilor penru imbunatatirea performantelor si evitarea crampelor musculare. Dar citrulina mai are un rol, extrem de important, si anume, elimina nitrogenul din sange. Asa ca, inainte sa aruncati coaja pepenelui dupa ce v-ati delectat cu miezul dulce, aruncati o privire si catre partea alba.

Frunzele de nap

Spre deosebire de alte frunze verzi, acestea sunt foarte gustoase si, in acelasi timp, bogate in vitaminele A si K, fibre, potasiu, fier si lista poate continua.

Coaja cartofilor

Ei bine, da. 1 gram de coaja de cartofi este mai bogata in nutrienti, decat pulpa acestuia. Ofera mai multe fibre, in plus este bogata in vitaminele B si C, fier, calciu si potasiu. In locul cartofilor prajiti, spalati bine cartofii, intepati-i cu o furculita in cateva locuri si preparati-i la cuptor. Sunt un deliciu.

Sursa:http://www.huffingtonpost.com