Ce mancam pentru a reduce migrenele?

Foto credit @ Ce mancam pentru a reduce migrenele?

Cea mai groaznica durere de cap imaginabila va intuneca ziua? Cam aceasta ar fi descrierea, pe scurt, a migrenelor.

Aproape 18 milioane de oameni din lumea intreaga se plang de durerile atroce provocate de migrene. Chiar daca dumneavoastra nu ati experimentat o migrena, suntem convinsi ca aveti, cel putin o cunostinta, care se lupta cu aceasta.

Exista posibilitatea sa atenuam simptomele migrenei printr-o anumita alimentatie? Din fericire, da.

In timp ce stresul este considerat responsabilul numarul 1 in privinta aparitiei si instalarii migrenelor, alimentatia determina 30% dintre migrene. Daca luam in considerare ca acestea sunt simple date statistice iar in practica sunt mai multi factori care contribuie, de fapt, la aparitia cumplitelor dureri de cap, s-ar putea ca procentajul sa fie mai mare si sa incline mai mult catre problemele de alimentatie.

Obiceiurile alimentare gresite, saritul peste mese si hidratarea insuficienta joaca un rol in aceasta problema.

Intr-un studiu recent, pacientilor care sufereau de migrene, li s-au prescris recomandari legate de dieta. Toti pacientii au raportat scaderea semnificativa a numarului si intensitatii durerilor.

O relatie complicata

Cu cat studiezi mai mult relatia dintre migrena si alimentatie, cu atat iti dai seama ca sintagma “relatie complicata” se potriveste cel mai bine. Problema este ca “acele alimente care teoretic conduc la declansarea migrenelor, nu au acest efect in 100% din cazuri” spune medicul Frederick Freitag, de la Clinica Diamond Headache din Chicago.

De cele mai multe ori, alimentele “incriminate” reactioneaza astfel in combinatie cu alti factori cum ar fi stresul sau problemele hormonale.

De fiecare data cand se instaleaza migrena din cauza alimentatiei, totul depinde de cantitatea consumata. De exemplu: s-ar putea sa nu aveti nici o problema daca gustati o bucatica de branza si beti un pahar de vin. Datele problemei se schimba daca mancati o portie zdravana si uitati numarul de pahare consumate.

S-ar putea sa nu aveti dureri de cap, ore sau zile, dupa ce ati mancat un aliment suspectat ca poate declansa o migrena. Aceasta ingreuneaza incercarile oamenilor de stiinta de a stabili cu precizie o legatura intre mancare si migrene.

De ce pot cauza alimentele migrene? Pentru ca anumite substante pot provoca modificari ale tonusului vascular. Sunt experti care leaga aparitia migrenelor de o alergie la anumite alimente.

In orice caz, nu este rau sa stim si noi care sunt alimentele la care ar trebui sa fim atenti atunci cand le consumam.

1. Ciocolata. Teoria a pornit de la faptul ca in special femeile mananca ciocolata in perioadele de stres sau de modificari hormonale. Totusi, chiar situatiile care le determina pe femei sa doreasca ciocolata sunt ele insele motive suficiente pentru o durere zdravana de cap. Experimentati singuri si veti vedea rapid daca ciocolata este prieten sau dusman, in cazul dumneavoastra.

2. Cafeaua. Prea multa sau prea putina cafea determina aparitia migrenei. Daca observati o legatura intre aceste doua elemente renuntati la cofeina si alegeti variantele decofeinizate.

3. Alcoolul. Fenolii din vinul rosu si anumiti compusi din bere si bauturi spirtoase scad dramatic nivelul de serotonina (hormonul fericirii), conducand la migrene.

4. Tiramina. Tiramina este un aminoacid care se gaseste in foarte multe alimente si bauturi. Acesta actioneaza ca si alcoolul, reducand nivelul de serotonina din creier si afectand vasodilatatia. Tiramina poate fi gasita unde nici cu gandul nu gandim: in branza albastra, in bauturile alcoolice, in carnea procesata, avocado, banane foarte coapte, ciocolata, nuci, seminte, carne de porc si de vitel si in alimente pe baza de soia.

Sursa : http://www.medicinenet.com