Cate feluri de ulei de masline exista?

Foto credit @ Cate feluri de ulei de masline exista?

Citeste si: Uleiuri bune pentru gatit si prajit.

Aceasta intrebare s-a nascut dupa ce, consultand diferite surse, am ramas cu o intrebare hamletiana, obsedanta: A praji sau a nu praji in ulei de masline.

Despre beneficiile uleiului de masline s-au scris si se vor mai scrie tomuri intregi.
Chiar si asa, am constatat ca putini sunt cei care stiu, realmente, care este diferenta dintre ulei extravirgin si ulei presat la rece, de exemplu.
Ca sa lamurim odata pentru totdeauna acesta problema “alunecoasa” iata un mic dictionar de termeni si definitii.

1. Ulei de masline pur sau rafinat – a fost rafinat si filtrat chimic pentru a neutraliza atat gustul puternic, cat si continutul acid. Acest ulei este de calitate inferioara si, de regula, este ieftin. Acesta este singurul ulei de masline care se poate folosi la prajit.

2. Ulei de masline virgin – a fost produs fara aditivi alimentari chimici, deci nu contine ulei rafinat. Aciditatea acestuia este mai mica de 2%, in consecinta are un gust placut. In titulatura uleiului de masline, cuvantul “virgin” inseamna ca a fost mai putin procesat si rafinat in timpul prelucrarii.

3. Ulei de masline extra virgin – provine de la prima presare a maslinelor si este considerat uleiul de masline de cea mai buna calitate, cu o aroma perfecta si o aciditate echilibrata. Acest tip de ulei este mai putin procesat decat uleiul de masline virgin si este foarte aromat.

4. Ulei de masline presat la rece – cand uleiul de masline este presat a doua oara se foloseste apa calduta si aburi pentru a se extrage si ultima picatura de ulei, iar caldura din timpul presarii secunde capteaza inclusiv aroma delicata a maslinelor. Astazi, ulei de masline premium este presat la rece, ceea ce inseamna ca pasta de masline este incalzita usor la temepratura camerei pentru a evita pierderea gustului, dupa care este presata la rece pentru a retine gustul o perioada cat mai lunga de timp.

Raspunsul fiind gasit incheiem cu un zambet putin rautacios: ideal ar fi a se elimina pentru totdeauna prajeala.
Am scoate-o la capat mai ieftin, fara colesterol marit, diete si intrebari shakespeariene.