Castravetele (Cucumis sativus)

Foto credit @ Castravetele (Cucumis sativus)

Engleza: cucumber
Franceza: concombre/cornichon

Castravetii in terapia naturista
Castravetii in cosmetica

Crud, murat in otet sau saramura, gatit, folosit in sosuri, coktailuri, bauturi racoritoare, aperitive, feluri de mancare principale sau ca garnitura, castravetele este omniprezent in toate bucatariile lumii.
Astfel in India castravetii sunt folositi pentru raita, un fel de mancare clasic constand intr-un amestec de iaurt, castraveti, ierburi si legume. Se foloseste atat sub forma de condiment cat si ca salata atunci cand este amestecat cu legume sau fructe taiate mare.
Din bucataria balcanica castravetele este nelipsit. Similar raitei indiene este celebrul Tzatziki grecesc. In esenta este un sos facut din iaurt si castraveti asezonat cu ierburi aromate si condimente folosit traditional la asezonarea gyros-ului grecesc(sandvisuri cu carne de miel taiata marunt, ceapa si ardei, invelite in lipie). De altfel daca bucatile de castravete sunt taiate mai mari se transforma in delicioasa salata de castraveti greceasca. De asemenea castravetele este nelipsit din salata greceasca, una dintre cele mai apreciate salate din lume.

In bucataria bulgareasca castravetele este unul dintre principalele ingrediente. Aproape ca nu se poate concepe bucataria bulgareasca fara prezenta castravetelui. Si aici gasim o varianta de salata de iaurt cu castravete: Snezhanka – salata facuta din iaurt cu bucatele de castravete sau castraveciori si usturoi, Shopska – salata din rosii, castraveti, ceapa, asezonate cu “sirene” (varianta de telemea bulgareasca) sau Tarator-celebra supa de castravete cu usturoi; ca sa nu mai mentionam deliciosii castraveti bulgaresti murati.

In Turcia sub influenta greceasca se consuma frecvent Cacik un fel de mancare facut din iaurt, castravete, usturoi si marar care in functie de consistenta poate fi considerat sos sau supa.

In cazul in care bucatile de castravete sunt taiate in portii mari, se numeste Geagic si este consumat ca salata.
Tot acum merita mentionat si Ayranul libanez – o bautura racoritoare similara ayran-ului turcesc la care se adauga si suc de castraveti (iaurt, apa, sare, suc de castraveti, usturoi si condimente).
Este nelipsit din componenta gazpacho-ului andaluz, supa din legume nefierte care apoi s-a extins in toata Spania si care poate deveni cu usurinta sorbet-aperitiv.

In Marea Britanie exista chiar varianta de gazpacho cu castraveti din care sunt eliminate total rosiile si care se serveste acompaniat de crutoane cu chili.

Si nu putem incheia acest articol fara a mentiona bine-cunoscuta mancare de castraveti murati cu sau fara carne (se pot folosi si proaspeti) a carei paternitate a devenit incerta si care a intrat deja in bucataria internationala sau vedetele muraturilor autohtone, celebrii castraveti murati in saramura.

Trivia

Se crede ca India este locul de bastina al castravetilor. Documentele istorice consemneaza cultivarea acestuia in sudul asiei de peste 3000 de ani.

Castravetele este mentionat in Legenda lui Ghilgames ca fiind pe lista alimentelor consumate de locuitorului orasului antic Ur- primul mare oras din sudul Mesopotamiei dintre fluviile Tigru și Eufrat, de unde ar proveni, conform scrierilor biblice, strămosii evreilor.

Alte surse arata ca era cultivat in Tracia si cu siguranta aceasta este si explicatia faptului ca batranul castravete face parte si astazi din bucataria bulgareasca si turceasca.

Pe teritoriul Romaniei, castravetii sunt aclimatizati de peste 2500 de ani si de atunci au devenit nelipsiti de pe mesele noastre.

Din India, castravetele s-a raspandit in Grecia si in Italia unde romanii au facut o adevarata pasiune pentru aceasta legume. Se spune ca imparatului Tiberiu nu-i lipseau de pe masa castravetii astfel incat romanii au dezvoltat un sistem primitiv de sere pentru a-i putea asigura acestuia provizii din leguma sa preferata in tot cursul anului. Zilnic erau incarcati in carute si scosi la soare iar seara erau introdusi in “specularia”- sere acoperite cu panza imbibata in ulei care pastrau o temperatura constanta. Romanii il considerau un remediu eficient impotriva intepaturilor de scorpion si a tulburarilor de vedere. De asemenea se credea ca sorecii se tem de castraveti de aceea ii foloseau la alungarea acestor rozatoare. Femeile care isi doreau copii si moasele ii purtau in jurul mijlocului iar cand copilul se nastea,  castravetii erau aruncati.

Mai tarziu castravetele a patruns si in bucataria chineza.

Iata ce spune Biblia despre castraveti : “Ne aducem aminte de pestii pe care-i mancam in Egipt, şi care nu ne costau nimic, de castraveti, de pepeni, de praji, de ceapa si de usturoi.” (Numeri 11:5) sau “Si fiica Zionului a ramas ca un cort in vie, ca o coliba intr-o gradina de castraveti, ca o cetate impresurata.” (Isaia 1:8) Coliba era era pentru cel care pazea gradina de pasari si de hoti.

In secolul 9,  imparatul Carol cel Mare al Frantei avea in gradina castraveti. In Anglia au patruns la inceputul anilor 1300 dar din motive obscure nu s-a reusit aclimatizarea acestora. 250 de ani mai tarziu s-a reluat cultivarea castravetilor, cu success de data aceasta.

Cristofor Columb introduce castravetele in 1494, in Lumea Noua, mai precis in Haiti.

In 1535, Jacques Cartier, explorator francez, noteaza ca a gasit “ castraveti foarte mari” crescand in locul pe care astazi se afla orasul Montreal.

Sursa:thedailymeal.com