Cardamom (Elettaria cardamomum)

Foto credit @ Cardamom (Elettaria cardamomum)

Engleza: cardamom, cardamon
Franceza: cardamome

Cardamomul in terapia naturista
Cardamomul in cosmetica

In bucatarie

Cardamomul este utilizat preponderent in bucataria indiana si ocazional in cea arabeasca, in diverse sortimente de deserturi si bauturi.

Cardamom-ul îşi face simţită prezenţa specială în curry-urile indiene, în reţete malaeziene şi chiar chinezeşti, în mâncărurile levantine – inclusiv shaorma. În ţările arabe, cafeaua cu cardamom este o băutură rafinată. La fel este şi ceaiul de cardamom, o bautura traditionala avand si intrebuintari medicale

Datorita pretului sau destul de ridicat, acest condiment este utilizat cu ocazia festivitatilor si cu ocazia diferitelor sarbatori. In aceste momente in unele zone se prepara celebrul “punch cu cardamom”, deserturile si fripturile de peste si de miel.

În Europa, cardamom-ul se regăseşte în condimentele pentru vin fiert sau în cele de turtă dulce. În doze mici, atent şi riguros folosite, cardamom-ul se foloseşte pentru aromarea anumitor tipuri de cârnaţi, prăjituri, murături, pateuri şi băuturi. Semintele de cardamom dau gust bun mancarurilor cu peste, cartofi sau orez.

Deoarece esenţa condimentului este conţinută de uleiurile din seminţele de cardamom, aroma acestora este cel mai bine pusă în valoare atunci când păstăile sunt încălzite. Zdrobiţi uşor păstăile de cardamom cu dosul unui cuţit înainte de a le prăji fără grăsime sau în ulei, la începutul procesului de preparare al curry-urilor.

Pentru aromarea cafelei, a turtei dulci sau a mâncărurilor levantine se foloseşte puţin cardamom măcinat. Pentru vin se pun păstăile de cardamom întregi, împreună cu restul ingredientelor.

Un desert deosebit de gustos si hranitor este orezul integral cu lapte si miere, condimentat cu scortisoara, coriandru, ghimbir, sofran si bineinteles cardamom, toate acestea in proportii egale.

In Rusia se foloseste la obtinerea celebrului Hidromel Rusesc cu cardamom (hidromel en. Mead fr. hydromel= Băutură alcoolică obținută prin fermentația alcoolică a mierii de albine cu apă; mied; mursă) iar scandinavii il utilizeaza pentru a face celebrul Glogg- vin fiert cu condimente extrem de popular, in produse de patiserie si in chiftele.

Trivia

Cardamomul (cunoscut si sub numele de cardamon) este unul dintre cele mai vechi condimente cunoscute de omenire. Este originar din sudul Indiei unde creste in regiunile impadurite, ca planta salbatica. Astazi aria lui s-a extins fiind intalnit si in: Sri Lanka, Guatemala, China si Tanzania.

Istoria sa incepe inainte de anul 4000 ien iar indienii au avut monopolul asupra comertului cu cardamom aproape 2000 de ani. Pana acum 200 de ani singura sursa de cardamom a omenirii era Valea cardamomului- un loc din sudul Indiei. Ca multe alte condimente in aceea vreme era folosit mai degraba in scopuri terapeutice decat in scopuri culinare.

Papirusul Ebers, unul dintre cele mai importante documente medicale din Egiptul Antic, datand din anii 1550 i.e.n. mentioneaza utilizarea cardamomului in prepararea medicamentelor, a substantelor pentru imbalsamare, pentru curatarea danturii si improspatarea respiratiei sau in diferite practici religioase

Grecii si romanii il utilizau pentru parfumuri, uleiuri de masaj , uleiuri aromatice sau ca remediu pentru reglarea tranzitului intestinal dupa o masa prea copioasa.

Acum aproape 1000 de ani vikingii descopera cardamomul in drumul lor spre Constantinopole si pe rutele caravanelor si introduc condimentul in Scandinavia unde si astazi este extrem de popular si utilizat.

In continuare cardamomul este considerat cea mai scumpa mirodenie din lume dupa sofran si de aceea de multe ori uneori adevaratul cardamom care provine din planta Elettaria cardamomum este inlocuit cu diferite surogate precum: cardamomul de Siam, cardamomul de Nepal, cardamomul de Java, etc.

Elettaria cardamomum provenit din India se intalneste in doua varietati si anume: Elettaria cardamomum var. Malabar si Elettaria cardamomum var. Mysore. Dintre acestea se pare ca varietatea Mysore contine o cantitate mult mai mare de cineol si limonen si este mult mai aromata.