Canepa (Cannabis sativa)

Foto credit @ Canepa (Cannabis sativa)

Engleza: Hemp
Franceza: Chanvre

Ca sa spulberam de la inceput orice zambet usor amuzat, trebuie sa facem cateva precizari. Canepa care creste in Romania de peste 2000 de ani nu contine substante halucinogene relevante si la aceasta vom face referire. Cea care naste zambete si controverse este canepa indiana (Cannabis Indica) care evident, asa cum ii spune si numele, provine din India.

Desi a fost folosita in alimentatie din vremuri imemoriale, timpurile moderne i-au acordat doar titlul de planta industriala si furajera. Destinatia canepei in bucatarie a fost redusa la uleiul de canepa, considerat pana nu de mult un ulei inferior.

De cativa ani, canepa a intrat din nou in atentia gastronomilor si a nutritionistilor, deopotriva. Semintele si uleiul extras din acestea au o valoare nutritiva greu de egalat de alte specii fie ele animale sau vegetale.

Din fericire, romanii nu trebuie sa invete ci doar sa-si aminteasca de canepa ca ingredient alimentar.

Acum sunt la moda fursecurile cu samanta de canepa. Pe vremuri se preparau “turtele de julfa” sau “turtele de jufa”, in functie de zona in care va aflati.

Ce sunt acestea? Se prepara foi de aluat din faina, apa si sare, cat mai subtiri, coapte pe plita . Acestea se vor umple cu “julfa” sau “jufa”.

Ce este Julfa sau Jufa?

Se obtine prin macinarea semintelor de canepa si strecurarea acestora pentru indepartarea cojilor. Se obtine o pasta care se fierbe in apa pana cand rezulta o spuma densa. Aceasta spuma se bate cu o lingura de lemn pentru a-si mari volumul. Aceasta este “julfa” sau “jufa”. Spuma se aseaza peste prima foaie de aluat copt, amestecata cu miere si nuca. Se suprapun astfel mai multe straturi.

Nu mai spunem ca existau foarte multe preparate din care nu lipseau semintele de canepa zdrobite iar frunzele si lastarii tineri de canepa erau un “must” in salate.

Laptele de canepa este alt preparat de care ar trebui sa ne aducem aminte.

Strabunicile noastre pisau ore intregi semintele in piulita pentru a-l obtine, astazi cu un robot de bucatarie putem beneficia de el in cateva minute. Bogat in omega 6 si omega 3, aflate intr-un raport ideal de 3:1, laptele de canepa este una dintre cele mai echilibrate bauturi vegetale.

Nu necesita inmuiere prealabila si se prepara foarte simplu din seminte si apa in raport de 1:2 (la 100gr seminte, 200 gr apa) iar gustul cremos cu aroma de nuca poate convinge pe oricine.