Calator pe viata: Turcia, episodul 1

Foto credit @ Calator pe viata: Turcia, episodul 1

Pentru multe generatii, Turcia a însemnat o lunga si nehotarata serie de razboaie duse de eroii locali împotriva Semilunii. Iar daca nu ai citit „O istorie sincera a poporului roman“, scrisa de Florin Constantiniu, ai putea crede ca ceea ce ai vazut în filmele lui Sergiu Nicolaescu este adevarul gol-golut.
Pentru noi, Istanbulul s-a anuntat cu foarte multi kilometri înainte si, încet,încet, drumul s-a transformat într-o fiinta imensa, hranita cu pasiune de ce peste 15 milioane de locuitori. Ne place din ce in ce mai mult cum se labarteaza pofticios de-a lungul Bosforului. Totul este la o scara greu de imaginat pentru un european care nu a vazut niciodata un oras asiatic.
Chiar daca o parte a Istanbulului este în Europa. Imediat ce ne-am revenit din fascinanta aglomeratie, ne-am îndreptat spre Agia Sofia si spre Moscheea Albastra, cele mai cunoscute obiective turistice din Istanbul.
Românii însa, ca si noi, poate îsi amintesc Istanbulul din primii ani de dupa Revolutie, de blugi, de aur si, în general, de bazarele de aici. Dar parasim Istanbulul si ne ducem cât mai departe spre est, în inima Turciei.
Traversam Podul Bosfor spre Asia si pornim spre Ankara.
Calatori, nu turisti.

Citeste si Istanbul:rahat si muezin, Bosfor si Sheherezada