Cafeaua noastra cea de toate zilele

Foto credit @ Cafeaua noastra cea de toate zilele

Vezi si Delicatese Florescu.
Vezi si interviu cu Gheorghe Florescu, Proprietar si Maestru Cafegiu la Delicatese Florescu aici.

Majoritatea dintre noi isi incep ziua cu o cafea.
La filtru, espresor sau ibric dar, de obicei, preparata in acelasi mod.
In acest articol, ne propunem sa va oferim alternative pentru cafeaua noastra, cea de toate zilele.

Cafea cu ghimbir.  Cafea cu miere.  Cafea cu scortisoara. Cafea cu cardamon.  Cafea cu portocala.  Cafea indiana.  Ice coffe cu scortisoara.  Cafea moka fierbinte.  Cappucino de casa.  Cocktail de cafea.  Punch de cafea.  Cafea Borgia.  Irish coffe.  Cafea turceasca.  Cafea etiopiana.  Cafeaua greceasca.  Cafea bavareza cu menta.  Cafea vieneza.  Cafea Mozart.  Cafea bavareza.  Cafea vietnameza Ipoh Cafea alba.  Yuanyang Cafea cu ceai.  Ceai cu lapte in stil Hong Kong.  Ca Phe Sua Da .

Cafea cu ghimbir

Ingrediente:

4 linguri cafea macinata

1 praf de ghimbir

4 lingurite miere

4 lingurite frisca

Preparare:

Amestecati cafeaua cu ghimbirul si preparati o cafea mai tare. Puneti mierea in cani. Turnati cafeaua peste miere si decorati cu frisca.

Cafea cu miere

Ingrediente:

4 linguri cafea macinata

2 batoane de scortisoara

miere

Preparare:

Preparati o cafea normala. Puneti cate 2 linguri de miere si un sfert de baton de scortisoara, in fiecare cana. Turnati cafeaua fierbinte peste batoanele de scortisoara.

Cafea cu scortisoara

Ingrediente:

4 linguri cafea macinata

1 praf de scortisoara macinata

2 batoane de scortisoara

Preparare:

Preparati o cafea tare. Adaugati un praf de scortisoara macinata. Puneti cate o jumatate de baton de scortisoara in fiecare cana si turnati cafeaua fierbinte.

Cafea cu cardamon

Ingrediente:

3 cani de cafea tare fierbinte

semintele de la 3 pastai de cardamom

4 linguri rom

4 lingurite zahar

Preparare:

Incalziti romul impreuna cu cardamomul si zaharul. Adaugati cafeaua fierbinte si serviti.

Cafea cu portocala

Ingrediente:

3 cani cafea tare fierbinte

¾ cani suc de portocala

coaja de portocala rasa

4 linguri frisca

zahar dupa gust

scortisoara macinata

felii de portocala pentru decor

Preparare:

Preparati cafeaua. Radeti 1 lingurita de coaja de portocala si puneti-o in cafea inainte sa se raceasca. Dupa ce s-a mai racit (trebuie sa fie calduta), strecurati si amestecati cu sucul de portocale, zaharul si frisca. Puneti gheata in pahare, turnati cafeaua si adaugati cate un praf de scortisoara. Decorati cu felii de portocala.

Cafea indiana

Ingrediente pentru 4 persoane

4 linguri cafea macinata

4 linguri melasa

4 linguri rom

1 lingurita amidon de porumb

4 linguri lapte de nuca de cocos

Preparare:

Preparati o cafea normala si indulciti-o cu melasa. Turnati romul. Amestecati amidonul cu laptele de cocos si puneti-l pe foc, amestecand pana cand se ingroasa. Puneti crema formata in 4 cani si deasupra turnati cafeaua fierbinte.

Ice coffee cu scortisoara

Ingrediente:

2 ½ cani cafea fierbinte foarte tare

3 batoane de scortisoara

4 cuisoare

2 linguri zahar brun

gheata

Preparare:

Puneti scortisoara si cuisoarele, in cafea. Acoperiti si lasati astfel, timp de o ora. Scoateti scortisoara si cuisoarele, adaugati zaharul si amestecati bine. Puneti gheata in pahare si turnati cafeaua.

Cafea moka fierbinte

Ingrediente:

2 cani cafea tare

1 lingura cacao

4 linguri lichior de cafea

½ cana frisca

bucatele mici de ciocolata pentru decor

zahar dupa gust

Preparare:

Amestecati cacao cu zaharul si turnati peste cafeaua fierbinte, amestecand pana cand zaharul se dizolva complet, apoi adaugati lichiorul de cafea. Decorati cu frisca si bucatele de ciocolata.

Cappucino de casa

Ingrediente:

7 cani de cafea tare fierbinte

2 linguri zahar

9 linguri lapte praf

3 linguri lichior de cafea

Preparare:

Amestecati toate ingredientele, intr-un blender, pana cand cafeaua face spuma. Serviti imediat. Decorati cu pudra de scortisoara.

Cocktail de cafea

Ingrediente:

2 pahare coniac

1 pahar vin de Porto sau sherry

2 galbenusuri de oua

2 linguri frisca

2 linguri zahar

90 ml (1/2 cana de cafea sau o cana de cafea turceasca) cafea concentrata

Preparare:

Amestecati toate ingredientele, intr-un blender, timp de 30 secunde, adaugand gheata spre final.

Punch de cafea

Ingrediente:

4 linguri cafea macinata

2 ramurele de copac de scortisoara

1 coaja rasa a unei portocale

4 pahare mici de rom

Preparare:

Preparati 4 cafele scurte. Turnati-le intr-un vas de pamant pentru gatit si puneti-l la foc mic. Adaugati crengutele de scortisoara si coaja rasa de portocala. Incalziti separat romul si turnati-l peste cafea. Flambati.

Cafea Borgia

Ingrediente:

cafea Espresso fierbinte

ciocolata fierbinte

frisca

coaja rasa de portocala

Preparare:

Combinati parti egale de cafea expreso, cu ciocolata. Decorati cu frisca si presarati coaja rasa de portocala.

Irish coffee

1 masura dubla de Irish whisky

1 lingura frisca

1 cana cafea fara zahar, tare, fierbinte

1 lingurita cu varf zahar

Preparare

Incalziti un pahar de whisky. Puneti zaharul si destula cafea fierbinte, cat sa il dizolve. Amestecati bine.

Adaugati Irish Whisky, lasand liber 2,5 cm, de la marginea paharului.

Si acum, urmeaza partea mai delicata. Tineti o lingura invers, deasupra paharului. Lasati frisca rece sa se scurga in cafea, incet, de-a lungul lingurii. Nu amestecati. Frisca trebuie sa pluteasca la suprafata cafelei. Se bea prin frisca rece.

Cafea turceasca

Ce este cafeaua turceasca? Este o cafea extrem de aromata si, de obicei, foarte tare. Se prepara in ibric, care are, in mod traditional, o capacitate de maxim 2 portii.

De ce avem nevoie? De un ibric (se mai numeste si cezve, briki, mbiki sau toorka), o sursa de incalzire, cafea, apa, zahar si….atentie.

Alegeti mai multe sortimente de cafele si macinati-le cat se poate de fin.

Pasul 1: Puneti intai zaharul in ibric. Pentru un ibric de 220 gr se recomanda 2 lingurite rase de zahar.

Pasul 2: Umpleti ibricul cu apa pana in punctul unde incepe sa se ingusteze. Cantitatea de apa este foarte importanta pentru a obtine o cafea de calitate.

Pasul 3: Puneti 2 lingurite cu varf, intr-un ibric de 110 gr, 3 lingurite cu varf pentru un ibric de 220 gr si 6 lingurite, tot cu varf, intr-un ibric de 330 gr. Cantitatile nu au nici o legatura cu vreun calcul matematic. Sunt cantitati obtinute empiric.

Veti observa cum granulele de cafea plutesc deasupra apei. Este foarte important SA NU AMESTECATI, deocamdata. Cafeaua actioneaza ca un scut intre apa si aer. Veti amesteca mai tarziu, dar in acest stadiu cafeaua trebuie sa ramana asa.

Pasul 4: In privinta sursei de caldura. Cel mai bine este sa dati focul la minim, dar se poate face si la foc mediu. Puneti ibricul cu cafea pe foc si, dupa cateva minute, veti observa niste schimbari. Daca apa incepe sa fiarba inseamna ca nu ati folosit suficienta cafea. Cafeaua nu trebuie sa fiarba …deci, varsati ibricul si luati-o de la capat.

Cafeaua ar trebui sa inceapa sa faca spuma. Diferenta dintre a fierbe si a face spuma consta in viteza cu care se intampla lucrurile in ibric. Spuma se va ridica dinspre margini catre mijloc si va creste incet, spre “gatul” ibricului. In momentul in care spuma a ajuns la marginea ibricului, luati-l de pe foc.

Pasul 5: Amestecati cu grija in cafea si spuma isi va reduce nivelul.

Puneti din nou ibricul pe foc. Spuma va incepe sa se ridice din nou, de data aceasta mai repede. Repetati de doua ori operatia anterioara. Ultima oara, nu mai amestecati.

Pasul 6: Unora nu le place deloc spuma obtinuta, altii o adora. Deci, va inarmati cu o lingurita si aveti trei variante: 1) puneti toata spuma in cana dumneavoastra, 2) puneti cantitati egale de spuma in fiecare ceasca 3) o aruncati pe toata.

Lasati ibricul 30 de secunde, pentru ca zatul sa se aseze, apoi turnati cafeaua, cu grija, in fiecare cana. Nu turnati pana la ultima picatura pentru a nu se umple cu zat. Daca folositi spuma, aceasta ar trebui sa se ridice la suprafata fiecarei cani de cafea.

Cafeaua etiopiana

In Etiopia, ceremonia cafelei face parte integranta din viata sociala si culturala a acestei tari. O invitatie la acest eveniment este considerata un semn de respect si prietenie si reprezinta un excelent exemplu de ospitalitate etiopiana. Ceremonia cafelei se face, aproape obligatoriu, in fata unui musafir, nu depinde de un anumit moment al zilei si dureaza cateva ore bune.

Ceremonia este condusa, de obicei, de o femeie tanara, imbracata in costum traditional si incepe cu aranjarea ustensilelor necesare prepararii cafelei, pe un pat de ierburi aromate: un mic gratar cu carbuni, tigaia pentru prajit cafeaua, piua pentru macinat cafeaua si jebena-un vas negru din lut, cu baza rotunda si gat lung si ingust. Uneori, este ajutata de mezinul familiei, care anunta cand cafeaua este gata pentru a fi servita.

Iata de ce este nevoie:

2/3 cani de cafea verde – inseamna 6 ceni (cani mici de cafea)

rasnita de cafea

jebena care poate fi inlocuita cu un filtru de cafea

o tigaie mai mica pentru prajirea cafelei

1. Puneti boabele de cafea, in tigaie si umpleti-o cu apa. Spalati boabele de cafea, frecandu-le. Schimbati apa pana ramane curata.

2. Puneti tigaia pe flacara aragazului, scuturand-o constant, timp de 10 minute, sau boabele de cafea devin maro inchis.

3. Odata ce cafeaua s-a prajit, transferati-o pe un platou acoperit cu prosoape de hartie si lasati-o deoparte.

4. Puneti 2½ cani de apa, in jebena. Pentru cei care folosesc filtru: nu puneti inca apa.

5. Puneti jebena pe aragaz si aprindeti focul.

6. Macinati boabele timp de 30 de secunde (nu trebuie macinate foarte fin). Pentru cei care folosesc filtrul de cafea: puneti 2 cani de apa si cafeaua. In scurt timp, veti avea cafeaua mult dorita. Cei care folosesc Jebena, vor continua pana la pasul 9.

7. Puneti cafeaua macinata intr-o cana mai mare si, pentru a evita formarea cocoloaselor, turnati peste ½ cana de apa si amestecati. Transferati amestecul de apa si cafea in Jebena.

8. Lasati pe foc aproximativ 18 minute sau cafeaua incepe sa dea in clocot. Inchideti focul.

9. Lasati cafeaua sa stea cateva minute. Acum, sunteti gata sa savurati o cafea etiopiana autentica.

Cafeaua se serveste foarte dulce (sau cu sare, in anumite zone) dar fara lapte, insotita de gustari traditionale: floricele de porumb, alune sau floricele de orz (un fel de popcorn din orz). In majoritatea zonelor din Etiopia ceremonia cafelei se tine de trei ori pe zi: dimineata, la pranz si seara; fiecare dintre cafelele baute, fiind din ce in ce mai slaba. De asemenea, este nepoliticos sa te retragi fara sa consumi cel putin trei ceni (canute) de cafea. Acestea se numesc Abol (prima),Tona (a doua) si Baraka (a treia) despre care se spune ca este aducatoare de noroc. Pentru a doua si a treia cana, se pune ½ cana de apa in jebena si se incalzeste pentru cateva minute. Se spune ca, transformarea spiritului are loc doar daca ceremonia este completa.

Cafeaua greceasca

Cafeaua greceasca se aseamana foarte mult cu cea turceasca. Diferenta ar consta in cafeaua folosita, in mod traditional, la prepararea cafelei. Cafeaua turceasca se prepara din boabe mai bine prajite, iar cea greceasca, din boabe mai putin prajite. Prima este mai tare, a doua, mai aromata.

Avem nevoie de:

cafea

zahar

ibricul (briki)

cani mici de cafea

apa foarte rece

pahare cu apa

Un adevarat “briki” poate fi gasit in 3 dimensiuni : pentru 2, 4 sau 6 cani de cafea.

Se recomanda folosirea unui “briki” autentic, caci poate fi obtinuta cantitatea optima de spuma sau caimac-care este o parte importanta a procesului de preparare a cafelei. Daca doriti sa preparati cafea pentru mai mult de 6 persoane, ar fi preferabil sa o faceti in mai multe reprize.

1. Pentru a masura de cata apa este nevoie, folositi ca masura, o cana de cafea (care reprezinta aproximativ ¼ dintr-o cana normala) si turnati in ibric. Folositi apa foarte rece..

2. Adaugati cafeaua si zaharul (optional). Pentru fiecare cescuta de cafea, puneti o lingurita cu varf de cafea.

Pentru o cafea neagra (sketos), nu puneti zahar deloc.

Pentru o cafea potrivit de dulce (metrios), puneti cate o lingurita de zahar, pentru fiecare ceasca de cafea si amestecati

Pentru o cafea mai dulce (glykos), puneti cate 2 lingurite de zahar, pentru fiecare ceasca de cafea si amestecati.

Pentru o cafea foarte tare si dulce (vary glykos) puneti in ibric cate 3 lingurite de zahar si 2 lingurite cu varf de cafea si amestecati.

3. Puneti ibricul pe foc iute, pana se ridica spuma. Imediat reduceti focul la minim si amestecati in cafea, pana se dizolva. De acum incolo, nu mai amestecati in cafea.

Lasati sa se ridice spuma apoi luati ibricul de pe foc.

4. Impartiti caimacul in cani, apoi turnati cu atentie cafeaua.

Se serveste fierbinte, alaturi de un pahar cu apa rece si covrigei de casa (de ex: Koulourakia) sau biscuiti dulci.

Cafea fiarta dulce (glykivrastos, γλυκήβραστος,)

Exista si un alt tip de cafea extrem de popular in Grecia: cafea fiarta dulce (glykivrastos, γλυκήβραστος,).

Mod de preparare:

Puneti apa in ibric si cate 1 lingurita de cafea si 2 lingurite de zahar, pentru fiecare cana. Alternativ, ridicati si asezati ibricul pe foc, pana cand cafeaua ajunge la punctul de fierbere. Repetati procedeul de inca trei ori, pentru a permite sa se formeze o cantitate generoasa de spuma. Se serveste la fel, impartind spuma in cani si turnand cafeaua cu grija.

Cafea bavareza cu menta

2-3 lingurite cafea macinata
1 lingurita de frunze uscate de menta
2-3 lingurite frisca
1 lingurita de zahar.

2-3 lingurite de cafea se amesteca cu 1 lingurita de frunze uscate de menta.
Se face o cafea potrivita cu o lingurita de zahar.
Se asezoneaza cu frisca.

Se poate folosi si cafea instant: se pun 2-3 lingurite de cafea instant, o lingurita de zahar, o lingurita de frunze uscate de menta si 2-3 lingurite de frisca.

Cafea vieneza

3/4 cana de smantana lichida

15 gr ciocolata amaruie, taiata bucatele mici

12 cani de cafea proaspat facuta

Pentru decor: frisca si scortisoara macinata

Preparare:

Dati in clocot ¾ cana de smantana lichida. Reduceti focul, la minim. Adaugati ciocolata si amestecati pana se topeste si se incorporeaza in smantana. Adaugati gradual, cafeaua. Turnati amestecul obtinut, in cani. Puneti cate o portie generoasa, de frisca. Presarati cu scortisoara macinata si serviti.

Cafea Mozart

170 gr lichior de ciocolata neagra Mozart
600 gr cafea facuta neindulcita
170 gr frisca

Se toarna lichiorul, in cafea. Puneti deasupra frisca si serviti.

Cafea bavareza

60 gr schnapps de menta

60 gr lichior de cafea Kahlua

600 gr cafea facuta neindulcita

170 gr frisca

4 lingurite zahar

ciocolata rasa

Puneti cafeaua si bauturile, intr-o cana pentru irish coffee si indulciti dupa gust. Adaugati frisca si presarati ciocolata rasa.

Cafea vietnameza Ipoh Cafea Alba

Ipoh – “White Coffee” este o cafea extrem de populara, originara din orasul Ipoh, Malaezia. Boabele de cafea sunt prajite in margarina de palmier. Cafeaua se prepara cu lapte condensat, rezultand o cafea cremoasa si dulce. Deseori, se serveste cu gheata.

Instructiuni de preparare

1. Puneti cafeaua in cana. Folositi mai multa sau mai putina, in functie de cat de tare doriti sa fie.

2. Turnati apa fiarta peste cafea si lasati sa infuzeze minimum 20 minute.

3.  Daca incepe sa se formeze un strat subtire, cremos, maro-auriu este semnul unui cafele bine facute.

4.  Strecurati cafeaua.

5.  Adaugati 2-3 lingurite de lapte praf condensat.

6.  Adaugati 2-3 lingurite de lapte degresat, pentru a obtine un gust mai amplu

7.  Amestecati bine, pana se incorporeaza toate ingredientele

Nota: Toate ustensilele utilizate trebuie incalzite inainte de folosire, pentru a obtine cele mai bune rezultate.

Yuanyang Cafea cu ceai

“Yuanyang”, uneori denumit si “Ying Yong”, este o bautura populara in Hong Kong, facuta din 3 parti de cafea si 7 parti de ceai cu lapte, in stil Hong Kong. La inceput, era vandut pe strada si in mici cafenele.

Numele “yuanyang” se refera la ratele mandarin si este simbolul dragostei conjugale in China, deoarece aceste pasari apar numai in perechi iar intre femela si mascul sunt diferente semnificative. Aceeasi conotatie de pereche, de uniune intre doua elemente diferite, a fost folosita atunci cand s-a dat numele acestei bauturi.

Ceai cu lapte in stil Hong Kong

1/2 cana cafea tare

1 lingurita de ceai English Breakfast

1 lingurita ceai negru Assam

1 lingurita Irish Breakfast

1 lingurita ceai Pu-erh

1 lingurita Lychee black tea

2x 1/3 cani of lapte condensat

2x 1 lingurita lapte praf condensate

Preparati ½ cana de cafea tare si tineti-o la cald.

Puneti tot ceaiul, in 400 ml apa clocotita, pentru 5 minute. Strecurati ceaiul si apoi turnati-l dintr-o cana in alta, de la inaltime, de 3-4 ori, ca sa-l aerisiti. La suprafata ceaiului se vor forma mici bule.

Amestecati cele doua feluri de lapte, apoi turnati ceaiul.

Amestecati cafeaua cu ceaiul.

Poate fi servit rece sau cald.

Ca Phe Sua Da

“Ca phe sua da”, cunoscuta si sub numele cafeaua “Sua da” este o reteta vietnameza, unica. Literar inseamna cafea cu lapte si gheata (un fel de ice coffee cu lapte).

“Ca phe sua da” poate fi preparata foarte simplu, amestecand cafea neagra cu cicoare, cu lapte condensat (1-4-1/2 din cantitatea de cafea), peste care se toarna gheata faramitata.

In mod traditional, cafeaua este facuta cu un mic filtru din metal, care se introduce intr-o cana ce contine laptele condensat.

Ca phe sua nong-“cafea cu lapte fierbinte”

Ingrediente:

1 1/2 linguri cafea cu cicoare macinata potrivit

2 linguri lapte condensat

apa fierbinte (aproape de punctul de fierbere)

gheata

filtru de cafea vietnamez

Preparare:

Filtrul este asemanator espressor -ului moka italian, doar putin mai simplu. Cafeaua se pune in recipient, se aplica filtrul si se strange usor surubul din mijloc, atat cat sa fie fixat si se toarna apa fierbinte.

In cateva minute, cand toata apa a trecut prin cafea, se obtine o cana de cafea

Puneti laptele condensat, intr-o cana de 250 ml.

Cafeaua se toarna, peste lapte, se adauga gheata si poate fi servita.

Daca nu aveti filtru vietnamez, puteti inlocui cafeaua preparata astfel cu 60 grame cafea, preparata la expresor.