Cacao (Theobroma cacao)

Foto credit @ Cacao (Theobroma cacao)

Engleza: cocoa
Franceza: cacao

Cacao in terapia naturista
Cacao in cosmetica

Istoricii cred ca olmecii au fost primii care au descoperit ca fructele arborelui de cacao sunt comestibile observand ca sobolanii le devoreaza cu pofta. Curand au realizat ca arborele pe care l-au botezat cacahuatl – apa amara produce un fruct cu 1000 arome si cam tot atatea utilizari.

Olmecii (1500-400 i.e.n.) au fost cu siguranta primii oameni care au consumat ciocolata initial sub forma de bautura. Striveau boabele de cacao le amestecau cu apa si adaugau, condimente, ardei iute si ierburi.

Au inceput sa cultive cacao in Mexicul Ecuatorial. De-a lungul timpului mayasii (600 ien) si aztecii (400 en) au dezvoltat cu succes metode de cultivare ale arborelui de cacao.

Boabele de cacao au fost folosite ca moneda si ca unitate de masura pentru masa (400 de boabe insemnau un Zontli si 8000 –un Xiquipilli.) In timpul razboiului lor cu aztecii si mayasii, poporul Chimimeken a perceput birurile in regiunile cucerite sub forma de boabe de cacao.

Pentru aceste civilizatii cacao a reprezentat un simbol al abundentei.

A fost folosit in ritualuri religioase dedicate lui Quetzalcoatl, zeul Aztec care a daruit oamenilor arborele de cacao , lui Chak ek Chuah , sfantul arborelui de cacao in credinta mayasa. De asemenea era oferit ca ofranda la funeraliile nobililor.

Productia de cacao s-a marit pe masura ce poparele migrau catre Meso-America dar chiar si asa consumarea bauturii de cacao ramanea privilegiul nobililor si al soldatilor in timpul bataliilor.

Inca din aceea vreme virtutile intaritoare si revigorante ale boabelor de cacao erau cunoscute.

Primul om care a realizat potentialul comercial al aurului brun a fost Hernando Cortez care s-a intors in Spania cu minunantele boabe si echipamentul necesar pentru producerea licorii preferate a imparatului aztec Montezuma

Curtea Spaniola fascinata de exoticul elixir, a transformat boabele de cacao intr-un secret de stat si l-a adaptat repede gusturilor sale adaugandu-i zahar , vanilie, scortisoara si piper. Au reusit atat de bine sa pastreze secretul existentei arborelui de cacao de restul lumii incat se spune ca un echipaj de pirati englezi capturand o corabie spaniola ce transporta cacao i-a dat foc considerand-o nefolositoare.