Bulgurul

Foto credit @ Bulgurul

Engleza: bulgur
Franceza: bulgur

Ce este bulgurul ? Crupe din boabe de grâu încolțite sau opărite, apoi uscate și măcinate grosier, fierte ca păsatul, consumate tradițional în țările orientale (cu bulete de carne, stafide, năut etc.

Bulgur este un ingredient comun in bucataria armeneasca, siriana, turceasca, mediteraneana si din Orientul Mijlociu. Are un gust fin asemanantor cu cel al nucilor. In Turcia se face distinctie intre bulgurul macinat fin numit köftelik bulgur sic el macinat mai grosier de numit pilavlık bulgur.

Este folosit in pilafuri, supe, produse de patiserie, sau ca umplutura.

Este folosit si in paine si reprezinta ingredientul principal in salata tabbouleh salad si in kibbeh. Valoarea nutritionala ridicata il recomanda ca un bun substitut pentru orez si cuscus.

In bucataria indiana bulgurul sau daliya este folosit ca cereala cu lapte si zahar. In Statele Unite este folosit ca garnitura la fel ca pastele si orezul. In anumite preparate, bulgurul este confundat cu orezul datorita modului similar de preparare dar are o textura mult mai apropiata de cuscus. In America de Sud se tine un festival al mancarii al carui fel traditional este bulgurul preparat cu polen de flori si sirop de tapioca si prajit.

In Turcia bulgurul grosier este un excelent inlocuitor al pilafului in supa de pui cu sau fara taietei sau preparat ca un fel de mancare asemanator pilafului cu rosii, ceapa si ardei rosu. Bulgurul macinat fin (köftelik bulgur) se foloseste pentru a se prepara “kısır”, o salata cu bulgur asemanatoare cu tabbouleh, preparata cu pasta de tomate, rosii proaspete, castraveti, patrunjel, ulei de masline la care se pot adauga si alte legume in functie de preferinte. Salata se asezoneaza cu lamaie dar in mod traditional dressingul il constituie melasa de rodie (nar ekşisi in turca) care este mai mult acra decat dulce

Diferite feluri de meze si feluri de mancare principale sunt preparate cu bulgur macinat fin: çiğ köfte, içli köfte si ezogelin soup. De aemenea reprezinta baza celebrei supe , tarhana, facuta cu iaurt la care se aduaga hellim/halloumi. In Cipru este folosit pentru a se prepara koupes (cunoscut si sub numele de bulgur köftesi), o varietate de kibbeh.

Mancarea a fost populara in toate regiunile ocupate de turci de aceea acest fel de mancare are corespondent in toate limbile poparelor aflate candva sub ocupatia Imperiului Turc.

In Arabia Saudita bulgurul a fost consumat din timpuri imemoriale si este cunoscut sub numele Jarish- cuvant ce inseamna spart sau macinat mare.

Iata si o idee de salata cu bulgur

Salata cu bulgur si creveti

Timp de preparare si de gatit: 20–25 de minute

Ingrediente:

250 g grau bulgur
1 ceapa rosie mica feliata foarte subtire
1 morcov dat prin razatoarea mare
1 rosie taiata cubulete6 varfuri de porumb taiate rondele
1/2 castravete taiat cubulete
200 g creveti decorticati si fierti
Dressing de lamaie verde si ardei iute:
4 linguri ulei de masline extra virgin
2 linguri suc de lamaie verde
1 catel de usturoi pisat
1/4 ardei iute uscat pisatsare si piper

Preparare:

Se pune bulgurul intr-o oala si se toarna peste el 650 ml apa. Se da in clocot, se micsoreaza flacara si se fierbe bulgurul incet 10 minute, sau pana ce este fraged si a absorbit tot lichidul. Se rastoarna bulgurul pe un platou, se intinde si se lasa sa se raceasca putin.

Se combina ceapa, morcovul, rosia, porumbul, castravetele si crevetii intr-un castron mare, de salata. Se adauga bulgurul si se amesteca impreuna.

Pentru dressing, se pun intr-un castronel uleiul, sucul de lamaie verde, usturoiul, fulgii de ardei iute, sare si piper, dupa gust. Se amesteca totul cu o furculita. Se toarna dressingul peste salata si se amesteca astfel ca sosul sa vina in contact, in mod uniform, cu toate ingredientele. Daca salata nu se serveste imediat, se acopera si se pastreaza in frigider.

Cateva idei:

• Ca sa preparati o salata de grau bulgur si branza feta, inlocuiti crevetii cu 200 g branza feta taiata cubulete. O alta alternativa pentru creveti este tofu.

• Pentru a prepara o salata de grau bulgur cu sunca, se combina bulgurul gatit cu 150 g sunca de Parma sau Serrano, curatata bine de grasime si taiata felii subtiri si apoi fasiute, cu 3 cepe verzi tocate, 200 g rosii cherry taiate in jumatate si 3 linguri de capere.
Preparati dressingul amestecand 4 linguri ulei de masline extra virgin, 2 linguri otet de vin rosu, 1 lingurita miere si 6 boabe ienibahar macinat fin. Se asezoneaza dupa gust si se amesteca cu salata.

Avantaje:

• Graul bulgur este o sursa buna de carbohidrati cu amidon, fibre si vitamine B, caci bobul pastreaza toate straturile exterioare ale grauntei, cu exceptia taratei.

• Includerea vegetalelor crude in aceasta salata nu numai ca imbunatateste textura si culoarea ei, dar adauga vitamine, mai ales dintre cele cu proprietati antioxidante.

Trivia

Transformarea graului in bulgur este un procedeu care dateaza din perioada antica originar din regiunea Mediteranei si face parte din bucataria Orientului Mijlociu. Este posibil ca aceasta sa fi fost prima mancare preparata din istoria omenirii.

In jurul anului 2800 ien imparatul Shen Nung declara graul unul dintre cele 5 cereale sacre alaturi de orez, mei, orz si soia. Biblia mentioneaza ca era preparat de catre babilonieni, hititi si evrei acum 4000 de ani iar documentele antice provenite de la civilizatiile araba, israelita, egipteana si romana mentioneaza ca mancau bulgur inainte de anul 1000 ien.

Bulgurul a avut multe denumiri: romanii il numeau cerealis, israelitii –dagan, iar alte popoare din Orientul Mijlociu il denumeau arisah (asa cum de altfel este mentionat si in Biblie). Cuvantul bulgur in sine are foarte multe variatiuni: burghul, burghoul, balgour and boulgur; si acestea sunt doar cateva dintre ele.

Pentru popoarele primitive bulgurul era o hrana excelenta. Rezista impotriva insectelor si daunatorilor si putea fi pastrat pentru o perioada lunga de timp. Modul traditional de preparare al bulgurului persista inca in micile sate din estul Mediteranei: ei fierb graul in vase uriase, uneori zile intregi pana este aproape fiert, il imprastie pe acoperisuri sa se usuce la soare, apoi il piseaza mare si il folosesc in diferite preparate culinare.

La mijlocul anilor 1900 au fost declansate cercetari intensive asupra calitatilor nutritionale si a modalitatii de fabricare a bulgurului si astfel nutritionistii moderni au descoperit ceea ce lumea antica aflase de mult: bulgurul este un “aliment perfect” din punct de vedere nutritional, al gustului si al faptului ca isi pastreaza calitatile foarte mult timp.