Budureasca Fume (demisec), 2010

Foto credit @ Budureasca Fume (demisec), 2010

Din capul locului, fume-ul este un vin alb, “mai cu mot” dupa care sunt innebuniti mai ales francezii si americanii (acestia din urma i-au si raspandit pe Glob metoda de obtinere). Cum asa? Pai,cand ai in fata un Fume, stii automat ca vinul respectiv a fost baricat, adica a fost tinut in butoi de lemn o perioada, inainte de a fi imbuteliat. Iar la vinurile albe, treaba asta se intampla destul de rar! Fume-ul acesta, de la Budureasca, are toate sansele sa placa si merge de minune langa orice preparat usor din carne alba, chiar asezonata cu un pic de condiment, pentru ca are o “constitutie” viguroasa si un gust foarte intens. Vinul e compus din 3 soiuri, amestecul de Sauvignon Blanc, Feteasca Alba si Riesling Italian dandu-i o combinatie de arome din care nasul antrenat desluseste flori de primavara (soc si lacramioare), dar si o nota discreta de vanilie (care sigur vine de la butoiul in care a stat cam doua luni). Gustul este placut, amintind de ananas, pepene galben si mar verde, impresia care-ti ramane dupa ce l-ai inghitit fiind lunga si savuroasa. A, important pentru a pune bine vinul in valoare: raciti-l bine inainte de a-l da la masa!

Razvan Jurca