Un camion alimentar dotat cu aceeasi inteligenta artificiala care i-a “rapus’ pe toti concurentii de la “Stii si castigi”, in varianta americana, se plimba pe strazile din SUA, oferind retete generate de calculator. De exemplu: placinta de mere in stil baltic sau muchiulet de porc cu vanilie.
De data aceasta inteligenta artificiala, dezvoltata de IBM, nu mai raspunde la intrebari de cultura generala ci ajuta bucatarii sa propuna retete noi si surprinzatoare: musaca ceheasca din burta de porc sau desert ecuadorian cu capsuni.
Dezvoltat in parteneriat cu Institutul pentru educatie Culinara (Institute of Culinary Education – ICE), computerul functioneaza, oarecum, ca o ruleta: dupa ce se alege ingredientul principal si se seteaza cativa parametrii, computerul genereaza niste retete care i-au determinat pe bucatarii ICE, James Briscione si Michael Laiskonis, sa iasa la rampa cu un Bouillabaisse cubanez din homar si un quiche elvetiano-thailandez cu sparanghel.
Saptamana viitoare, camionul cu mancare IBM va prezenta primul curs de gatit multimedia, cu retetele aferente cu tot. Deja se vorbeste despre un nou concept si anume, despre creativitate artificiala.
Ceea ce se presupunea ca apartine exclusiv oamenilor, creativitatea, a devenit, potrivit inginerilor IBM, caracteristica acestui computer, datorita inteligentei sale artificiale.
Asta spun ei. De fapt este mai degraba un ajutor in crearea unor retete nemaivazute pana acum. Sistemul este o combinatie dintre un motor de cautare si un sistem de combinari (operatiuni matematice foarte simple, de altfel).
In plus, datorita informatiilor din domeniul chimiei alimentare pe care le detine, computerul poate prezice ce amestecuri de condimente sunt mai gustoase pentru om.
Asa ca, alaturarea carnii de porc cu vanilia, desi ne-a facut pe toti sa ridicam din sprancene, s-ar putea sa fie absolut mnunata. Bucatarii de la ICE, care au preparat acest fel de mancare au declarat ca este delicios.
Acesata tehnologie poate fi extinsa si in alte domenii cum ar fi industria modei, a design-ului si a calatoriilor.
Practic, inginerii de la IBM i-au luat-o inainte lui Ferran Adria- bucatarul spaniol, premiat cu stele Michelin, care incerca sa dezvolte un astfel de instrument, venind in ajutorul bucatarilor de pretutindeni care doresc sa inoveze in arta culinara.
In plus, la anul va apare Bullipedia, versiune culinara a Wikipedia care va include o baza de date cu preparate si ingrediente, care se doreste un instrument pentru dezvoltarea creativitatii gastronomice.
sursa: http://www.hungrygowhere.com