Bucataria libaneza in toata splendoarea ei

Foto credit @ Bucataria libaneza in toata splendoarea ei

Gustarile Meze depasesc granita bucatariei libaneze si se inscriu in insasi cultura acestei tari. Oriunde v-ati duce veti fi serviti cu Meze: baba ghanoush, tabbouleh, falafel si alte specialitati preparate din cele mai proaspete ingrediente, conform obiceiului, servite cu drag la toate evenimentele sociale: de la cele mai rafinate cine, pana la o intalnire informala intre prieteni.

Chiar daca sunt specifice locului, gustarile Meze pot fi savurate oriunde pe glob, datorita simplitatii ingredientelor si a retetelor.

Iata trei retete de Meze de la Shadi Deeb, bucatarul-sef al restaurantului “Four season” din Beirut. Sunt retete de baza si cu toate acestea au un gust divin. Toate portiile au fost calculate pentru 4-6 persoane.

Hummus – Pasta de naut cu tahini

900 grame naut

1 lingura bicarbonat de sodiu

100 gr tahini

2 lingurite zeama de lamaie

2 lingurite sare

apa rece

Cum se prepara:

Inmuiati nautul in apa rece cu bicarbonat de sodiu, 12 ore, apoi il fierbeti. Cand nautul s-a fiert, pasati-l sau, folosind un mixer sau un blender, amestecati-l cu tahini, zeama de lamaie si sarea, adaugand cate putina apa rece, pana cand obtineti o compozitie cremoasa. Decorati cu patratele de castravete sau de muraturi, boabe de naut si patrunjel proaspat.

Samboosak – Coltunasi cu carne in stil libanez

1,500 kg faina

3 lingurite de sare

3 lingurite de zahar

3/8 cana ulei de porumb

4 linguri de unt

1 3/4 lingura de lapte

apa calduta

800 gr carne de miel tocata

7/8 cana ceapa taiata marunt

1/3 cana muguri de pin

Dupa gust, folositi condimentul “Seven Spice”- se gaseste la toate magazinele cu specific arabesc sau preparati un amestec din cantitati variabile de scortisoara, chimen, nucsoara si piper alb.

Cum se prepara:

Amestecati primele 6 ingrediente. Adaugati apa calduta, putin cate putin, pana cand obtineti un aluat moale. Lasati-l sa se odihneasca o ora si in acest timp, se prepara carnea.

Se caleste ceapa in unt si se adauga carnea tocata de miel. Se lasa 10 minute, amestecand din cand in cand. Se condimenteaza si se amesteca bine.

Cum facem pateurile? Intindeti aluatul in foaie, apoi cu ajutorul unui pahar, taiati cercuri din foaia de aluat. Pe fiecare jumatate din cercurile de aluat, se pune carne de miel condimentata, apoi se impatureste jumatatea de cerc ramasa libera, peste cea pe care ati pus carnea, obtinand astfel o semiluna. Apasati cu degetele de-a lungul arcului de cerc al semilunei, pentru a inchide pateul.

Incingeti uleiul de porumb intr-o tigaie adanca si prajiti pateurile. Se servesc fierbinti.

Falafel cu sos de tahini

2 1/4 cani naut

7/8 cani bob

1/4 cana ceapa

2 lingurite usturoi pisat

2 linguri coriandru

1 lingura chimen pudra

1 lingura bicarbonat de sodiu

sucul unei lamai

pasta de tahini

sare

Cum se prepara:

Nautul si bobul se pun la inmuiat in apa rece, cel putin 10 ore. Puneti-le in blender impreuna cu ceapa, usturoiul si coriandrul si mixati-le bine. Adaugati, sare, chimen pudra si bicarbanotul de sodiu. Amestecati din nou, pana obtineti o pasta fina. Formati chiftelute rotunde si prajiti-le in ulei incins, pana capata o culoare bruna, pe toate partile.

Sosul de tahini. Puneti tahini intr-un castronel, adaugati zeama de lamaie si amestecati. Asezonati, dupa gust, cu sare.

Sursa: http://magazine.fourseasons.com/