Broccoli (Brassica oleracea italica)

Foto credit @ Broccoli (Brassica oleracea italica)

Engleza: Broccoli
Franceza: Brocoli

Broccoli in terapia naturista
Broccoli in cosmetica

Poate fi fiert, prajit sau copt – rezultatul va fi delicios. Atunci cand este pregatit copt, fiert sau prajit in ulei, se taie in bucati mai mici si nu se lasa prea mult la foc. Se poate face gratar, taiat in bucati mari, avand grija sa fie intors tot timpul.

Daca se doreste fiert, nu uitati sa il adaugati atunci cand apa fierbe deja sau sau se pune intr-o sita, dupa procedeul de bain-marie. Iar cand este prajit, se adauga cand uleiul a ajuns la punctul de fierbere si se lasa intre 3 si 5 minute, punand apoi si unul-doi catei de usturoi.

Ce mancaruri se pot pregati din broccoli

Aceasta leguma poate fi pregatita de sine statatoare sau in combinatii cu alte legume, branza si carne. Vei obtine rezultate foarte gustoase si sanatoase.

Salate

Adaugati broccoli in salatele pe care le pregatiti, fiert sau copt la cuptor, alaturi de carne, branza, sunca sau alte legume. Puteti incerca si cateva dintre sugestiile noastre: reteta de salata cu broccoli, sunca si branza sau o salata speciala de Craciun cu broccoli.

Aperitive

Pregateste aperitive pe baza de combinatii de broccoli si alte legume, branza sau carne. Vei obtine mancaruri foarte gustoase si sanatoase, cum ar fi: aperitiv de post cu broccoli si migdale sau un aperitiv special pentru Ziua Indragostitilor cu branza Cedar si broccoli.

Adauga bucati de broccoli usor fierte sau prajite in omletele pe care le pregatesti, insa nu uita si faptul ca il poti consuma si ca atare: fierbe-l pentru cateva minute si pune-i deasupra sirop de lamaie si cateva seminte de susan sau niste migdale prajite.

Supe sau ciorbe

Daca vrei sa pregatesti supe foarte gustoase si vitaminizante, foloseste si broccoli printre ingrediente ori alege-le pe cele care au la baza aceasta leguma. Se potriveste bine cu alte legume si in plus, il poti transforma foarte rapid intr-o supa crema, precum cea de broccoli cu branza.

Broccoli ca fel principal sau garnitura

Aceasta leguma poate fi pregatita ca atare, in amestec cu alte legume, intr-o mancare care este nu doar usoara, ci si hranitoare, dar si ca atare, pe post de garnitura pentru alte mancaruri. Atunci cand vei face legume pe gratar, poti incerca si varianta de broccoli la gratar, iar cand gatesti o garnitura de legume pentru o mancare de carne, nu lasa deoparte inflorescentele de broccoli.

Adauga inflorescentele prajite rapid in ulei deasupra pastelor peste care ai turnat in prealabil ulei de masline. Adauga si cateva miezuri de nuca si sare si piper pentru a obtine o reteta rapida si foarte gustoasa.

Sos din broccoli

Poti face un astfel de sos daca fierbi inflorescentele si torni peste ele smantana si branza rasa. Frecandu-le, vei obtine o crema, pe care o poti manca cu biscuiti, covrigei sau alte legume.

Frittata cu broccoli

Pregateste o mancare la cuptor cu broccoli, ou si branza, amestecand aceste ingrediente si punandu-le la copt. Vei obtine o frittata savuroasa.

Trivia

Broccoli este o leguma cunoscuta inca din timpul Imperiului Roman. Consacrata lui Jupiter, romanii considerau ca sporeste puterea fizica si rolul de conducator .

Broccoli creste in bazinul mediteranean si a fost obtinuta de etrusci (considerati adevarate genii in horticultura) dintr-o ruda a verzei. Numele legumei provine din italienescul “brocco” care la randul lui provine din cuvantul latin “ bracchium” care inseamna brat, ramura sau mugure. Initial insa prima denumire a legumei a fost “ asparagus italian”

Ca si anghinarea, broccoli este in esenta o floare comestibila. Se manaca atat crud cat si preparat avand un usor gust de varza. Frunzele sunt amarui si de obicei sunt eliminate desi anumiti bucatari le folosesc si pe acestea gatindu-le ca pe napi. Broccoli este var cu varza, napul, conopida si varza de Bruxelles.

Daca va place broccoli atunci puteti incerca si broccoli alb, un hibrid intre broccoli si conopida. Un alt hibrid interesant este Broccolini –incrucisare intre broccoli si nap.