Bere sau vin?

Foto credit @ Bere sau vin?

Caloriile din vin si bere

Sa privim cu atentie la continutul de calorii din bere, fata de vin. Garantat, nu va veti mai uita cu aceeasi ochi la o halba de bere.

Este destul de dificil sa ne dam seama, cu exactitate, cat inseamna un pahar de bautura pentru linia siluetei. Cu atat mai mult cu cat, companiile producatoare de bauturi alcoolice preiau informatiile stiintifice si le manipuleaza in favoarea lor, in incercarea de a convinge consumatorul ca produsul lor este mai bun decat cel al concurentei. Nu suntem obligati sa-i credem pe cuvant.

Orice bautura alcoolica, fie ea bere, vin sau bautura spirtoasa, este o combinatie in proportii variabile de calorii, zaharuri si uneori grasimi. Cu putina matematica elementara si o lista de conversie a bauturilor in parti componente, oricine poate sa determine cate calorii are o bautura alcoolica si sa isi dea seama ca celebra “vodka si sifon”, nu este cea mai dietetica bautura din lume.

Beneficiile consumului moderat de vin sau bere

Atat berea, cat si vinul aduc beneficii sanatatii, ceea ce alte bauturi nu o fac. De exemplu, vinul rosu fiind bogat in tanini contine procyanida, care protejeaza inima.
Iar berea este o sursa importanta de silicon organic dietetic care imbunatateste densitatea osoasa, protejand organismul impotriva osteoporozei.

Numarul de calorii difera de la un vin la altul, si acelasi lucru este valabil si pentru bere.

In principiu, concentratia de alcool determina si numarul de calorii dintr-o bautura. Cu cat este mai “tare”, cu atat linia taliei este mai periclitata.

Regula de baza este sa alegem vinuri seci, cu un continut mai scazut de alcool sau bere light.
Berea tip ALE (produsa prin fermentatie la temperaturi inalte) desi este mai gustoasa si mai putin amara, are un continut mai mare de alcool (5-6,6%), deci contine mai multe calorii decat berea tip Lager (4,5-5%) care se obtine prin fermentatie la temperaturi scazute.
Un vin alb cu 11% concentratie de alcool si un vin rosu cu 12% concentratie de alcool, este preferabil unuia de 15 %. O parte dintre somelieri va vor spune chiar, ca un vin cu o concentratie de 15% este o “blasfemie”.

Dupa tot acest preambul, sa vedem si date concrete:

1 pahar (170 gr) de vin rosu sec, cu o concentratie de alcool de 12,5-13,5 %, inseamna 1260 calorii si intre 9,1-19,3 carbohidrati.

1 halba de bere de 400 gr, tip ALE, contine 1500 calorii si 15,6-22,4 carbohidrati.

170 gr de vin sunt echivalentul unei sticle si jumatate de bere light, dar consumul vinului scade cu 34% riscul de mortalitate fata de bere sau orice alta bautura alcoolica.

Consumul moderat de alcool reduce rata degradarii functiilor cerebrale, fata de nebautori, conform unui studiu desfasurat pe o perioada de 29 de ani, pe 2468 subiecti, publicat in 2007 in Jurnalul de gerontologie (Journal of Gerontology). La aceeasi concluzie au ajuns si cei de la Universitatea Columbia, in urma unui studiu, pe 1416 subiecti. Articolul a fost publicat in revista “Neuroepidemiology”, in 2006.

De asemenea, riscul de atac de cord este redus cu 50% la consumatorii moderati fata de nebautori, conform unui studiu desfasurat de Universitatea Columbia, pe 3176 subiecti, timp de 8 ani, aparut in 2006, in publicatia medicala de specialitate “Stroke”), iar riscul de a dezvolta diabet de tip 2 este redus cu 30 % (conform studiului VU University Medical Center din Amsterdam, pe 369 862 persoane, timp de 12 ani, publicat in revista medicala “Diabetes Care”, in 2005)

Nu putem incheia decat recomandand moderatie si, nu uitati, ca un pahar de vin sau o halba de bere pe saptamana inseamna sanatate curata.

sursa: http://winefolly.com