Bamele (Hibiscus esculentus)

Foto credit @ Bamele (Hibiscus esculentus)

Engleza: okra, gumbo
Franceza: gombo, okra

Bamele si terapia naturista
Bamele in cosmetica

In bucatarie

Folosite in arta culinara a Europei de Sud, foarte populare in tari precum Turcia, India sau Grecia, unde intra in compozitia unor retete traditionale, bamele au inceput sa fie treptat tot mai apreciate de consumatorii din intreaga lume pentru aroma deosebita, usor de recunoscut.

Bamele sunt foarte gustoase in sote-uri sau prajite. Pastaile tinere se taie pe lungime se dau prin ou batut si malai si se prajesc in ulei sau de exemplu se pot sota cu boabe de porumb, ceapa si ardei gras.

Se pot servi crude in salate, fierte, coapte, murate, fierte in abur . Datorita gustului similar cu vanata poate fi folosita in locul acesteia in multe feluri de mancare. De asemenea se pot conserva prin uscare pastrandu-si gustul si proprietatile.

In principiu pentru mancare se aleg bamele foarte tinere, pe care este indicat sa nu le preparati termic prea mult cu exceptia cazului in care faceti supe sau mancaruri. Cand pastaile sunt taiate elemina un lichid mucilaginos care este un excelent agent de ingrosare pentru sosul mancarurilor sau pentru supe.

Curatati bamele taindu-le capatul de care se prinde de vrej astfel incat sa nu patrundeti prea adanc si sa expuneti spatiul in care se afla semintele.

Nu le spalati decat inainte de utilizare

Nu intepati pastaile inainte sau in timpul coacerii

In general se combina bine cu rosiile sau alte legume acide.

In tarile cu traditie in gatirea bamelor semintele acestora sunt chiar mai interesante pentru locuitori caci din acestea se extrage un ulei comestibil pentru gatit cu nimic mai prejos decat alte produse similare.

Trivia

Numele de bamă provine din arabul “bāmyah” care stă la originea numelor plantei în Orientul Mijlociu, Balcani, Iran, Grecia, nordul Africii și Rusia. În vest este cunoscută sub numele de okra, cuvânt de origine africană.

Deși felul său de răspândire este nedocumentat, planta este aparent originară din Etiopia. Egiptenii și maurii din secolele XII-XIII foloseau denumirea arabă a plantei, ceea ce sugerează o origine orientală. Din Arabia, planta s-a răspândit pe malurile Mediteranei și spre est. Ulterior planta a fost introdusă în America de Sud (semnalată în Brazilia în 1658) și apoi America de Nord (1748 în zona Philadephiei).

Bamele mature erau folosite pentru producerea franghiilor si a hartiei

In Al Doilea Razboi Mondial si chiar si astazi in anumite tari semintele de bame, prajite si macinate, sunt folosite ca substitut pentru cafea

In Turcia frunzele de bame intra in compozitia unui medicament pentru ameliorarea inflamatiilor.