Engleza: avocado
Franceza: avocat sau avocatier
Avocado in terapia naturista
Avocado in cosmetica
– Datorita descoperirilor recente avocado a ajuns pe lista superalimentelor si este recunoscut pentru aceasta in intreaga lume. Mitul ca avocado este nesanatos din cauza continutului mare de grasimi a disparut ca un fum. Pana si medicina alopata s-a vazut nevoita sa recunoasca valoarea sa nutritionala si incredibilele proprietati ale acestui fruct minune.
– Avocado poate fi consumat ca sos, ca baza pentru sandvisuri, garnituri, supa, salata, desert, bautura nutritive, burgeri, hot dogs, sau chiar ca aperitiv.
– Alegeti fructele bine coapte: sunt destul de grele si le puteti apasa usor cu degetul; fara pete negre sau portiuni degradate pe coaja. Fructele tari la apasare nu sunt coapte, iar cele foarte moi sunt deja trecute. Daca ati cumparat un avocado necopt il puteti lasa sa se coaca la temperatura camerei, eventual invelit in hartie de ziar ca sa se coaca mai repede. Fructul copt se pastreaza bine la frigider doua-trei zile. Daca l-ati taiat, stropiti partea ramasa cu zeama de lamaie pentru a impiedica oxidarea pulpei; rezista in acest fel de pe o zi pe alta in frigider.
– Il puteti transforma intr-o crema untoasa pe care sa o ungeti pe paine in loc sa puneti mana pe pachetul de unt sau pe borcanul cu maioneza. Cu atat mai mult cu cat avocado are aproape aceleasi proprietati cu maioneza, are un gust fin si evident, nu ingrasa precum maioneza. Daca doriti sa serviti la masa un sos consistent cu smantana ganditi-va de doua ori inainte. Puteti folosi avocado. Se preteaza la diferite amestecuri cu condimente si poate fi folosit practic la orice fel de mancare.
– Consumul fructului de avocado aduce in organism nu mai putin de 20 de vitamine si minerale astfel incat misiunea de a ne hrani corect si a aduce un aport corespunzator de substante nutritive in organism nu mai pare irealizabila.
– Evident, toata lumea a auzit de celebrul guacamole mexican. Dar este mai putin cunoscut faptul ca este frecvent folosit in loc de unt pe paine prajita cu putina sare si piper.
– In indonezia, Vietnam, India si Brazilia din avocado se face un milkshake foarte popular si apreciat; Practic se amesteca in blender pulpa de avocado cu putin lapte sau apa. Daca sunteti un caz fericit si indiferent ce ati manca nu va ingrasati, simtiti-va bine si adaugati inghetata si sirop de ciocolata peste shake. Este delicios.
– In Etiopia avocado este consumat sub forma unei bauturi foarte dulci iar in Australia si Noua Zeelanda este frecvent adaugat la sandvisuri si la felurile de mancare cu carne de pasare.
– California roll este una dintre cele mai cunoscute retete pe baza de avocado dupa guacamole. Este un fel de sushi care contine avocado ca principal ingredient.
– Sunt atatea moduri in care poate fi consumat avocado incat nu va trebuie decat putina fantezie. Practic il puteti adauga la orice fel de mancare doriti cu o singura conditie: nu-l combinati cu mancaruri grase.
– Pana si frunzele de avocado sunt folosite in bucatarie. Frunzele proapete sunt folosite pe post de condiment sau de “pat” pentru friptura. Frunzele uscate sunt un condiment excellent pentru tocanite si supe si in mod special se folosesc pentru mancaruri pe baza de leguminoase (fasole, linte etc)
– Este important sa retineti ca exista cateva semn de intrebare legate de toxicitatea frunzelor de avocado. Anumite cercetari arata faptul ca frunzele arborelui de avocado de guatemala au potential toxic in schimb avocado-ul Mexican este complet inofensiv. Chiar si asa in cazul varietatii de Guatemala expertii afirma ca ar trebui ingerate cantitati uriase de frunze pentru a atinge un grad de toxicitate semnificativ pentru organismul uman
Stiati ca…
– Avocado isi are numele de la poporul Nahuatl din America Latina. Aztecii foloseau avocado pentru a stimula potenta masculina in special. Numele initial al fructului era “ahuacatl “, cuvantul inseamnand “testicul“. A fost descoperit in anul 291 i.e.n. in Mexic.
– In orasul preincas Chanchan, arheologii au dezgropat un vas datand din anul 900 i.e.n. avand forma unui avocado.
– Jamaicanii numeau avocado “para aligatorului” aluzie la forma si coaja acestuia. Aceasta denumire s-a pastrat si astazi.
– Fructele de avocado trebuie sa ajunga la maturitate deplina pentru a putea fi culese. Desi ajunse la maturitate fructele lasate in copac nu se inmoaie si nu se strica luni de zile si ca urmare cultivatorii folosesc copacul si ca depozit.