Avem lapte vegetal, ce facem cu el ?

Foto credit @ Avem lapte vegetal, ce facem cu el ?

Daca evitati consumul produselor lactate de origine animala din motive de sanatate sau din convingere sunteti, mai mult ca sigur, familiarizati cu laptele de soia. Si cu laptele de orez. Sau cu laptele de migdale. Mai exista si laptele de nuca, spelta, susan sau chiar de canepa. Si sa presupunem ca nu aveti blender sau nu aveti timp sa-l preparati acasa si trebuie sa alegeti unul din comert. Acestea vin intr-o multime de variante: simple, cu vanilie sau diferite alte arome sau cu ciocolata. Ce alegem cand vrem sa preparam ceva anume?

Laptele de soia: Bunicul laptelui vegetal este laptele de soia, fara indoiala. Este subtire si are o aroma usoara de fasole. Este cel mai bogat in proteine si este minunat pentru orice actiune in bucatarie. De la preparat prajituri, pana la folosirea lui in loc de frica in cafea. Totusi are o slabiciune: daca il folositi in bauturi prea acide se imbranzeste.

Laptele de orez: Placut si dulceag, laptele de orez este cel mai bogat lapte vegetal, in carbohidrati. Gustul sau placut il face candidatul ideal pentru o portie de cereale sau intr-un smoothie. Persoanele care nu tolereaza prea bine orice gust, sunt incantate de acest lapte.

Laptele de migdale: Mai usor si mai dulce decat laptele de soia, are un continut mai scazut de grasimi, proteine si calorii, dar, in schimb, este campionul absolut la continutul de calciu. O singura cana de lapte de migdale aduce 30% din aportul zilnic de calciu necesar organismului. Are un gust pe care putini il pot refuza, de aceea poate fi folosit in smoothie-uri, alaturi de cereale sau in supele crema.

Laptele de ovaz: Fibrele si calciul sunt principalele virtuti ale acestui lapte, dar in bucatarie este pretuit si pentru gustul neutru, delicat, care il recomanda pentru orice preparat. Folositi-l cu incredere in aluaturi, dar si alaturi de cerealele de dimineata.

Laptele de cocos: Atat de bun si de gustos incat il recomandam cu caldura in smoothie-uri, in cafea si, in retetele pentru desert.

Laptele de canepa: Este unul dintre cele mai sanatoase feluri de lapte vegetal. Are un gust bogat, cu aroma de nuca si este o sursa extraordinara de azici grasi omega 3. Are efecte antiinflamtoare si este foarte usor de digerat. Datorita consistentei sale usor cremoase, este excelent ca adaos in cafea, inlocuind cu succes laptele sau frisca.

Sursa: http://www.vegetariantimes.com