Si-am pornit sa colindam,
Bradul sa il decoram…
Cam asa ar trebui sa sune colindul impodobirii bradului, daca ar exista asa ceva. Desigur, avem tendinta anului in materie de decorare. Dar, ca si in moda, este o “multitendinta” (adica, isi gasesc locul, laolalta, atat bradul traditional, cat si cel decorat in stil modernist).
Anul acesta, designerii au hotarat ca un Craciun trendy trebuie sa fie “asezonat” cu un brad traditional, un brad ecologic sau un brad-concept, desi, pana la urma, toate au un concept…
De exemplu, acum cativa ani, facea furori, bradul atarnat de tavan, cu varful in jos. N-as merge chiar pana acolo dar, de ce nu, este si acesta un concept.
Totusi, exista cateva constante:
1. De fiecare data cand alegeti culorile dominante ale globurilor, ganditi-va la camera in care va sta pomul de Craciun. Va fi o piesa centrala si trebuie sa se armonizeze cu restul incaperii. Putini sunt cei care isi vor schimba mobila sau tablourile de dragul pomului de iarna.
2. Ganditi-va, de asemenea, la celelalte accesorii: fata de masa, suporturi decorative, vesela, suporturi pentru tacamuri si la piesa centrala de pe masa de Craciun (vezi si Decorarea mesei de Craciun). Luati in calcul meniul: un Craciun traditional, impune un anumit stil. Un Craciun exotic sau vegetarian va “cere” alt decor.
3. Daca mi se permite o consideratie personala: daca aveti copii mici, nu atarnati jucarii si dulciuri in pom. Nu-i subestimati. Oricand, va puteti trezi cu nazdravanul in pom sau, mai rau, sub pom.
4. Alegerea stilului de decorare este o notiune pur subiectiva, trebuie sa va placa dumneavoastra si membrilor familiei. Nu concurati cu nimeni, nu trebuie sa demonstrati nimic.
Acestea fiind zise, sa trecem la treaba:
Bradul traditional
Definitia “oficiala” a bradului traditional ar fi cam asa: “bradul traditional este acel brad impodobit cu globuri si beteala”. Iar cea neoficiala este: “bradul traditional este asa cum il facea mama”. Deci, in teorie, haos total.
Asa ca, am colindat prin casele oamenilor si iata ce se poate face, practic.
Brad rustic
Se ia una bucata brad, bogat in crengi, mai mult sau mai putin inalt (in functie de locuitorii casei: copii, caini, pisici, in diferite variante si combinatii).
Se asaza strategic, intr-un loc ferit de curenti de aer sau de caldura excesiva (ca sa nu “naparleasca bradul” inainte de vreme) si se impodobeste cu nuci si bomboane invelite in poleiala, acadele colorate, gutui mai mici in care infigeti cateva cuisoare, mere, jucarii din lemn, papusele traditionale din material textil (nu Shrek sau Dino), diverse ornamente pe care le puteti faceti chiar dumneavoastra cu putina indemanare, o foarfeca, hartie colorata si putin lipici.
Incununam bradul cu o stea mare in varf. De aici nu pot lipsi lumanarele colorate. Pe acestea din urma, va sfatuim respectuos sa le folositi doar ca décor, pentru un Craciun linistit si fara emotii. Pentru lumina, investiti intr-o instalatie pentru pomul de Craciun cu beculete in forma de lumanari.
Cam asa erau impodobiti brazii in casele romanilor inainte de aparitia globurilor si a betelii.
In acest spirit se va decora si casa, raspandind peste tot boluri din lemn sau cu motive folclorice pline cu nuci, portocale, covrigei, ornate cu crengute de brad si ulcele cu linguri de lemn, pictate si transformate in papusele.
Coronita de brad va fi impodobita in acelasi stil si va avea celebra lumanare rosie.
Partea cea mai buna este ca decorarea in sine se va transforma intr-un adevarat “team-building” in familie, unde fiecare are de prestat o sarcina bine definita iar distractia este garantata.
Brad ecosez
Acesta este un brad de inspiratie vestica, mai precis germana. Cum procedam?
Susnumitul brad se va impodobi cu multe panglicute, musai ecosez, acadele cu forma de baston, lumanari de o singura culoare (albe sau rosii).
In varf va trona un ingeras, preferabil alb, transparent sau nu.
Sfatul referitor la instalatia de lumini sub forma de lumanarele (doar cu lumina alba) este valabil si aici.
Pastrand stilul, masa de Craciun va avea fata de masa, obligatoriu alba, servetele ecosez, crengute de brad legate cu fundite ecosez si celebra coroana de brad cu cele patru lumanari (3 violet si una roz), simbolizand Adventul sau, daca vreti, un count-down pana la Craciun, practicat in toata lumea catolica.
Brad clasic multicolor
Aici, nu trebuie sa insistam prea mult. Cu cat mai multe culori, cu atat mai bine. Beteala fara restrictii. Instalatia de beculete trebuie sa aiba toate culorile posibile si toate jocurile de lumini existente. Copiii vor fi fascinati.
Brazii moderni
Bradul clasic tricolor
N-are nimic de-a face cu insemnele nationale, desi, daca cineva doreste sa-si decoreze bradul cu globuri rosii, albastre si galbene, este liber sa o faca. De ce, nu ?
Dintre combinatiile clasice recomandam: argintiu-rosu-verde, argintiu-albastru-crem/ciocolatiu, auriu-verde-rosu, auriu-albastru-alb si lista poate continua la nesfarsit, doar imaginatia este limita.
Beteala poate avea una sau toate culorile alese. In loc de beteala se pot folosi fundite sau panglici mate sau din organza.
Bradul clasic bicolor
Evident asa cum ii spune si numele, pomul de Craciun va fi decorat doar in doua culori.
Cea mai simpla solutie este combinarea unei culori (oricare, la alegere) cu argintiu, auriu sau alb. Dar aceasta este doar prima faza si cea mai usoara.
Putem face combinatii interesante de albastru si crem sau verde foarte deschis cu alb sau fucsia.
Un brad interesant este cel “chinezesc”, cum ii spunea o cunostinta. Cum se procedeaza ? Te duci in piata, la chinezi, si cumperi multe globuri de matase (aurii si rosii-alte culori n-am vazut) si impodobesti bradul cu ele. In loc de beteala se vor folosi panglici subtiri, aurii, sau aceea beteala sub forma de firisoare subtiri.
Bradul “nins”
Bradul “nins” a devenit un clasic, in materie de decorare a pomului de Craciun.
Cum se procedeaza? Se iau cateva spray-uri si ningem…cat vrem, cat putem sau pana se termina flacoanele.
Apoi decoram dupa cum ne taie capul sau…articolul de fata.
Bradul monocolor
Aici, totul sta in gustul si finetea designerului.
Se alege o culoare si ne jucam doar cu diferitele nuante ale acesteia si cu diferite texturi si forme ale globurilor, de la globuri mate, pana la cele transparente, satinate, lucioase, translucide, etc.
Pentru acest tip de brad se recomanda folosirea panglicilor de organza, in loc de beteala. Efectul este miraculos. Instalatia de lumini va avea o culoare neutra.
Daca tot optati pentru acest stil, folositi culori neobisnuite: gama de culori de la crem pana la ciocolatiu (este de o eleganta desavarsita), de la lila deschis pana la indigo (misterioasa) sau de la piersica pana la portocaliu (tonica si optimista).
Bradul ecologic
Cel mai comun brad este cel pe care il stim cu totii: bradul din cutie, care se deschide ca o umbrela si imita un brad natural.
Dar mai sunt acei brazi, unii reusiti, altii mai putin reusiti, creati din materiale alternative, care sunt un obiect de décor in sine.
Exista cateva piese remarcabile care reusesc sa transmita, nu atat forma, cat spiritul Craciunului. Este o alternativa care merita studiata.
Bradul-concept
In ciuda denumirii pompoase lucrurile stau foarte simplu.
Stiti cum se organizeaza o petrecere tematica ? Ei bine, cam asa e si cu bradul acesta.
Incepem, nu prin a cumpara bradul, ci prin a ne gandi la o tema.
De exemplu: “Bal mascat”. Cel mai la indemana este sa decoram bradul cu mascute, confectionate de noi insine sau din comert si papusele-arlechini .
Sau “Copacul cu jucarii” si umplem bradul cu jucarioare
Ce spuneti despre “Copacul Oracol”? Atarnam pungute de organza, in care punem ravase, ca in fursecurile chinezesti. La un anumit moment, invitam musafirii sa-si aleaga cate o punguta si sa citeasca ravasele.
Sau, pentru cei iubitori de stabilitate financiara: “Copacul banilor”: se cumpara dulciuri in forma de banut si se atarna in copac.
Pentru un pasionat de flori, recomandam Copacul cu flori – in loc de globuri, cumparati din piata buchetele de imortele, de diferite culori. Le desfaceti si le fixati, pe rand, in brad. Instalati beculetele si pomul e gata.
Lasati-va imaginatia sa zboare!
Ca intotdeauna, o idee simpla este mai valoroasa decat un munte de globuri.
Spor la decorat !
de Catalina