Au inflorit castanii

Foto credit @ Au inflorit castanii

Castanul se gaseste peste tot si ne farmeca, mai ales in aceasta perioada a anului, cu florile sale ca niste candelabre parfumate. Deseori intalnim extractul de castan in produse anticelulitice dar putini mai stiu ca este cu adevarat o planta de leac si ca celulita este una dintre multiplele probleme pe care le remediaza sau macar le amelioreaza.

De secole, toate partile castanului (flori, frunze, seminte, fructe) au fost folosite pentru tratamentul insuficientei venoase cronice. Aceasta conditie medicala este asociata cu varicele, durerile de picioare, umflarea incheieturilor, senzatia de greutate in picioare, mancarimi si crampe. De asemenea, mai ales semintele, sunt folosite pentru combaterea hemoroizilor.

Extractul de seminte de castan contine 20% escina (substanta activa din castan) si este cel mai folosit remediu la ora actuala.

Ce spune stiinta?

Studiile arata ca extractul de castan este de nepretuit in tratamentul afectiunilor venoase. Este la fel de eficient ca purtarea ciorapilor speciali care comprima varicele.

Totusi, trebuie sa ne luam cateva precautii.

Nu folositi nici o parte a castanului in stare cruda. Pe langa escina, acesta contine cantitati mari de esculina, care este otravitoare.

Prin procesare se elimina esculina si ramane numai substanta benefica. In orice caz, nu se recomanda un tratament pe termen lung pentru ca pot aparea efecte secundare ca mancarimi, stari de ameteala si probleme gastrointestinale.

Sursa: http://nccam.nih.gov/health/horsechestnut