Fasolea Mung este atestata documentar inca din anul 1500 i.e.n. in Asia. Era foarte apreciata pentru valoarea sa nutritionala exceptionala. Si astazi este recomandata pentru proprietatile sale, care inhiba colesterolul rau datorita antioxidantilor si fenolilor puternici, pe care ii contine.
Datorita peptidelor inalt proteice, fasolea Mung este un aliat de nadejde al inimii, regularizand presiunea sangvina.
Dar bogatia de magneziu i-a adus denumirea de “atotputernica”. Este, poate, alimentul cel mai bogat in magneziu si, avand in vedere ca 7 din 10 adulti prezinta, din diferite motive, deficiente de magneziu, ar fi cazul sa-i luam in serios faima.
Este eficienta in bolile de inima. Intr-un studiu publicat in revista”Journal of Human and Environmental Toxicology”, oamenii de stiinta au concluzionat ca fasolea Mung este foarte eficienta ca agent inhibitor al procesolor de oxidare celulara, cu rezultate incontestabile asupra regularizarii tensiunii arteriale si deconstrictia vaselor de sange.
Este un bun adjuvant in diabet, intrucat fasolea Mung are un indice glicemic mic. De asemenea, scade nivelul trigliceridelor si reduce riscul de complicatii la rinichi, in cazul diabeticilor.
Studii recente au aratat ca fasolea Mung distruge celulele canceroase, mai ales in cazuri de cancer cervical, la colon, ficat si stomac. Aceste rezultate sunt posibile datorita faptului ca fasolea Mung elibereaza butirat, un compus care distruge celulele canceroase si protejeaza cu 42% mai mult celulele sanatoase impotriva extinderii celor canceroase.
Este o binecuvantare in caz de obezitate, pentru are cea mai puternica combinatie de fibre si proteine, care stimuleaza pierderea in greutate. O jumatate de cana de fasole Mung pe zi, controleaza hormonul satietatii. Foamea dispare si va veti simti satui mai repede si pentru mai mult timp.
Odata ce o infectie s-a instalat in organism, atrage dupa sine eliberarea citokinelor, ceea ce genereaza alte infectii si, incetul cu incetul, se pot instala diferite boli, unele dintre ele conducand la moarte prematura. Ei bine, fasolea Mung poate sa declanseze reversia acestui proces, in primul rand datorita cantitatilor masive de magneziu pe care le contine.
In cultura asiatica, fasolea Mung este tinuta in continuare la loc de cinste si este oferita, cu drag, oaspetilor fie sub forma de terci la micul dejun, fie ca supa.
Supa de fasole Mung
1 cana fasole Mung uscata (inmuiata, ca si fasolea obisnuita, de seara pana dimineata)
2 cani apa sau supa strecurata de legume
Dupa gust: suc de lamaie, ulei de masline si condimente (ghimbir, chimion, coriandru, turmeric, usturoi, piper negru si frunze de dafin)
Optional se pot adauga felii de morcov, telina sau frunze de coriandru
Se pun toate ingredientele intr-o cratita si se fierb 1-2 ore, pana cand fasolea este moale. Supa este gata.
Cereale Congee sau Kicharee
Acesta este terciul cu care se delecteaza asiaticii in fiecare dimineata. Le putem numi si cereale asiatice.
Se prepara foarte simplu dintr-o cana de fasole Mung inmuiata, in prealabil. peste noapte si din jumatate de cana de orez brun sau orice alta cereala integrala. Traditional, se foloseste orezul brun. Pur si simplu, se fierb pana cand se transforma in terci. I se poate adauga unt Ghee, miere, putina sare sau se poate manca cu lapte, ca orice alte cereale la micul dejun.
Atat medicina traditionala indiana, cat si cea chineza sunt de acord ca stomacul este inceputul tuturor bolilor. Proasta functionare a stomacului, din mai multe motive, reprezinta “mama tuturor bolilor”.
In cele mai multe cazuri, totul incepe cu digestibilitatea mancarurilor. Cu cat alimentele sunt mai usor de digerat, cu atat stomacul este mai sanatos.
Cerealele Congee sunt considerate ca fiind cea mai terapeutica forma de preparare a fasolei Mung. Se considera ca vindeca organismul si-l curata de toxine. Va aduce, se spune, pacea si echilibrul armonios al intregului organism.
In Ayurveda se considera ca adaosul de lapte sporeste puterea vindecatoare a acestor cereale. Plusul de miere sau de ghimbir contrabalanseaza formarea depunerilor de mucozitati, inerente consumului de lapte.
Sursa: http://blogs.naturalnews.com