Astenia de primavara nu este un mit

Foto credit @ Astenia de primavara nu este un mit

Primavara este un anotimp care readuce entuziasm si energie in vietile oamenilor. Marirea duratei zilei, soarele, caldura sunt elemente care influenteaza starea noastra psihica. Din pacate, pentru unele persoane, venirea primaverii nu este cel mai vesel anotimp al anului. Multa vreme s-a crezut ca astenia de primavara este doar “o fita” a doamnelor fara ocupatie, dar s-a demonstrat ca afecteaza un procent destul de semnificativ din populatia activa, indiferent de sex.

Alergiile de sezon

Alergiile la polen sunt cele mai comune afectiuni sezoniere, uneori nici nu stim ca suntem alergici. Pur si simplu, dintr-o data, suntem morocanosi si stranutam mai des decat de obicei. Sunt foarte multe studii care au semnalat o legatura directa intre depresie si alergii. De asemenea s-a constatat ca perioada in care se raporteaza mai multe cazuri de alergii la polen, coincide cu perioada in care creste numarul de sinucideri.

Un studiu foarte minutios condus de catre cercetatorii de la Univeritatea din Maryland, publicat in revista medicala “Bipolar Disorders”, a aratat ca exista legatura intre depresii si alergii, mai ales la persoanele care sufera de tulburari bipolare. Totusi gravitatea starilor de depresie a participantilor la studiu nu putea fi explicata numai prin mancarimi, nas infundat, ochi inrositi sau senzatia de uscaciune a gatului.

Cea mai probabila explicatie este ca in timpul alergiilor se elibereaza cantitati mari de citokine, substante chimice care joaca rolul unor mesageri al sistemului imunitar. Acestea transmit informatii intre leucocite, intervenind in mecanismele inflamatiei si in apararea contra agentilor infectiosi.

Alergiile stimuleaza producerea de citokine, care la randul lor determina un anumit comportament atat la oameni cat si la animale. Este asa numitul “comportament bolnavicios” sau apatia, care se manifesta prin somnolenta, scaderea apetitului, reducerea libidoului si dorinta de izolare. Pe scurt, seamana foarte bine cu simptomele unei depresii.

Tulburarea afectiva sezoniera

Nici ploaia, nici soarele nu pot multumi pe toti. Un studiu condus de catre cercetatorii de la Universitatea Utrecht, a analizat modalitati diferite de raspuns la conditiile atmosferice.

Tulburarea afectiva sezoniera este o forma de depresie recurenta ale carei simptome incep si se opresc in aceeasi perioada a anului. De obicei, incep toamna sau iarna, dar la 1 din 10 pacienti , aceasta afectiune revine primavara sau chiar vara. Simptomele acestei tulburari includ insomnie, iritabilitate, neliniste, scaderea apetitului, pierderi in greutate. S-a observat ca daca pacientii care sufera de tulburare afectiva sezoniera vara sau primavara sunt mutati in locuri mai racoroase, simptomele se amelioreaza pana la disparitia completa. De aceea, aceasta afectiune a fost legata de gradul de umiditate si de temperaturile ridicate din aceste perioade ale anului.

Din nefericire, insusi faptul ca primavara ar trebui sa fie un anotimp al bucuriei de care bietul suferind de astenie de primavara nu poate beneficia, inrautateste depresia.

Daca va consoleaza cu ceva, sa stiti ca grupul astenicilor de primavara este mare si nu sunteti singurii care sufera. Nu ezitati sa mergeti la un specialist. Argumente de genul “Asa este in fiecare an!” si “Lasa ca trece!” nu ar trebui sa stea in calea unei primaveri frumoase.

Sursa: http://www.psychologytoday.com