Arame: O alga bogata in iod, calciu si fier

Foto credit @ Arame: O alga bogata in iod, calciu si fier

Arame este o alga bruna care creste de-a lungul coastelor marine ale Japoniei si Coreei de Sud. Ca si kombu, dulse sau alte alge marine, arame este folosita pe scara larga in bucataria japoneza si este cunoscuta pentru versatilitatea sa, datorita gustului dulceag si aromelor moderate. Face parte din majoritatea preparatelor culinare japoneze: aperitive, briose, supe sau feluri principale. Arame este mai putin populara in Europa decat surorile ei mai bine promovate. Dar din ce in ce mai multe magazine naturiste au inceput sa aduca aceasta alga sub forma deshidratata si incetul cu incetul, a devenit cunoscuta.

Nu numai gustul acestei alge este foarte placut, dar beneficiile pe care le aduce sanatatii sunt extraordinare.

Este bogata in iod – Toate algele marine sunt bogate in iod, fara exceptie. 50 grame de arame contin mai mult de 100% din necesarul zilnic recomandat pentru organismul uman. Deficienta de iod este foarte intalnita, mai ales in vest, iar gusa si hipertiroidismul sunt afectiuni comune.

Adjuvant in curele de slabire – Algele marine sunt extraordinare in curele de slabire din cel putin 3 motive: au un continut scazut de calorii, nu contin grasimi si sunt bogate in fibre. 50 de grame de arame contin intre 20 si 40% fibre pure. Acestea ajuta la absorbtia apei din intestine, astfel incat senzatia de satietate se instaleaza foarte repede si dureaza mult timp. De asemenea, are un rol major in curatarea colonului si vindecarea constipatiei.

O buna sursa de calciu – 50 grame de arame contin 50% din necesarul zilnic de calciu al organismului uman. Arame este bogata, de asemenea, in magneziu care ajuta organismul sa absoarba calciul. Practic, algele de mare sunt o alegere mai buna decat produsele lactate cand vine vorba despre calciu.

Fitoestrogeni – Studiile arata ca arame abunda in fitoestrogeni, care actioneaza ca antioxidanti. Acestia neutralizeaza efectul radicalilor liberi, avand rol in preventia cancerului si a altor boli degenerative.

Este bogata in fier – 50 grame de arame contin 25% din cantitatea de fier recomandata zilnic. Fierul este esential pentru producerea hemoglobinei. Ca si deficienta de iod, deficienta de fier este o afectiune comuna in zilele noastre, conducand la cresterea frecventei cazurilor de anemie. Arame poate vindeca deficienta de fier cat ai zice “alge marine”.

Imbunatateste aspectul pielii – Multumita mineralelor care se gasesc in arame, aceasta alga este un adevarat tratament de infrumusetare al pielii. Consumul de arame aduce dupa sine o piele vizibil intinerita si tonifiata. Se poate folosi extern, sub forma de masca. Pur si simplu se amesteca pudra de arame cu putina apa, pana se obtine o pasta si se aplica pe fata, gat si decolteu.

O buna sursa de proteine vegetale – 50 grame de arame contin aproximativ 5 grame de proteine. Este destul de putin, comparativ cu alte alge, in special cele rosii ca nori si dulse care contin de 5 ori mai multe proteine decat arame. Chiar si asa, 5 grame este o cantitate destul de mare si, avand in vedere ca arame este mult mai simplu de introdus in alimentatie decat surorile ei cu gusturi mai speciale, arame poate fi o buna sursa de proteine pentru vegetarieni sau vegani.

Sursa: http://blogs.naturalnews.com