Anghinarea in terapia naturista

Foto credit @ Anghinarea in terapia naturista

Anghinarea in bucatarie
Anghinarea in cosmetica


Anghinarea poate fi utilizată în tratarea următoarelor boli: nefrite cronice, vărsături, enterite, fermentaţii intestinale, hemoroizi, angicolite, colestite, constipaţii, hipertensiune, hipercolesterolemie.

Eficacitatea ei se datorează conţinutului bogat de cinarină, oxidanţi, polifenoli, flavone, insulină, săruri de potasiu şi magneziu. Aceste substanţe au o acţiune de excitare a secreţiei biliare, ajută la scăderea zahărului în sânge, regenerează celulele hepatice, e un bun colagog, se utilizează în cazul lipsei poftei de mâncare.

Din punct de vedere terapeutic, frunzele de anghinare se caracaterizează prin efecte sigure asupra bolilor de ficat , Este una dintre cele mai bune plante medicinale in tratarea bolilor de ficat(: hepatita, icter, ciroza, afectiuni cauzate de diverse medicamente, de radiatii, de alcool), şi rinichi, având proprietatea de a mări secreţia biliară şi diureza, reglând în acelaşi timp procesul de formare a colesterolului.

Paralel cu acest efect, ceaiul de anghiare are şi însuşirea de a diminua zahărul din sânge dând bune rezultate în unele forme de diabet. Acţiunea antidiabetică s-ar datora unei oxidaze.

Ca diuretic, ceaiul din această plantă se recomandă în nefritele acute şi cronice, deoarece măreşte volumul de urină şi favorizează în acelaşi timp eliminarea ureei şi a substanţelor toxice ce se formează la nivelul ficatului şi rinichilor. Datorită eliminării de toxine, se observă efecte favorabile în tratamentul urticariilor şi a diferitelor forme de prurit (mâncărime). Bune rezultate dă ceaiul de anghinare şi în bolile tubului digestiv, manifestate prin constipaţie, vărsături, enterite, fermentaţii intestinale, colite, hemoroizi şi lipsa poftei de mâncare.

Ceaiul de anghinare mai este un bun adjuvant în unele afecţiuni ale inimii care se manifestă prin hipertensiune, ateroscleroză şi angină pectorală. Cercetările mai noi atribuie anghinarei proprietăţi antimicrobiene.

Pentru a prepara ceaiul de anghinare se va proceda în felul următor: într-un vas se pune o lingură de frunze mărunţite care se opăresc cu 500 g apă clocotită. După răcire se strecoară lichidul şi se îndulceşte cu zahăr. O parte din ceai se bea dimineaţa pe stomacul gol, după care bolnavul va sta culcat o jumătate de oră pe partea dreaptă. Restul cantităţii de ceai se va bea în cursul zilei cu o jumătate de oră înaintea meselor principale.

E bine ca tratamentul cu anghinare să se facă progresiv, începând cu doze mici, în primele zile, care apoi să crească treptat. Tratamentul va dura 20-30 zile, urmat de o lună pauză, după care se va relua.

Arteroscleroza: se pun 30 g de frunze de anghinare în 500 ml de apă. Se lasă să fiarbă 20 de minute. Se strecoară. Se bea câte o ceşcuţă înaintea celor trei mese principale. Acest decoct contribuie şi la creşterea diurezei.

Albuminurie: se toacă mărunt 15 g de frunze, se lasă să fiarbă zece minute în 300 ml de apă şi se strecoară. Se bea o ceaşcă dimineaţa, pe stomacul gol, una înainte de cină şi una cu o jumătate de oră înainte de culcare.

Artrita: 30 g de rădăcini tocate mărunt se fierb în trei sferturi de litru de apă, până când lichidul scade aproape la jumătate, apoi se strecoară. Se bea câte un pahar înaintea celor trei mese principale. Se repetă zilnic, timp de o lună. Tot un preparat contra artritei, mai eficient în cazul celor cu forme severe ale bolii: 70 g de rădăcini tocate se pun în 400 ml de apă. Se fierb timp de 20 de minute şi se strecoară. Se bea un pahar dimineaţa, pe stomacul gol, al doilea pahar cu o oră înainte de masa de prânz si înca unul la cină.

Litiaza biliară: se toacă mărunt 150 g de frunze. Se pun într-un litru de apă foarte fierbinte şi se lasă la macerat timp de două ore. Se strecoară cu grijă. Se bea o ceaşcă dimineaţa, pe stomacul gol, o a doua ceaşcă după-amiază şi a treia cu o oră înainte de culcare.

Diabet: 30 g de frunze tocate marunt se fierb într-o jumatate de litru de apa timp de zece minute si apoi se strecoara. Se bea o ceasca dimineata, pe stomacul gol si alta seara, cu putin înainte de culcare. Seara, preparatul se poate iua cu câteva picaturi de suc de lamâie.

Ciroza hepatica: se toaca marunt 80 g de frunze. Se lasa la macerat timp de doua saptamâni, în 150 ml de alcool de 75°. Se strecoara. Se iau câte 15 picaturi pe o bucatica de zahar, de trei ori pe zi, înainte de mese. Este recomandat ca în timpul acestei cure sa se consume foarte putina carne si sa se manânce în schimb mai multe produse lactate (brânzeturi, iaurturi) si multe fructe si legume.

Hipertensiune arteriala: se fierb timp de zece minute 10 g de frunze într-un sfert de litru de apa. Se mai lasa sa infuzeze timp de 25 minute. Se bea câte un paharel de trei ori pe zi, cu o jumatate de ora înainte de masa.

Pentru a va fi mai usor sa tineti o cura, iata un truc pe care-l puteti aplica pentru aproape toate preparatele: realizati preparatul dimineata si pastrati-l cald într-un termos, la îndemâna.

De retinut: anghinarea nu este recomandata femeilor care alapteaza, deoarece diminueaza secretia lactata. În timpul unei cure, sucul de anghinare baut dimineata, pe stomacul gol, modifica favorabil metabolismul ureei si al colesterolului.

Tinctura de anghinare

Se vor pune 50 g de plantă mărunţită la 250 ml alcool alimentar de 70°, se ţine timp de 15 zile agitând des recipientul care trebuie să fie închis etanş pentru a nu se evapora alcoolul. Se va strecura apoi şi se vor lua intre 5 şi 15 picaturi de 3 ori pe zi, în diluţie cu un ceai sau apă. Se ia înainte de mesele principale.

Este bine ca întotdeauna când se consumă aceste ceaiuri să se stea culcat pe partea dreaptă timp de 30 minute, după consumul lor.

Contraindicatii: afectiuni renale si hepatobiliare.