Exista alimente care, pur si simplu, distrug creierul iar nutritionistii ne sfatuiesc sa le evitam sau macar sa le reducem cat putem de mult. Acestea fiind spuse iata alimentele “vinovate” de distrugerea functiilor cerebrale.
1. Zaharul
Zaharul si preparatele care contin zahar creeaza pe termen lung o serie de afectiuni neurologice grave, incepand cu pierderea memoriei.
2. Alcoolul
Alcoolul distruge ficatul si, pe termen lung, creeaza asa-numita “ceata pe creier”. Asa cum spune numele, termenul se refera la aparitia unui sentiment de confuzie mentala care actioneaza asupra capacitatii de a gandi clar si asupra memoriei. Daca beti regulat alcool si ati constatat ca nu va mai aduceti aminte anumite evenimente, sau nu sunteti siguri ca au fost reale sau doar imaginare, este timpul sa nu mai beti deloc sau sa limitati consumul de alcool la 1-2 pahare, pe saptamana.
3. Junk Food
Un studiu recent desfasurat de Universitatea din Montreal a aratat faptul ca junk food-ul poate schimba componenta chimica a substantelor din creier, conducand la simptome asociate cu depresia si anxietatea. De fapt, toate mancarurile cu un continut mare de grasimi creaza o forma de dependenta iar cand este oprit consumul lor, apar simptome asemanatoare cu sevrajul. Aceste alimente afecteaza productia de dopamina, care, pe langa faptul ca mentine echilibrul psihic, este responsabila cu capacitatea de invatare, functiile cognitive, starea de alerta, motivatia si memoria. De aceea, este foarte important sa evitam mancarurile excesiv de grase.
4. Prajelile si semi-preparatele
Aproape toata mancarea produsa industrial contine chimicale, coloranti, aditivi, arome artificiale, conservanti, care pot afecta comportamentul si functiile cognitive, provocand hiperactivitate atat la adulti, cat si la copii. Preparatele prajite sau procesate industrial distrug celula nervoasa, putin cate putin, putand conduce pana la boli degenerative, ca Alzheimer, la varste mai inaintate.
5. Sarea in exces
Stim cu totii ca prea multa sare afecteaza tensiunea arteriala si pune la grea incercare, inima. Sodiul din sare are insa influente asupra functiilor cognitive. Cu alte cuvinte:prea multa sare…prosteste.
6. Cerealele cu exceptia celor integrale
Cerealele integrale contin fibre care previn imbatranirea arterelor. Daca, in schimb, consumati cereale normale, organismul imbatraneste mai repede, aparand pierderi de memorie si “ceata pe creier”. Cel mai simplu este va luati necesarul de fibre din paine din cereale integrale.
7. Mezelurile industriale
Evitati cat puteti cremvurstii, salamurile, carnatii si tot ce intra in categoria mezeluri. Preferati mezelurile facute in casa, daca simtiti nevoia de asa ceva. Proteinele naturale ajuta organismul sa “izoleze” sistemul nervos, cele procesate fac exact contrariul. Cele mai sanatoase surse de proteine sunt pestele, branzeturile, nucile si semintele.
8. Indulcitorii artificiali
Daca sunt folositi pe termen lung, pot produce distrugeri ireparabile ale creierului, la nivelul functiilor cognitive.
sursa: http://www.fitnea.com