Alimente bogate in antibiotic natural

Foto credit @ Alimente bogate in antibiotic natural

In herbologie, alimentele care contin antibiotice sunt denumite alimente astringente — cu referire la modul in care acestea actioneaza prin contractia tesuturilor si eliminarea secretiilor organice in exces.

Cuvantul “antibiotic” (“anti”-impotriva si “biotic”–viata) denumeste o grupa de substante farmaceutice care au rolul de a distruge microbii din organismul gazda. Problema este ca odata cu microbii mor si bacteriile bune existente in organism lasandu-l saracit de microflora responabila de sustinerea imunitatii organismului.

Incluzand alimente si plante care contin antibiotic in dieta, sistemul imunitar se intareste fiind astfel capabil sa se apere singur impotriva anumitor bacterii infectioase, ca de exemplu spirocheta Lymes sau Candida.

Sunt atat de multe sursele de antibiotic natural incat, teoretic, n-ar trebui sa avem nevoie prea des de cel sintetic. O dieta corecta ar trebui sa rezolve situatiile minore fara prea multa bataie de cap. Aceasta nu inseamna, in nici un caz, eliminarea consultului medical sau administrarea antibioticelor la recomandarea medicului.

Ceapa si usturoiul

Rude apropiate, ceapa si usturoiul sunt alimentele cu cea mai mare concentratie de antibiotic. Ambele au fost folosite de la inceputuri, pentru a trata tot felul de infectii de la cele minore pana la infectii destul de serioase, atat intern cat si extern. Compusii de sulf continuti in ceapa si usturoi sunt elementele cheie.
Usturoiul a fost deja testat pe soareci impotriva unei tulpini de stafilococ rezistenta la antibioticele sintetice. Rezultatele au aratat ca usturoiul a protejat soarecii impotriva infectiei si a redus semnificativ orice inflamatie.
Amandoua sunt eficiente impotriva diferitelor tipuri de raceala si gripa: in timp ce proprietatile antifungice al usturoiului previn infectiile cu drojdii si bacterii si combat starile virale, fitonutrientii din ceapa actioneaza ca un “mop”, indepartand radicalii liberi din organism, raspunzatori pentru declansarea diferitelor tipuri de cancer.

Mierea

Mierea a fost folosita din antichitate ca tratament antibacterian si cicatrizant. Contine enzime care elibereaza peroxid de hidrogen, responsabil pentru inhibarea evolutiei anumitor bacterii. In medicina chinezeasca traditionala se considera ca mierea regleaza functiile ficatului, neutralizeaza toxine si amelioreaza durerea. De asemenea este eficienta in eradicarea bacteriei Helicobacter pylori, cea care declansaza ulcerul gastric.

Varza

Membra a familiei Cruciferelor alaturi de broccoli, kale, conopida si varza de Bruxelles, varza este considerata o adevarata farmacie naturala. Unul dintre motive ar fi compusii de sulf, eficienti impotriva cancerului. Un altul, cantitatea uriasa de vitamina C care lupta impotriva radicalilor liberi. Sucul de varza impreuna cu mierea reprezinta tratamentul traditional al ulcerului gastric.

Se bea o cana de suc de varza cu o jumatate de lingurita de miere , de doua – trei ori pe zi, timp de doua saptamani. Aplicatiile locale cu frunza de varza pe sani amelioreaza inflamatiile cauzate de mastite, chisturi si de sindromul premenstrual.

Muraturile fermentate ( in saramura) crude, nepasteurizate

Astazi, din ce in ce mai multi medici recomanda administrarea simultana a unui probiotic cu un antibiotic in ideea refacerii florei benefice organismului. Muraturile conservate in saramura sunt pline de microorganisme de cea mai buna calitate. Varza murata (exact, iar varza !), este cea mai indicata, urmata de celelalte muraturi sau kimchi-ul corean.

O alta sursa de delicioasa de probiotice este, nimeni alta, decat ciocolata neagra. De fapt, daca respectam adevarul, ciocolata neagra contine de 4 ori mai multe substante probiotice decat lactatele fermentate.

Ierburi si condimente

In acest departament chiar se imbina utilul cu placutul. Sunt nenumarate ierburi si condimente, atat de gustoase, care consumate zilnic ne sustin sistemul imunitar.

Si sa incepem lista: cuisoare (mai tineti minte cum, in copilarie, ne spunea bunica sa punem “la maseaua dureroasa” un cuisor ?), cimbru, menta, busuioc, scortisoara, salvie, hasmatuchi, rosmarin, lamaita, oregano, chimen, tarhon, dafin, ardei chilli, chimion, maghiran, coriandru, marar, nucsoara, cardamom, piper, ghimbir, anason, fenicul, mustar, patrunjel.