Adevarul despre celulita

Foto credit @ Adevarul despre celulita

Ne-am gandit sa o luam din pripa. Sa incepem sa vorbim despre celulita inainte sa se apropie sezonul costumelor de baie si sa nu se mai poata face nimic.

Trebuie sa incepem prin a spune ca celulita nu-i “o treaba femeiasca”, desi pentru reprezentantele sexului frumos este un subiect de discutie permanent. In fapt, celulita afecteaza ambele sexe, dar este mai raspandita la femei datorita structurii specifice a grasimii si a tesuturilor conjunctive.

Din punct de vedere medical, celulita este clasificata astfel:

Celulita de gradul 1- nu este vizibila cu ochiul liber, apare doar la examinarea cu microscopul

Celulita de gradul 2 – se manifesta prin scaderea temperaturii, scaderea elasticitatii si printr-o paloare a pielii in zonele afectate. Modificarile anatomice sunt vizibile, si in acesata faza, doar la examenul microscopic.

Celulita de gradul 3 pastreaza toate simptomele fazelor anterioare dar devine vizibila cu ochiul liber, manifestandu-se prin binecunoscutul aspect de “coaja de portocala” al pielii .

Trebuie sa recunoastem ca, de cele mai multe ori, realizam ca avem celulita in aceasta ultima faza. 

Cum eliminam celulita ?

Raspunsul la aceasta intrebare este la fel de “cetos” ca si cauzele care provoaca celulita. Exista cateva terapii atat mecanice cat si medicamentoase care pretind ca elimina celulita, dar nici una nu are argumente stiintifice, pe baze temeinice. Ba mai mult, unele din ele nu au avut nici un efect, asa ca nici nu ne mai obosim sa le enumeram.
La ora actuala, tot ce putem face este sa-i constatam prezenta si sa luam masuri pentru reducerea acesteia.  Liposuctia, dietele si masajele, practic, nu elimina celulita, ci doar o estompeaza.
Sunt persoane care poarta lenjerie speciala. Aceasta comprima arterele, marind fluxurile sangvin si limfatic, astfel incat celulita este mai putin vizibila.

Si totusi…

Putem face ceva pentru estomparea celulitei. Eliminand din alimentatie carnea grasa, pastramurile si marinatele (inclusiv de peste), supele instant, mancarea la conserva, sosurile grase, snacks-urile, alcoolul, toate felurile de prajituri (da, stiu… dureros !), branza cu mucegai, gemurile, excesul de fructe uscate si chiar de masline negre etc. Adica, sintetizand: trebuie eliminate grasimile, zaharul si sarea.

Mecanismul de declansare al celulitei este inca o necunoscuta pentru lumea medicala. Sunt cateva teorii…si cam atat. 
Factori de ordin hormonal – hormonii, se pare, joaca un rol important in procesul de dezvoltare al celulitei. Multi medici cred ca estrogenul, insulina, noradrenalina, hormonii tiroidieni si prolactina fac parte din procesul de “productie” al celulitei.
Factori genetici – se crede ca exista o predispozitie genetica pentru aparitia si formarea celulitei la anumiti indivizi; genele fiind responsabile de sexul individului, rasa, metabolism, distributia grasimii si insuciente circulatorii.
Dieta – persoanele care consuma prea multe grasimi, carbohidrati sau sare in detrimentul fibrelor, sunt mai predispuse la celulita.
Stilul de viata – aparent, celulita este mai vizibila si mai extinsa la fumatori, persoane sedentare si la cei care stau in picioare sau pe scaun, perioade lungi de timp.
Hainele – lenjeria foarte stramta, cu elastic, care “sugruma” circulatia sangvina, poate contribui la formarea celulitei.

Cam asta este cu celulita. Dar sa nu o luam ca pe o batalie (cum tot spun tot felul de reclame), pentru ca inamicul suntem noi insine.
Este corpul nostru si, cel mai probabil, manifestarea vizibila a celulitei ni se datoreaza in cea mai mare masura.
Altfel spus: oricare ar fi cauza, celulita este rezultatul unui dezechilibru in organism. Sta doar in puterea noastra sa amelioram aspectul pielii, reechilibrand balanta si, astfel, sa o determinam sa se incline in favoarea noastra.

Surse: http://www.medicalnewstoday.com
http://www.healthyfoodhouse.com