De cativa ani, rafturile magazinelor s-au umplut cu niste “chestii”, cu un aspect de-a dreptul intimidant, pe care comerciantii le incadreaza la capitolul fructe. Adevarul este ca la prima vedere ne este greu sa ne imaginam cum se mananca un ceva ce aduce cu un arici tepos, un peste balon sau o mana cu degete lungi. Puteti fi siguri de un singur lucru: sunt comestibile si chiar foarte gustoase. Asa ca de acum incolo, nu mai treceti pe langa rafturile cu fructe exotice, prindeti curaj si luati cu incredere.
Noi va vom spune cam ce puteti face cu ele, astfel incat sa deveniti rapid un cumparator avizat.
Mana lui Buddha
Daca priviti fotografia va puteti explica denumirea. In ciuda aspectului face parte din familia citricelor, pulpa are un gust care aduce cu lamaia dar coaja este adevarata bogatie. Se foloseste pe scara larga, rasa, pusa in mancaruri, pentru ca are de 8 ori mai multe substante volatile decat orice alta specie de citrice. In ansamblu este o sursa excelenta e vitamina C si se poate folosi la aromarea mancarurilor din peste, a cocktailurilor, a salatelor sau a preparatelor pregatite la cuptor.
Pitaya sau Fructul dragonului
Un cactus comestibil? Bineinteles! Fructul are o dulceata subtila si o textura asemanatoare cu cea a kiwi-ului. Are o pulpa cremoasa, alba, presarata cu mici seminte negre. Este fructul preferat al asiaticelor care vor sa scape de kilogramele in plus, intrucat are un continut infim de calorii. Se poate manca, pur si simplu, ca atare sau poate fi adaugat in smoothie-uri sau in salate de fructe pentru o doza consistenta de grasimi sanatoase, fibre si calciu. Datorita cantitatii scazute de carbohidrati, este recomandat inclusiv diabeticilor de tip 2 care il folosesc in locul orezului.
Se curata foarte simplu: spalati fructul, tatati-l in doua si scobiti cu o lingurita pulpa.
Tamarindul dulce
Pentru a va bucura de gustul dulce-acrisor al tamarindului, aveti ceva de munca. In primul rand trebuie sa spargeti coaja foarte dura si sa decojiti pielita atoasa care se iveste. Abia apoi va puteti bucura de miezul pastos al tamarindului. Ce-i drept, la noi tamarindul in forma cruda se gaseste destul de rar dar, in schimb, poate fi cumparat direct sub forma de pasta, ceea ce ne scuteste de munca. Pe de alta parte, boabele de tamarind sunt una dintre cele mai bune gustari caci contin doar 5 calorii si 1 gram de zahar in fiecare pastaie. Pentru ca este recunoscut ca remediu in special impotriva durerilor, avand proprietati analgezice, dar si a racelilor, constipatiei, febrei si a starilor de voma, este extrem de cautat. Numai in Statele Unite se importa anual peste 100 de tone de pastai, anual.
Carambola – Fructul stea
Are un gust intre mar si para, cu textura de strugure. Se curata relativ simplu: se spala fructul, se indeparteaza petele maronii (daca este cazul), se taie fructul felii, pe latime si se indeparteaza semintele cu un cutit. Poate fi mancat ca atare, in gemuri sau in chutney-uri. Adauga o aroma deosebita preparatelor din carne de pui, fructe de mare, salatelor, bauturilor si deserturilor. In plus, o cana din fructul stea contine doar 41 de calorii, in schimb are un continut urias de vitamina C, potasiu, flavonoizi, vitamina B si fibre.
Kiwano sau Castravetele african
Exact. Teposul portocaliu de pe raft este castravetele african. Se curata ca orice alt fruct cu coaja tare, taiandu-l in jumatate, eliminand semintele si extragand pulpa cu o lingurita, dar nimic nu va impiedica sa-l taiati ca pe un pepene si sa-l serviti. De asemenea puteti taia fructul in jumatate si sa-l stoarceti ca pe o lamaie. Pulpa este verde-lime si are un gust de castravete, kiwi si banane. Este fructul ideal pentru o zi torida de vara datorita continutului de apa, vitamina C, fier si potasiu.
Jackfruit
Daca sunteti fanii bananelor, s-ar putea sa renuntati la acestea in favoarea acestui fruct enorm. De altfel este considerat cel mai mare fruct care creste in copac ajungand la dimensiunile si greutatea unui pepene mare.
Pentru fructul acesta sunt necesare cateva cunostinte si un cutit ascutit. In principiu, se taie ca un pepene dar, in primul rand ungeti-va mainile si cutitul cu ulei. Coaja fructului este bogata in latex si veti deveni extrem de lipiciosi. Si acum incepem sa-l “transam”: eliminati pulpa alba din centru pentru ca nu este comestibila. Pe margini, intre pulpa si coaja veti observa niste alveole galbui. Curarati alveolele de fibrele care le unesc si le puteti servi. In interiorul alveolelor exista samburii care sunt si ei comestibili. Pot fi prajiti precum semintele de floarea soarelui sau pot fi preparati precum fasolea, fierbandu-i 25 de minute in apa cu sare.
Alveolele pot fi consumate ca atare, uscate sub forma de chipsuri prajite in ulei si pudrate cu zahar.
Este o buna sursa de vitamine fiind printre putinele fructe din lume care contin tot complexul de vitamine B. Datorita acestei caracteristici unice are un efect profund si benefic asupra memoriei si a starii de spirit, putand chiar sa amelioreze migrenele.
Rambutan
Aceast fruct paros cu pielea rosie seamana mai mult cu o creatura marina, dar nu va lasati pacaliti de aparente. Are un gust delicios, asemanator cu cel al strugurilor. Bogat in vitamina C si fier, pulpa translucida a fructului seamana cu un ou fiert si are o textura ca cea a fructului lychee.
Pentru a-l consuma, decupati pe jumatate fructul, taiand coaja, circular. Indeparati “capacul” astfel obtinut si veti descoperi miezul. Veti gasi o singura samanta pe care trebuie sa o eliminati pentru ca este toxica. Restul, e un deliciu.
Sursa: http://www.womansday.com